Gerecht: Hoe maak je Stoofpot van kip met pancetta en champignons, gebakken aardappelen en kropsla

Stoofpot van kip met pancetta en champignons, gebakken aardappelen en kropsla

Introductie:

Welkom bij ons heerlijke recept voor stoofpot van kip met pancetta en champignons, geserveerd met gebakken aardappelen en kropsla. Deze hartige maaltijd is perfect voor een gezellig diner met familie en vrienden. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden bij het maken van deze smaakvolle stoofpot, terwijl we enkele handige tips en variaties delen om je culinaire vaardigheden te verbeteren. Laten we beginnen!

Ingrediënten:

Voor de stoofpot heb je de volgende ingrediënten nodig:

– 4 kippenbouten

– 100 gram pancetta, in blokjes gesneden

– 250 gram champignons, in plakjes gesneden

– 2 uien, fijngehakt

– 3 teentjes knoflook, fijngehakt

– 2 wortels, in plakjes gesneden

– 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden

– 2 takjes verse tijm

– 2 laurierblaadjes

– 500 ml kippenbouillon

– 250 ml rode wijn

– Zout en peper naar smaak

– Olijfolie

Daarnaast heb je de volgende ingrediënten nodig voor de gebakken aardappelen en kropsla:

– 1 kg aardappelen, geschild en in blokjes gesneden

– 2 eetlepels boter

– 1 krop sla, gewassen en in reepjes gesneden

– 2 eetlepels olijfolie

– 1 eetlepel azijn

– Zout en peper naar smaak

Stap 1: Voorbereiding

Begin met het voorbereiden van alle ingrediënten. Snijd de pancetta, champignons, uien, knoflook, wortels en bleekselderij zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst. Zorg ervoor dat je alle groenten grondig wast voordat je ze snijdt.

Stap 2: Bakken en braden

Verhit een grote stoofpan op middelhoog vuur. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de pancetta tot deze knapperig is. Haal de pancetta uit de pan en zet apart.

Lees ook:   Lady Whiskey Sour

Bestrooi de kippenbouten met zout en peper. Bak de kip in dezelfde pan aan beide zijden goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.

Voeg de ui, knoflook, wortels en bleekselderij toe aan de pan. Bak de groenten tot ze zacht zijn en licht beginnen te kleuren.

Stap 3: Stoofpot bereiden

Voeg de champignons toe aan de pan en bak ze kort mee. Voeg vervolgens de gebakken pancetta toe.

Leg de kippenbouten terug in de pan. Voeg de tijm, laurierblaadjes, kippenbouillon en rode wijn toe. Breng het geheel aan de kook.

Zet het vuur laag en laat de stoofpot ongeveer 1,5 uur sudderen, of tot de kip gaar en mals is.

Stap 4: Gebakken aardappelen

Kook de aardappelen in een aparte pan met gezouten water tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze drogen.

Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gekookte aardappelen toe en bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Stap 5: Kropsla

Maak de kropsla schoon en snijd deze in reepjes. Meng de olijfolie, azijn, zout en peper in een aparte kom. Giet het mengsel over de sla en meng goed.

Variaties:

Je kunt variaties maken op dit recept door enkele ingrediënten toe te voegen of te vervangen. Hier zijn een paar suggesties:

– Voeg gesneden paprika toe voor extra kleur en smaak.

– Vervang de pancetta door spekblokjes voor een andere smaak.

– Voeg een scheutje room toe aan de stoofpot voor extra romigheid.

Lees ook:   Frittata

– Serveer de stoofpot met gestoomde rijst in plaats van gebakken aardappelen.

Conclusie:

Met dit recept voor stoofpot van kip met pancetta en champignons, geserveerd met gebakken aardappelen en kropsla, heb je een heerlijke maaltijd op tafel staan. De combinatie van smaken en texturen zorgt voor een ware smaaksensatie. Experimenteer gerust met de variaties om het recept naar jouw smaak aan te passen. Eet smakelijk!

FAQs:

1. Kan ik dit recept ook vegetarisch maken?

Hoewel dit recept voornamelijk gebaseerd is op vlees, kun je de kip vervangen door vegetarische kipvervangers of extra groenten toevoegen, zoals aubergine of courgette, voor een vegetarische versie van dit gerecht.

2. Kan ik de rode wijn vervangen door iets anders?

Als je liever geen alcohol gebruikt, kun je de rode wijn vervangen door druivensap of extra kippenbouillon. Dit zal de smaak enigszins veranderen, maar het resultaat zal nog steeds heerlijk zijn.

3. Kan ik dit recept van tevoren maken?

Ja, deze stoofpot kan van tevoren worden gemaakt en opgewarmd voordat je hem serveert. De smaken zullen zich zelfs nog meer ontwikkelen als je de stoofpot een dag van tevoren maakt.

4. Kan ik dit gerecht invriezen?

Ja, je kunt de stoofpot invriezen voor later gebruik. Zorg ervoor dat je de stoofpot goed afkoelt voordat je hem in de vriezer plaatst en bewaar hem in een luchtdichte verpakking.

5. Kan ik dit recept ook in de slowcooker maken?

Ja, dit recept kan ook in een slowcooker worden gemaakt. Bak de pancetta en kip aan voordat je ze in de slowcooker plaatst, gevolgd door de groenten en andere ingrediënten. Laat het geheel ongeveer 4-6 uur sudderen op een lage stand, of tot de kip gaar is.