Wat is pangrattato en wat kun je ermee?

Wat is pangrattato en wat kun je ermee?

Als je een fan bent van de Italiaanse keuken, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van pangrattato. Maar wat is pangrattato eigenlijk en wat kun je ermee? In dit artikel gaan we dieper in op dit veelzijdige ingrediënt en delen we enkele creatieve manieren om het te gebruiken in je gerechten.

Wat is pangrattato?

Pangrattato, wat letterlijk “geraspt brood” betekent in het Italiaans, is een traditioneel ingrediënt dat wordt gebruikt in de Italiaanse keuken. Het wordt gemaakt door oud brood te roosteren en vervolgens fijn te malen tot een grof kruim. Pangrattato wordt vaak gebruikt als een alternatief voor geraspte kaas in gerechten, vooral in regio’s waar kaas niet veel voorkomt. Het voegt een knapperige textuur en hartige smaak toe aan verschillende gerechten.

Hoe maak je pangrattato?

Het maken van pangrattato is eenvoudig en vereist slechts een paar ingrediënten. Volg deze stappen om je eigen pangrattato te maken:

Stap 1: Verzamel oud brood dat niet meer vers is. Je kunt verschillende soorten brood gebruiken, zoals witbrood, volkorenbrood of zelfs stokbrood.

Stap 2: Snijd het brood in stukken en leg het op een bakplaat. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende ongeveer 10-15 minuten, of tot het goudbruin en knapperig is.

Stap 3: Haal het brood uit de oven en laat het volledig afkoelen. Verkruimel het brood vervolgens met je handen of gebruik een keukenmachine om het fijn te malen tot een grof kruim.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Salade met gerookte makreel, pancetta en cocktailsaus

Stap 4: Optioneel: voeg smaakmakers toe aan je pangrattato. Je kunt bijvoorbeeld gehakte knoflook, peterselie, citroenrasp of gedroogde kruiden mengen met het broodkruim voor extra smaak.

Wat kun je doen met pangrattato?

Pangrattato kan op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen:

1. Pasta: Strooi pangrattato over je favoriete pastagerecht in plaats van geraspte kaas. Het voegt een knapperige textuur toe en geeft een heerlijke hartige smaak.

2. Salades: Gebruik pangrattato als topping voor salades om wat extra crunch toe te voegen. Het kan vooral goed werken in salades met zachte bladgroenten zoals spinazie of rucola.

3. Groenten: Rooster je favoriete groenten in de oven en bestrooi ze met pangrattato. Dit geeft de groenten een heerlijke smaak en textuur.

4. Soepen en stoofschotels: Strooi pangrattato over romige soepen of stoofschotels om ze een beetje extra crunch te geven. Het voegt ook een hartige smaak toe aan de gerechten.

5. Vis en vlees: Gebruik pangrattato als een krokante korst voor vis of vlees. Dip de vis of vlees eerst in een losgeklopt ei en vervolgens in pangrattato voordat je het bakt of grilt.

Veelgestelde vragen over pangrattato

1. Is pangrattato hetzelfde als paneermeel?

Hoewel pangrattato en paneermeel beide worden gemaakt van oud brood, zijn er enkele verschillen. Paneermeel wordt meestal gemaakt van gedroogd brood zonder korst, terwijl pangrattato wordt gemaakt van geroosterd brood inclusief korst. Paneermeel heeft ook een fijnere textuur dan pangrattato.

2. Kan ik pangrattato bewaren?

Lees ook:   Aardappeltorentjes

Ja, je kunt pangrattato bewaren in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. Het blijft enkele weken goed. Je kunt het ook invriezen om het langer vers te houden.

3. Kan ik pangrattato maken van glutenvrij brood?

Ja, je kunt pangrattato maken van glutenvrij brood. Gebruik gewoon glutenvrij brood in plaats van gewoon brood en volg dezelfde stappen om pangrattato te maken.

4. Kan ik pangrattato gebruiken als vervanging voor geraspte kaas in gerechten?

Absoluut! Pangrattato kan een heerlijk alternatief zijn voor geraspte kaas in gerechten. Het voegt een vergelijkbare hartige smaak en textuur toe.

5. Zijn er andere namen voor pangrattato?

Ja, pangrattato staat ook bekend onder andere namen, zoals “poor man’s parmezaan” of “Italiaanse broodkruimels”.

Conclusie

Pangrattato is een veelzijdig ingrediënt dat een knapperige textuur en hartige smaak toevoegt aan verschillende gerechten. Het is eenvoudig te maken en kan gebruikt worden als alternatief voor geraspte kaas in pasta, salades, groenten, soepen, stoofschotels, vis en vlees. Probeer pangrattato eens uit en ontdek zelf de heerlijke smaak die het aan je gerechten kan geven!