Gerecht: Hoe maak je Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes

Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes

Wat is Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes?

Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes is een heerlijk Frans gerecht dat bestaat uit gebakken onglet steak met een smakelijke sjalottensaus, geserveerd met waterkers en dun gesneden reepjes aardappel, ook wel pommes allumettes genoemd. Dit gerecht is geliefd om zijn smaakvolle combinatie van malse steak, zoete sjalottensaus en knapperige aardappelreepjes.

Hoe bereid je Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes?

Het bereiden van Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes vereist enige vaardigheid in de keuken, maar het resultaat is absoluut de moeite waard. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het bereiden van dit heerlijke gerecht:

Stap 1: Ingrediënten verzamelen

Om Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram onglet steak
  • 4 sjalotten, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 ml runderbouillon
  • 50 ml rode wijn
  • 1 eetlepel bloem
  • Verse waterkers
  • 2 grote aardappelen
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Stap 2: Voorbereiding van de aardappelreepjes

Begin met het schillen van de aardappelen en snijd ze vervolgens in dunne reepjes, ongeveer ter grootte van lucifers. Spoel de reepjes af onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Dep ze droog met een schone theedoek.

Stap 3: Het bakken van de aardappelreepjes

Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in een pan en bak de aardappelreepjes goudbruin en knapperig. Zorg ervoor dat je de aardappelreepjes regelmatig omschept om gelijkmatige bruining te garanderen. Haal de gebakken reepjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Lees ook:   Foodies' Yvonne is jarig én trakteert

Stap 4: Het bereiden van de sjalottensaus

Verhit wat olijfolie in een andere pan en fruit de fijngehakte sjalotten en knoflook tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de bloem toe en roer goed door. Blus af met rode wijn en laat even pruttelen om de alcohol te laten verdampen. Voeg vervolgens de runderbouillon toe en laat de saus zachtjes sudderen tot deze iets is ingedikt.

Stap 5: Het bereiden van de onglet steak

Bestrooi de onglet steak met zout en peper naar smaak. Verhit een grillpan op hoog vuur en bak de steak aan beide kanten tot hij mooi bruin is. Laat de steak enkele minuten rusten voordat je hem in dunne plakjes snijdt.

Stap 6: Het serveren van Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes

Verdeel de plakjes onglet steak over de borden en schep er wat sjalottensaus overheen. Garneer met wat verse waterkers en leg de knapperige aardappelreepjes erbij. Serveer direct en geniet van dit heerlijke Franse gerecht!

Veelgestelde vragen over Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes:

1. Wat is onglet steak?

Onglet steak, ook wel bekend als longhaas, is een stuk rundvlees dat bekend staat om zijn intense smaak en malsheid. Het is een populair vleesonderdeel in de Franse keuken.

2. Kan ik de aardappelreepjes in de oven bakken?

Ja, je kunt de aardappelreepjes ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en leg de reepjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met wat olijfolie en bak ze ongeveer 20-25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Lees ook:   10 x lekkere recepten voor de maand augustus

3. Kan ik een andere saus gebruiken in plaats van sjalottensaus?

Natuurlijk! Als je niet van sjalottensaus houdt, kun je ook een andere saus naar keuze gebruiken, zoals champignonsaus of rode wijnsaus. Experimenteer en ontdek welke saus het beste bij jouw smaak past.

4. Is onglet steak geschikt voor vegetariërs?

Nee, onglet steak is een vleesgerecht en daarom niet geschikt voor vegetariërs. Voor vegetarische alternatieven kun je kijken naar gerechten op basis van tofu, seitan of groenten.

5. Waar kan ik waterkers kopen?

Waterkers is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten, groenteboeren en biologische winkels. Het wordt meestal verkocht in bosjes of bakjes. Zorg ervoor dat je waterkers kiest die er vers en groen uitziet.

Conclusie

Onglet à l’échalotte met waterkers en pommes allumettes is een heerlijk Frans gerecht dat perfect is voor liefhebbers van sappige steak en smaakvolle sauzen. Door de combinatie van malse onglet steak, zoete sjalottensaus, knapperige aardappelreepjes en verse waterkers ontstaat er een smaakexplosie in je mond. Met dit recept kun je zelf dit verrukkelijke gerecht bereiden en indruk maken op je gasten. Bon appétit!