Wat is blind bakken en waarom doe je het?

Wat is blind bakken en waarom doe je het?

Als fervent bakliefhebber heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de techniek genaamd “blind bakken”. Maar wat houdt dit precies in en waarom is het zo belangrijk in de wereld van bakken? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en je alles vertellen wat je moet weten over blind bakken. Dus lees verder en ontdek waarom deze techniek een onmisbaar onderdeel is van het bakproces.

Wat is blind bakken?

Blind bakken is een techniek die vaak wordt gebruikt bij het maken van taarten, quiches en andere hartige of zoete gerechten met een kruimelige korst. Het houdt in dat je de taartbodem vooraf gedeeltelijk bakt voordat je de vulling toevoegt. Het woord “blind” verwijst naar het feit dat je de taartbodem bakt zonder de vulling. Maar waarom zou je dit doen?

Waarom blind bakken?

Er zijn verschillende redenen waarom blind bakken een belangrijke stap is bij het bakken van bepaalde gerechten:

1. Voorkomen van een zompige bodem

Door de taartbodem vooraf blind te bakken, creëer je een barrière tussen de vulling en de bodem. Dit helpt voorkomen dat de vulling in de bodem trekt en deze zompig maakt. Dit is vooral belangrijk bij vullingen met veel vocht, zoals vruchtencompotes of sauzen.

2. Krokante en knapperige korst

Blind bakken zorgt ervoor dat de korst van je taart of quiche mooi krokant en knapperig wordt. Door de bodem eerst te bakken, ontstaat er een stevige basis die bestand is tegen de vochtige vulling. Hierdoor behoudt de korst zijn textuur en wordt hij niet zacht en papperig.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Aardbeien shortcake

3. Gelijkmatige garing

Blind bakken zorgt ervoor dat de taartbodem gelijkmatig gaart. Door de bodem vooraf te bakken, geef je het deeg de tijd om volledig te garen zonder dat de vulling te gaar wordt. Hierdoor krijg je een perfect gebakken korst en een heerlijke vulling.

Hoe blind bakken?

Wil je zelf aan de slag met blind bakken? Volg dan deze eenvoudige stappen:

Stap 1: Bereid het deeg voor

Maak het deeg voor de taartbodem volgens het recept. Rol het deeg uit en bedek de taartvorm ermee. Zorg ervoor dat het deeg goed aansluit op de randen van de vorm.

Stap 2: Prik gaatjes in de bodem

Neem een vork en prik gaatjes in de bodem van het deeg. Dit voorkomt dat het deeg gaat rijzen tijdens het bakken.

Stap 3: Leg bakpapier en bakbonen op het deeg

Bedek het deeg met een vel bakpapier en vul de vorm vervolgens met bakbonen of een andere gewichtige vulling, zoals gedroogde bonen of rijst. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet rijst tijdens het bakken.

Stap 4: Bak de taartbodem

Plaats de taartvorm in een voorverwarmde oven en bak de bodem gedurende de aanbevolen tijd in het recept. Dit zorgt ervoor dat de bodem stevig wordt en een mooie kleur krijgt.

Stap 5: Verwijder het bakpapier en de bakbonen

Haal de taartvorm uit de oven en verwijder voorzichtig het bakpapier en de bakbonen. Laat de taartbodem volledig afkoelen voordat je de vulling toevoegt.

Lees ook:   Klaar voor de lente: 4x recepten met geitenkaas

Conclusie

Blind bakken is een techniek die essentieel is bij het bakken van taarten, quiches en andere gerechten met een kruimelige korst. Het voorkomt een zompige bodem, zorgt voor een krokante korst en zorgt ervoor dat de taartbodem gelijkmatig gaart. Volg de bovenstaande stappen en geniet van heerlijke gebakken creaties met de perfecte korst!

Veelgestelde vragen

1. Kan ik blind bakken overslaan?

Nee, het is niet aan te raden om blind bakken over te slaan. Het zorgt voor een betere textuur en smaak van de korst, en voorkomt dat de bodem zompig wordt.

2. Wat kan ik gebruiken in plaats van bakbonen?

Je kunt gedroogde bonen, rijst of zelfs muntjes gebruiken in plaats van bakbonen. Het belangrijkste is dat het gewicht toevoegt aan het deeg om te voorkomen dat het rijst tijdens het bakken.

3. Kan ik de taartbodem blind bakken en invriezen voor later gebruik?

Ja, je kunt de taartbodem blind bakken en vervolgens invriezen voor later gebruik. Zorg ervoor dat je de afgekoelde bodem goed verpakt voordat je hem in de vriezer plaatst.

4. Kan ik blind bakken met elk type taartdeeg?

Ja, je kunt blind bakken met verschillende soorten taartdeeg, zoals korstdeeg, zanddeeg of bladerdeeg. Pas de baktijd en de temperatuur aan volgens het recept dat je gebruikt.

5. Kan ik blind bakken zonder bakpapier?

Hoewel het gebruik van bakpapier handig is bij het blind bakken, kun je het ook overslaan als je geen bakpapier hebt. Zorg er in dat geval voor dat je de bodem goed invet voordat je het deeg toevoegt.