Leche Frita Recept (Spaanse Gebakken Melk)

Leche Frita Recept (Spaanse Gebakken Melk)

Welkom bij mijn blog, lieve lezers! Vandaag wil ik graag een heerlijk Spaans recept met jullie delen: Leche Frita, ook wel bekend als Gebakken Melk. Dit traditionele Spaanse dessert is een ware traktatie voor de zoetekauw en zal je zeker verrassen met zijn unieke smaak en textuur. Dus laten we meteen aan de slag gaan en ontdekken hoe we dit heerlijke dessert kunnen maken!

Samenvatting

Leche Frita is een traditioneel Spaans dessert dat bestaat uit een romige melkpudding, die wordt gefrituurd tot hij een knapperige buitenkant krijgt. Het wordt meestal geserveerd met een laagje kaneel en suiker eroverheen gestrooid. Dit dessert is populair in heel Spanje en wordt vaak gegeten tijdens speciale gelegenheden en feestdagen.

Specificaties

Bereidingstijd: 30 minuten

Kooktijd: 2 uur

Porties: 4

Ingrediënten

Voor de melkpudding:

  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • 50 g maïzena
  • 1 kaneelstokje
  • 1 citroenschil
  • 1 ei
  • Olijfolie (om te frituren)

Voor de kaneelsuikerlaag:

  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Stapsgewijs plan

Stap 1: Giet de melk in een pan en voeg het kaneelstokje en de citroenschil toe. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten op laag vuur trekken.

Stap 2: Verwijder het kaneelstokje en de citroenschil uit de pan en zet het vuur weer aan. Voeg de suiker toe aan de melk en roer goed door totdat de suiker volledig is opgelost.

Stap 3: Meng in een aparte kom de maïzena en het ei tot een gladde massa. Voeg dit mengsel toe aan de melk en roer continu totdat het geheel dikker wordt. Blijf roeren om klontjes te voorkomen.

Lees ook:   Wat is panzanella en wat kun je ermee?

Stap 4: Giet het mengsel vervolgens in een met bakpapier beklede bakvorm en strijk de bovenkant glad. Laat de melkpudding volledig afkoelen en opstijven in de koelkast, dit duurt ongeveer 2 uur.

Stap 5: Snijd de opgesteven melkpudding in vierkante stukken. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de stukken pudding aan beide zijden goudbruin en knapperig.

Stap 6: Meng de suiker en kaneel voor de kaneelsuikerlaag in een kom. Haal de gefrituurde melk uit de pan en laat het overtollige vet uitlekken. Rol de stukken pudding vervolgens door het suikermengsel totdat ze volledig bedekt zijn.

Stap 7: Serveer de Leche Frita direct en geniet van dit heerlijke Spaanse dessert!

Variaties van het recept

Er zijn verschillende manieren om dit recept aan te passen aan je eigen smaak. Je kunt bijvoorbeeld wat vanille-extract toevoegen aan de melkpudding voor een extra smaakdimensie. Ook kun je de kaneelsuikerlaag vervangen door een laagje gesmolten chocolade of een lepel honing.

Enkele tips om het te maken

Om ervoor te zorgen dat de melkpudding niet aan de pan blijft plakken, kun je de pan vooraf licht invetten met wat olijfolie. Daarnaast is het belangrijk om de melk goed te roeren terwijl je de maïzena en het ei toevoegt, om klontjes te voorkomen. Verder kun je de stukken gefrituurde melk warm houden in de oven op een lage temperatuur, terwijl je de rest van de porties bereidt.

Voedingswaarde

Per portie (1/4 van het recept):

  • Calorieën: 250
  • Vet: 10 g
  • Koolhydraten: 35 g
  • Eiwit: 5 g
  • Vezels: 1 g

Veelgestelde vragen

1. Kan ik de melkpudding ook in de oven bakken in plaats van te frituren?

Lees ook:   Wat Is Het Verschil Tussen Zuurkoolspek En Gerookt Spek? (Correct answer)

Ja, je kunt de melkpudding ook in de oven bakken. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bak de pudding ongeveer 20 minuten, of totdat hij goudbruin en knapperig is.

2. Kan ik dit dessert ook koud serveren?

Ja, je kunt de Leche Frita ook koud serveren. Laat de gefrituurde melk volledig afkoelen voordat je het serveert, voor een verfrissende traktatie op warme zomerdagen.

3. Kan ik dit dessert van tevoren maken?

Ja, je kunt de melkpudding van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Frituur de stukken pudding pas vlak voor het serveren, zodat ze knapperig blijven.

Conclusie

Dit heerlijke Spaanse dessert, Leche Frita, is een ware traktatie voor de zoetekauw. Met zijn romige melkpudding en knapperige buitenkant zal het zeker indruk maken op je gasten. Probeer dit recept eens uit en geniet van een stukje Spaanse culinaire geschiedenis!