Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat

Zelf kippenbouillon maken: zo doe je dat

Als je een liefhebber bent van kippenbouillon, dan is het misschien tijd om je eigen kippenbouillon te maken. Het zelf maken van kippenbouillon heeft vele voordelen. Je kunt de smaak naar eigen wens aanpassen, je weet precies welke ingrediënten erin zitten en het is ook nog eens heel gezond. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zelf kippenbouillon kunt maken en geven we handige tips en tricks. Lees verder en ontdek hoe je thuis de lekkerste kippenbouillon kunt bereiden!

Benodigdheden voor zelfgemaakte kippenbouillon

Voordat je aan de slag gaat met het maken van kippenbouillon, is het belangrijk om te weten welke ingrediënten je nodig hebt. Hieronder vind je een lijst met de benodigdheden:

  • 1 hele kip
  • 2 liter water
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • Zout en peper naar smaak

Stap voor stap kippenbouillon maken

Om zelf kippenbouillon te maken, volg je de onderstaande stappen:

Stap 1: Bereid de ingrediënten voor

Schil de ui en snijd deze in grove stukken. Schrap de wortels en snijd ze in plakjes. Snijd de bleekselderij in stukjes. Plet de teentjes knoflook met een mes.

Stap 2: Kook de kip

Doe de hele kip in een grote pan en voeg het water toe. Breng het water aan de kook en laat de kip ongeveer 1 uur zachtjes koken, totdat het vlees van de botten valt.

Stap 3: Voeg de groenten en kruiden toe

Voeg de gesneden ui, wortels, bleekselderij, knoflook, tijm en rozemarijn toe aan de pan met kip en bouillon. Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat het nog 1 uur zachtjes pruttelen.

Lees ook:   Tomado TDW5501W Mini Vaatwasser

Stap 4: Zeef de bouillon

Haal de pan van het vuur en schep de kip, groenten en kruiden eruit met een schuimspaan. Giet de bouillon door een zeef om alle restjes eruit te halen. Je houdt nu een heerlijke, heldere kippenbouillon over.

Stap 5: Breng op smaak

Proef de bouillon en breng deze op smaak met zout en peper. Je kunt eventueel ook nog andere kruiden toevoegen, zoals peterselie of laurierblaadjes, om de smaak te versterken.

Veelgestelde vragen over het maken van kippenbouillon

1. Kan ik ook kippenbouillon maken zonder hele kip?

Zeker! Als je geen hele kip wilt gebruiken, kun je ook kippenbouten of kippenvleugels gebruiken. Het belangrijkste is dat je vlees met botten gebruikt, omdat dit zorgt voor een rijke smaak.

2. Kan ik de groenten in de bouillon eten?

De groenten in de bouillon zijn lang gekookt en hebben veel smaak afgegeven aan de bouillon. Je kunt ervoor kiezen om de groenten uit de bouillon te halen en apart te serveren, maar je kunt ze ook gewoon opeten. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

3. Hoe lang kan ik de kippenbouillon bewaren?

Je kunt de kippenbouillon ongeveer 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de bouillon langer bewaren, dan kun je deze ook invriezen. In de vriezer blijft de bouillon tot wel 3 maanden goed.

4. Kan ik kippenbouillon gebruiken als basis voor soep?

Absoluut! Kippenbouillon vormt een perfecte basis voor allerlei soorten soepen. Je kunt er bijvoorbeeld een heerlijke kippensoep mee maken, maar je kunt de bouillon ook gebruiken als basis voor groentesoep of noodle soep.

Lees ook:   Rijstepap met kaneel

5. Kan ik kippenbouillon ook vegetarisch maken?

Ja, dat kan zeker! Als je liever geen vlees gebruikt, kun je de kip weglaten en in plaats daarvan groentebouillon maken. Gebruik hiervoor groenten naar keuze, zoals ui, wortel, selderij en prei.

Conclusie

Het maken van je eigen kippenbouillon is een geweldige manier om te genieten van een smaakvolle en gezonde bouillon. Met de juiste ingrediënten en een beetje tijd kun je thuis een heerlijke bouillon bereiden. Experimenteer gerust met verschillende kruiden en groenten om de smaak naar jouw wens aan te passen. Probeer het zelf en ontdek hoe lekker zelfgemaakte kippenbouillon kan zijn!