No waste: gebruik aquafaba als vegan eiwitvervanger

No waste: gebruik aquafaba als vegan eiwitvervanger

Als je een veganistisch dieet volgt of gewoon op zoek bent naar alternatieven voor dierlijke producten, heb je waarschijnlijk gehoord van aquafaba. Dit mysterieuze ingrediënt heeft de wereld van veganistisch koken stormenderhand veroverd. Dus wat is aquafaba precies en waarom zou je het als eiwitvervanger gebruiken? In dit artikel zullen we de vele voordelen van aquafaba bespreken en hoe je het kunt gebruiken in verschillende recepten.

Wat is aquafaba?

Aquafaba is eigenlijk het vocht dat overblijft na het koken van peulvruchten, zoals kikkererwten. Het woord “aquafaba” komt van het Latijnse “aqua” wat water betekent en “faba” wat boon betekent. Dit vocht heeft een unieke eigenschap: het kan worden opgeklopt tot een schuimige textuur, vergelijkbaar met eiwitten. Het is deze eigenschap die aquafaba zo waardevol maakt als vegan eiwitvervanger.

Waarom is aquafaba een goede eiwitvervanger?

Aquafaba bevat van nature veel eiwitten en zetmeel, waardoor het een uitstekende vervanger is voor eieren in verschillende recepten. Het kan worden gebruikt om luchtige cakes, taarten, meringues, mayonaise en zelfs veganistisch ijs te maken. De schuimende eigenschappen van aquafaba zorgen voor structuur en volume in gebakken goederen, terwijl het zetmeel helpt bij het binden van ingrediënten.

Gebruik van aquafaba in recepten

Aquafaba kan op verschillende manieren worden gebruikt in veganistische recepten. Het kan rechtstreeks uit het blik worden gebruikt als een eiwitvervanger in bakrecepten. Een handige richtlijn is om ongeveer 3 eetlepels aquafaba te gebruiken voor elk ei dat in het recept wordt gevraagd. Je kunt het ook opkloppen tot stijve pieken en gebruiken als vervanging voor opgeklopt eiwit in recepten zoals meringues of mousses.

Lees ook:   Negroni

Daarnaast kan aquafaba ook worden gebruikt als een emulgator in dressings en sauzen, waar het helpt bij het binden van de ingrediënten en het creëren van een romige textuur. Het kan zelfs worden gebruikt als basis voor veganistisch ijs, waar het zorgt voor een luchtige en smeuïge consistentie.

Veelgestelde vragen over aquafaba

1. Kan ik aquafaba zelf maken?

Ja, je kunt aquafaba zelf maken door gedroogde peulvruchten te koken en het kookvocht te bewaren. Het is belangrijk om het vocht goed te zeven voordat je het gebruikt, zodat er geen restjes van de peulvruchten achterblijven.

2. Kan ik aquafaba invriezen?

Ja, je kunt aquafaba invriezen en op een later tijdstip gebruiken. Het kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard. Zorg ervoor dat je het goed afdekt of in een luchtdichte verpakking doet voordat je het invriest.

3. Kan ik aquafaba gebruiken in hartige recepten?

Absoluut! Aquafaba kan niet alleen worden gebruikt in zoete recepten, maar ook in hartige gerechten zoals omeletten, quiches en zelfs als vervanging voor eiwitten in vleesloze burgers.

4. Kan ik aquafaba gebruiken als vervanging voor eigeel?

Hoewel aquafaba vooral bekend staat als een eiwitvervanger, kan het ook dienen als vervanging voor eigeel in sommige recepten. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om veganistische mayonaise te maken.

5. Is aquafaba gezond?

Aquafaba is een gezonde optie voor veganisten en mensen met een ei-allergie, omdat het een plantaardig alternatief is voor dierlijke eiwitten. Het bevat weinig calorieën en vet, maar bevat wel belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en zetmeel.

Lees ook:   Gevulde kip met ananas van de BBQ

Conclusie

Aquafaba is een veelzijdige en voedzame vegan eiwitvervanger die je kunt gebruiken in tal van recepten. Het biedt een eenvoudige en smakelijke manier om dierlijke producten te vervangen, zonder in te leveren op smaak of textuur. Of je nu een veganistisch dieet volgt of gewoon op zoek bent naar nieuwe kookexperimenten, aquafaba is zeker een ingrediënt dat je moet uitproberen.