Weggooien van de stofzuiger: waar laat je de oude stofzuiger?

Zelfs de beste, trouwste en duurste stofzuiger gaat uiteindelijk met pensioen. Dit roept enkele vragen op: Hoe kan ik een stofzuiger wegdoen? Waar laat je de oude, defecte stofzuiger? Zijn er kosten verbonden aan de verwijdering ervan? Onze gids voor de juiste verwijdering van oude stofzuigers biedt de nodige antwoorden.

Stofzuigers: doe ze nooit bij het huisvuil of grofvuil!

verwijdering van stofzuigers als elektronisch afval
Stofzuigers kunnen het best samen met ander e-afval bij een speciaal inzamelpunt worden gedeponeerd. Foto door John Cameron op Unsplash

Oude elektrische apparaten worden vaak weggegooid bij het huisvuil of het grofvuil. Beide opties zijn verboden. Dit is geregeld in de zogenaamde Wet Elektrisch en Elektronisch Afval. Daarin staat dat apparaten zoals computers, radio’s, scheerapparaten, haardrogers en zelfs stofzuigers niet als zodanig mogen worden verwijderd. Daar is een eenvoudige reden voor: deze elektrische apparaten bestaan uit meer dan 1000 materialen. Sommige daarvan zijn waardevolle grondstoffen zoals koper of aluminium. Maar sommige zijn ook schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • Kwik
  • Lead
  • Cadmium
  • Vlamvertragend

Illegaal weggegooide stofzuigers worden bestraft met boetes!

Vooral oude stofzuigers bevatten zeer waarschijnlijk veel verontreinigende stoffen. De autoriteiten nemen de illegale verwijdering van dergelijke oude apparaten dan ook niet licht op. Het proces wordt beschouwd als een administratieve overtreding en kan worden bestraft met een boete. De zogenaamd eenvoudige verwijderingsoptie “grofvuil of huishoudelijk afval” kan zo duur worden. Gelukkig zijn er andere opties waarmee u uw oude apparaat op de juiste manier kunt wegdoen. Veel van de opties zijn gratis. Alle opties zijn milieuvriendelijk.

Is stofzuigen gratis?

Welke van de onderstaande verwijderingsmogelijkheden u ook kiest, de algemene regel is dat de verwijdering van oude stofzuigers gratis is. Er kunnen echter zogenaamde secundaire kosten zijn. Dit zijn bijvoorbeeld portokosten. Wij lichten dit voor elke optie afzonderlijk toe.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Pot-au-feu van kip

Waar en hoe kunt u zich van uw oude stofzuiger ontdoen?

U kunt kiezen uit drie opties:

  • Verzamelpunt voor elektrisch afval
  • Dealer
  • Particuliere ophaaldiensten

Verzamelpunt voor elektrisch afval

Dit is de eenvoudigste variant, aangezien er in elke gemeente een overeenkomstige voorziening is. Vaak werken de inzamelpunten ook onder de naam “Wertstoffhof”. Helaas worden kleine apparaten zoals stofzuigers niet apart ingezameld. Je moet ze zelf naar het verzamelpunt brengen. In sommige gemeenten zijn er echter “milieumobielen voor speciaal afval”. U kunt uw oude stofzuiger daar ook gratis naartoe brengen en zo weggooien.

Dealer

Handelaren zijn wettelijk verplicht de goederen die zij verkopen terug te nemen voor een correcte verwijdering. U kunt uw oude stofzuiger dus gewoon inleveren waar u hem gekocht heeft. Bijna niemand weet echter van dit feit. De dealers zwijgen hierover in het openbaar. Sommigen vragen je om een bewijs dat je de stofzuiger daadwerkelijk in de winkel hebt gekocht.

U bent niet wettelijk verplicht dit bewijs te leveren! Als de winkelier stofzuigers van uw merk op voorraad heeft, is dat al voldoende. In de regel zijn er echter geen problemen met de overdracht voor verwijdering – zelfs als de winkel uw model niet in voorraad heeft.

Online winkels moeten uw oude stofzuiger ook goed voor u afvoeren. Er kunnen echter secundaire kosten zijn in de vorm van portokosten. Je moet betalen voor het verzenden van het oude apparaat naar de winkel. Om pragmatische redenen zou het recyclingcentrum hier zinvoller zijn.

Particuliere ophaaldiensten

Sommige particuliere ophaaldiensten zorgen gratis voor de verwijdering van uw oude stofzuiger. Je hebt er misschien al een flyer over in je brievenbus ontvangen. De diensten kannibaliseren het waardevolle schroot en verkopen het.

Lees ook:   Waanzinnig weekendmenu voor Vaderdag - Foodies

Werkt de stofzuiger nog? Doneer het, geef het weg of verkoop het!

Als uw stofzuiger oud is maar zijn werk nog steeds doet, zijn er betere opties dan hem weg te gooien. U kunt bijvoorbeeld verkopen op werkende apparaten. U kunt het ook weggeven aan een familielid of een bevriende klusjesman. Sociale instellingen ontvangen ook graag donaties van nog werkende stofzuigers.

Na de professionele verwijdering van de stofzuiger helpen wij u bij het vinden van een nieuw apparaat.

Nadat je je stofzuiger goed hebt weggegooid, is de volgende stap: je hebt een stofzuiger nodig. We steunen je hierin. Op Staubsaugertest.org vindt u talrijke inzichtelijke testrapporten over moderne stofzuigrobots en vloerzuigers. Met deze informatie wordt het gemakkelijker voor u om een nieuwe stofzuiger te vinden die aan uw eisen voldoet.