5 dingen die je niet moet opnemen

Er is bijna geen huishouden zonder stofzuiger. 60 % van de Duitsers geeft er de voorkeur aan boven dweilen, stoffer en blik. Helaas zijn het juist de populairste toepassingen die de stofzuiger het snelst naar de vuilnisbak sturen. Het ZDF Drehscheibe-team vroeg Stefan Walther, een expert die al 30 jaar stofzuigers repareert, naar de 5 ergste stofzuigfouten.

Niet stofzuigen: spinnen

Het land vreest bijna niets meer. Volgens Statista geven Duitsers de voorkeur aan grote hoogten, tandartsbezoek, slangen, haaien, muizen en ratten. Geen wonder dus dat mensen dankbaar naar de stofzuiger grijpen om spinnen van het plafond of de bank te zuigen.

Stefan Walther raadt het echter af. Hoewel veel exemplaren de zuigkracht tot 140 km/u niet overleven, kunnen grotere exemplaren het wel overleven, zij het ernstig gewond. Bij de volgende gelegenheid zal de zuignap weer door de slang vertrekken – misschien alleen in een andere kamer.

Niet opzuigen: bloemen- en tuinaarde

Verpotten, een kapotte bloempot – vochtige of brokkelige potgrond opvegen is alleen maar lastig. Hoe praktisch en restloos, aan de andere kant zuigt de stofzuiger de vochtige grond op. Het door Stefan Walther getekende scenario laat de stofzuiger in de toekomst echter in de hoek staan: “Muggenlarven of vliegeneitjes kunnen met de grond in de stofzuiger terechtkomen”. Door de negatieve druk in de zak worden de larven grondig omgewoeld en kunnen ze zich ongehinderd vermenigvuldigen. Als de stofzuiger van kamer naar kamer wordt getrokken, verspreidt het ongedierte zich snel door het hele huis.

Niet zuigen: water

Zuig het water op na een douche, dat is het! De stofzuiger expert raadt dit ook af. De vloeistof slaat neer in de slang en blijft daar lange tijd als gecondenseerd vocht. De volgende keer dat u stofzuigt, blijft er stof en vuil aan de slang plakken. De zuigkracht neemt af en kan leiden tot verdere beschadiging van het apparaat. “Vloeistoffen horen niet thuis in de stofzuiger,” zegt Stefan Walther.

Lees ook:   Kruidenboter maken

Niet opzuigen: as

Na de barbecue is het tijd om op te ruimen en de stinkende asbakken te legen. Of het nu gaat om barbecue-as of asbakken, ook hier is de waarschuwt de hoover expert“Resterende vonken kunnen in de as zitten”. Zelfs de kleinste gloeiende vonkjes kunnen door de zuigkracht en de daaropvolgende turbulentie een smeulend vuur in de stofzuiger veroorzaken. Schade aan de stofzuigerzak alleen al is voldoende om gevolgschade te veroorzaken.

Niet opzuigen: gebroken glas

Het is al erg genoeg als er iets breekt, maar nog erger is het vinden en opvegen van de kleine transparante glasscherven die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Ook hier lijkt het gebruik van een stofzuiger ideaal. Maar dit is precies wat kan leiden tot de gevreesde schade aan de stofzak. Niet alleen kunnen de scherven zo de stofzuigertechnologie beschadigen, maar door gaten in de zak kunnen vreemde voorwerpen en vuil in de stofzuiger binnendringen. Dit beschadigt de lagers en kan vervolgens de motor doorbranden, legt Stefan Walther uit.

Spaarlampen zijn nog gevaarlijker. Als ze breken, komt er schadelijk kwik vrij, en dat wilt u zeker niet in uw huis en uw flat hebben.

Wat zijn de oplossingen voor deze gemeenschappelijke problemen?

1. spinnen (goed) opvangen.

In de zomer, als de balkondeuren en ramen openstaan, en in de herfst, als het koel wordt, zoeken ze beschutting in huizen en flats. Iedereen kent de horrorscène van de gedode spin, waaruit vervolgens honderden miniatuurspinnetjes door de flat fladderen. De Duitse gastvrijheid houdt op als het om spinnen gaat. Wat moet er gebeuren?

  • a. Als het toch de stofzuiger moet zijn.
    Verhoog de zuigkracht tot het maximum en gebruik indien mogelijk een stofzuiger met een terugslagklep.
  • b. Vervang de zak onmiddellijk na het stofzuigen. Goed afsluiten en weggooien. Leeg zakloze stofzuigers rechtstreeks in een afsluitbare plastic zak.
  • c. Het gebruik van insectenspray of het blussen van insecticide is meestal geen optie. Vaak is het gif ook gevaarlijk voor de gezondheid van huisdieren en kinderen. Bovendien bestaat het gevaar dat het gif wordt overgebracht naar woonruimten.
  • d. Sprayen of schoonmaken met tea tree, pepermunt of citroen (gemengd met water).
  • e. Zet een glas of een bak over de spin, en leg dan een stuk karton tussen het glas en de spin. In de open lucht.
  • f. vraag het aan de buurman.
Lees ook:   Rabarber compote

2. bloemen- en tuinaarde

De beste manier om de grove stukken op te rapen is met een stoffer en blik. Neem de rest op met water en een doek.

3. water

Dweilen – dit kan net zo snel met een absorberende mop als met een stofzuiger. Als alternatief kan een nat-droogzuiger worden aangeschaft.

4. as

De houtskool van de barbecue moet volledig afkoelen en vervolgens met een schep in de plastic zak worden gegooid.

5. gebroken glas

Ook deze kunt u het beste eerst opvegen en de rest met een vochtige doek opvegen. Het gevaar van bezuinigingen blijft echter bestaan.

Als je huishoudelijke klusjes moet doen, stofzuig dan

Ondanks deze 5 ontnuchterende waarschuwingen is stofzuigen een van de populairste huishoudelijke activiteiten onder Duitsers, volgens een onderzoek uit 2015 van de Minijob-Zentrale. Het is nog leuker als het na het stofzuigen lekker ruikt. Je kunt de nieuwe stofzuigerzak vullen met geuren:

Scheur een vel toiletpapier, besprenkel het met je favoriete geur of essentiële olie en doe het in de stofzuigerzak. U kunt ook waspoeder, vanillesuiker of gedroogde lavendelbloemen strooien (of opzuigen).

Verder lezen: Stinkende stofzuigers: tips en trucs die echt helpen

Stofzuigen wordt nog relaxter als…

  • stofzuigen van boven naar beneden (eerst de planken, dan de vloer).
  • Stofzuig van achteren naar voren. Begin in de achterste hoek, zuig dan vanuit elk punt het mondstuk in een stervorm in alle richtingen.
  • Kleine voorwerpen en obstakels moeten worden verwijderd voordat u gaat stofzuigen. Idealiter veegt u voordat u stofzuigt.
  • Trek de kabel volledig uit, anders kan het apparaat oververhit raken.
  • voor harde vloeren het mondstuk op het symbool “borstelrand” zetten. Deze veegt stof en haren op, waardoor krassen op de vloerbedekking worden voorkomen.
Lees ook:   Waanzinnig weekendmenu: Frans

Trouwens, robot stofzuigers zijn in opkomst. In het buurland Oostenrijk liggen robotstofzuigers en stofzuigers op batterijen in ieder geval ver voor op de klassieke stofzuigers wat betreft toekomstige koopintenties. In onze robotstofzuigertest laten we zien wat het beste apparaat is.