Vorwerk of Neato?

In september 2017 was het zover. Na een jarenlange samenwerking heeft Vorwerk de Amerikaanse robotstofzuigerfabrikant Neato Robotics overgenomen. Vorwerk kwam in 2010 bij NeatoDe robots van de twee apparaten lijken niet alleen qua uiterlijk op elkaar. In dit artikel bespreken we de verschillen en overeenkomsten tussen de apparaten van de twee stofzuigerfabrikanten. Is de toeslag het waard? dat Vorwerk rekent in vergelijking met de Californische middenklasse? Of moet je meteen voor het topmodel D7 gaan dat aangesloten is?

Eerste verschillen duidelijk

In 2011 bracht Vorwerk zijn eerste stofzuigrobot uit. De Kobold VR 100 is gebaseerd op de Neato modellen XV11 en XV15. In een forumbericht noemde een werknemer van Vorwerk de wijzigingen die het bedrijf uit Wuppertal heeft aangebracht. Volgens zijn eigen verklaring hebben deze veranderingen vooral betrekking op de hardware – dat wil zeggen de fysieke onderdelen van de robotstofzuiger, terwijl de software grotendeels van Neato komt. De VR100 heeft dus een betere ventilator.

Hier kon de zuigkracht worden verhoogd en tegelijkertijd het batterijverbruik worden verminderd. De borstel is aangepast, een andere zijborstel is toegevoegd. De Het volume kan worden verlaagd van 77 naar 69 decibel. kan worden verminderd. In plaats van een nikkel-metaalhydride accu heeft Vorwerk een moderne Li-Ion accu geplaatst. De de capaciteit werd verhoogd van 46 wattuur tot 64waarbij slechts 50 Wh wordt gebruikt om redenen van levensduur. Hiermee bereikt de VR100 1000 laadcycli. Zelfs dan zou de batterij een resterende capaciteit van 70 % hebben. Verder op het filter is verbeterd tot een betere filtratie efficiëntie en om een betere retentiecapaciteit te garanderen. Uiteindelijk gebruikt Vorwerk zachter materiaal om het meubilair van de gebruikers te beschermen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gegrilde lamsmedaillons met couscoussalade

U ziet dat de verschillen relatief duidelijk zijn voor de eerste generatie. Vorwerk benadrukte echter dat sommige wijzigingen ook in nieuwe Neato-modellen zullen worden toegepast. Laten we nu eens kijken naar de nieuwere modellen.

Vorwerk logo op Kobold VR200

Overeenkomsten overheersen

Neato verkoopt nu de Connected-serie met app-besturing en Vorwerk de Kobold VR200. De producten hebben veel gemeen. De volgende systemen maken deel uit van de basisuitrusting: intelligente hoekreiniging, Navigatie door laserpositionering, obstakel- en grondsensoren, Room Positioning System om te weten waar het apparaat zich op dat moment bevindt, Multi Room Cleaning, Hoogwaardige zuigkracht, magneetbanden voor blokkering, ondergrondse detectie en het wekelijkse reinigingsprogramma. Ook het ontwerp blijft hetzelfde met de bekende D-vorm. Afhankelijk van het model komen tal van kleinere verschillen aan het licht. Voor de duidelijkheid zullen we alleen de BotVac D7, de BotVac connected en de VR200 nader vergelijken. De volgende tabel toont alleen de verschillen tussen de apparaten:

Kopersbeoordelingen per (10/21) Rang (aantal beoordelingen)
amazon.com 4,3 (150)
Expert beoordelingen Stand (10/21) Rang
chip.de 1,4 (zeer goed)

Hier is te zien dat de nieuwe wijzigingen kleine aanpassingen zijn. De basis is en blijft de Neato stofzuigrobots. Door de daaruit voortvloeiende beperkingen (voornamelijk de ruimte in het apparaat) worden aanpassingen complexer naarmate ze groter zijn. Daarom doet Vorwerk er goed aan zich te beperken. Belangrijk in de tabel is de vermindering van de totale hoogte met één centimeter voor de VR200. De Neato apparaten zijn bijna chronisch te hoog. Dit beperkt hun bruikbaarheid enorm bij laag meubilair. De Kobold doet het beter. Bovendien heeft het bedrijf uit Wuppertal de batterijcapaciteit verhoogd van 60,5 wattuur naar 84.

Lees ook:   Abrikozenflappen

Het is niet precies bekend of hier het volledige vermogen wordt gebruikt, maar wij vermoeden dat de Kobold opnieuw maximaal 65 wattuur gebruikt om de levensduur van de batterij te waarborgen. Tegelijkertijd verlaagt Vorwerk de inhoud van het stofreservoir van 0,7 naar 0,5 liter. Dit zal een gevolg zijn van de eerder genoemde verbeteringen. De lagere hoogte en de grotere batterij verminderen de beschikbare ruimte. De gemakkelijkste manier om ruimte te creëren is de stofcontainer, die al geïnstalleerd en verwijderd kan worden, kleiner te maken.

Aan de sensorkant heeft de VR200 nog een vloersensor en sensoren op de bumper. De bumper is het oppervlak van het toestel dat in contact komt met obstakels. Wij nemen aan dat Vorwerk Kobold VR200 KlimbumperDat betekent extra sensoren, want de robotstofzuigers reageren consequent op duwtjes. Bijzonder interessant is de klimhulp van de Vorwerk Kobold VR200. Een intelligent idee van de ingenieurs: aan de wielen van de VR200 is een staaf bevestigd die voortdurend met de wielen meedraait.

Bij het rijden over obstakels gaat het achterste deel van de robotstofzuiger omhoog en komen de wielen samen met de klimhulp tevoorschijn. Door de hoek van de staaf kan de robot zichzelf over obstakels heen tillen. Deze functie is uniek en alleen verkrijgbaar bij Vorwerk. Het is echter niet configureerbaar en daarom verplicht. Sommige gebruikers hebben al geklaagd omdat de Kobold over opzettelijke treden loopt en sporen achterlaat op de obstakels (bijvoorbeeld op poten van stoelen en dergelijke).

Conclusie over de Vorwerk – Neato vergelijking

Met zo veel Neato modellen om uit te kiezen, is het makkelijk om het spoor bijster te raken. Welke robotstofzuiger kan wat, welke biedt de beste prestaties voor het minste geld? Feit is dat de Kobold VR200 een aantal nuttige verbeteringen heeft. In principe is er niets mis met een langere levensduur van de batterij. In onze vergelijking zouden wij dus voor de Kobold gaan. Het is eigenlijk goedkoper en biedt het meeste voor het geld. Over het geheel genomen zijn gebruikers echter beter af met goedkopere apparaten zoals de Neato BotVac D5 connected of een Chinees apparaat van ILIFE. Hoewel hier enkele functies ontbreken, liggen de toestellen qua prestaties bijna op één lijn.

Lees ook:   Hoeveel kost een goede Koelkast ?