iRobot introduceert nieuwe modellen

Na een pauze van twee jaar is ‘s werelds bekendste fabrikant van robotstofzuigers terug met nieuwe modellen. Met de iRobot e5, i7 en i7+ wil het Californische bedrijf de technologische kloof met Neato en de concurrentie uit het Verre Oosten dichten en een langverwachte functie integreren.

iRobot i7+ wordt nieuw vlaggenschip

Het eerste wat opvalt is dat iRobot blijkbaar afziet van het oude naamgevingsschema. De 900-serie wordt niet vervangen door de 1000-serie, maar door twee nieuwe series. Dit zijn de e- en i-serie. Laten we eerst eens kijken naar de duurdere i-serie. iRobot lanceert twee nieuwe robotstofzuigers, de i7 en de i7+. De i7+ wordt het nieuwe topmodel en kost momenteel net geen 1000 US dollar inclusief belastingen. De USP is de nieuwe, zogenaamde Clean Base met automatische lediging van het stofreservoir. Dit is een laadstation dat tegelijkertijd de robot reinigt.

iRobot i7+ oplaad- en reinigingsstation
Het iRobot i7+ laad- en reinigingsstation zou het apparaat zelf kunnen legen. Dit zou de i7+ de meest zelfvoorzienende stofzuigrobot maken die iRobot ooit heeft geproduceerd. Bron: iRobot

Een soortgelijke functie is sinds juli 2017 beschikbaar bij ECOVACS ROBOTICS met de Deebot R98. Aangezien we noch de R98 noch de nog niet uitgebrachte i7+ hebben getest, willen we ons niet wagen aan een oordeel of de meerprijs van bijna 350 euro voor de iRobot de moeite waard is. Er zijn echter al enkele voor- en nadelen aan te wijzen. Het systeem van ECOVAC leegt de robotstofzuiger en vult een plastic stofcontainer op het station. Deze kan dan met de hand worden geleegd en gereinigd, net als de container van de robot zelf. Dit betekent dat de Chinezen de robot alleen een langere werktijd bieden.

Lees ook:   Wat Kost Een Vaatwasser Per Keer?

iRobot richt zich op een handig en volledig schoonmaakvrij concept. Hier wordt een klassieke stofzak gevuld bij de Clean Base. Drie zakken kosten 15 euro, één zak zou goed zijn voor 30 stofzuigbeurten. Als de zak vol is, wordt hij gewoon weggegooid. Dus wie nooit met vuil in aanraking wil komen, zal blij zijn met de i7+. Er zijn echter al opmerkingen van potentiële kopers die het onaanvaardbaar vinden dat iRobot vertrouwt op zakken die regelmatig extra kosten veroorzaken voor een apparaat dat waarschijnlijk €1000 kost.

En ook wij vinden dit een beetje overdreven. Er zijn zeker leukere taken dan het legen van stofcontainers. Maar als er daadwerkelijk 30 zuigbeurten in het kleine zakje passen, hebben we het over maximaal één lediging per maand, liever nog minder. Extra kosten en meer afval? Dat hoeft niet.

iRobot i7+ stofzak
Een groot minpunt dat iRobot-fans nu al kwaad maakt: in plaats van een stofreservoir vertrouwt iRobot op zakken voor het schoonmaakstation. Vermeende prijs: 15 dollar voor 3 stuks. Een zeer duidelijke stap terug, die moeilijk te aanvaarden zou zijn voor een toestel dat 1000 € kost. Bron: iRobot

Alle robots bestuurbaar via smartphone

Afgezien van het reinigingsstation zijn er geen verschillen tussen de i7 en de i7+. Qua prijs maakt dit een verschil van net geen 250 dollar, waarbij de i7 net geen 750 dollar kost inclusief belasting. Beide apparaten hebben een nieuw borstelontwerp en zouden 10 keer meer vuil opzuigen dan de, weliswaar wat oudere, 600-serie (zie Roomba 615 of 650). Dankzij de nieuwe iAdapt 3.0-navigatie maken de stofzuigrobots gedetailleerde kaarten van uw huis, zodat ze precies weten waar al is gestofzuigd en welke zones nog moeten worden schoongemaakt.

Lees ook:   Hoe Vaak Mag Je Soep Opwarmen? (Perfect answer)
iRobot i7+ onderkant
De onderkant van de iRobot i7+ met de nieuwe borstels van het topmodel. Bron: iRobot

De nieuwe e5 heeft deze technologie niet. In plaats van tien keer het vermogen van de 600-serie, heeft de e5 vijf keer het vermogen. Alle toestellen kunnen echter via een smartphone-app worden bediend. En de e5 heeft ook rubberen borstels die nooit het contact met de vloer verliezen. Dit moet meer vuil opnemen. De iRobot e5 zal waarschijnlijk ongeveer 500 euro kosten.

In de ingesloten video ziet u het nieuwe borstelconcept van iRobot:

van iRobot – youtube.com

Wij zijn zeker erg enthousiast over de nieuwe stofzuigrobots van iRobot. Bijzonder interessant zal de vraag zijn of de hoge toeslag voor het reinigingsstation van de i7+ echt de moeite waard is. De apparaten worden al verkocht in de VS. De klantenbeoordelingen tot nu toe zijn overwegend positief, hoewel de e5 hier wat zwakker uit de bus komt (4,5 in plaats van 5 sterren voor i7 en i7+). Een releasedatum voor Duitsland is nog niet vastgesteld, maar een release in het eerste kwartaal van 2019 wordt verwacht. Zodra de apparaten beschikbaar zijn, onderwerpen we ze aan een uitgebreide robotstofzuigtest.