Wat te doen als de stofzuiger stinkt?

Van tijd tot tijd kan het gebeuren dat de stofzuiger stinkt. Vooral hondenbezitters klagen vaak dat de stofzuiger naar hond ruikt. Maar ook zonder huisdieren kan het gebeuren dat de stofzuiger naar vuilnis of kaas ruikt, soms zelfs verbrand – echt onaangenaam. In het volgende artikel komt u te weten waarom een stofzuiger of robotstofzuiger stinkt, wat de oorzaken van de geuren zijn en hoe u er zo snel mogelijk vanaf komt.

Hoover stinkt: Wat zijn de oorzaken van de onaangename geuren?

hoover stinkt hond
Vooral hondenbezitters kennen het probleem: de stofzuiger ruikt naar hond. Beeld: Fabrikant

De geuren worden meestal veroorzaakt door bacteriën, ziektekiemen of mijten. De oorzaken zijn velerlei. De meest voorkomende redenen voor onaangename geuren in de stofzuiger of robotstofzuiger zijn:

  • Opgezogen vloeistoffen
  • Geabsorbeerde voedselresten
  • Stofreservoir / stofzak lange tijd niet geleegd
  • Gestofzuigd honden- of dierenhaar
  • een ongeschikte opslagplaats
  • Schimmel in de stofzuiger
  • onregelmatige reiniging van de onderdelen van het apparaat
  • Gebruikt uitlaatluchtfilter
  • Verstoppingen die leiden tot oververhitting

7 tips om geuren uit uw stofzuiger te verwijderen

De volgende tips helpen u van de vervelende geurtjes af en verwijderen alle bacteriën, kiemen en mijten uit het apparaat.

Tip 1 – Leeg en reinig de tank

hoover stinkt schoon container
Als de stofzuiger stinkt, moet eerst de stofzak of het stofreservoir worden geleegd en schoongemaakt. Foto: Robert Mertens

Was de stofzak of vuilbak van uw robotstofzuiger grondig uit met heet water. Laat de container goed drogen alvorens hem te gebruiken. Als u een model hebt met een stofzak, vervang deze dan en maak de opbergruimte van de zak grondig schoon.

Tip 2 – Deodorant voor de stofzuiger

Ook al klinkt het een beetje vreemd, er zijn speciale deodorants voor stofzuigers en stofzuigrobots. De in de handel verkrijgbare korrels of geurstokjes worden gewoon in de container of zak gedaan en neutraliseren de onaangename geuren. Nog een voordeel: uw huis ruikt lekker na elke stofzuigbeurt.

Let op: Gebruik nooit een commerciële roomspray of deodorant voor uw stofzuiger. Beide middelen zijn snel ontvlambaar en kunnen tijdens het gebruik een groot gevaar vormen.

Tip 3 – Opzuigen van sodapoeder

Sodapoeder helpt u op betrouwbare wijze onaangename geuren te neutraliseren. Als u het poeder opzuigt met uw stofzuiger of stofzuigrobot, komt het niet alleen in het reservoir terecht, maar ook in andere delen van het apparaat.

Lees ook:   Wat eet je bij kaasfondue? 33 ideeën

Tip 4 – Afwasmiddel opzuigen

Het waspoeder heeft een geurneutraliserende werking. Het beste is om een paar eetlepels van het poeder op een zo glad mogelijke vloer te strooien en het te laten intrekken of op te zuigen. Het waspoeder moet uw stofzuiger de volgende keer dat hij wordt gebruikt fris doen ruiken in plaats van onaangenaam.

Tip 5 – Etherische oliën, koffiepoeder en thee

Thee- en kruidenmengsels kunnen aan de container worden toegevoegd of worden geabsorbeerd, waardoor hetzelfde effect wordt bereikt als met afwasmiddel. Etherische oliën en koffiepoeder hebben hetzelfde, positieve effect. Hoewel u het poeder gewoon kunt opzuigen, moet u de oliën op een wattenschijfje druppelen en dit vervolgens in het potje doen. Hoewel de huismiddeltjes niet helpen bij het schoonmaken, neutraliseren ze op betrouwbare wijze onaangename geurtjes.

Tip 6 – Vervang of reinig het uitlaatluchtfilter

Vuile filters
De uitlaatfilters zijn meestal een van de meest voorkomende oorzaken van een stinkende stofzuiger. Foto: Robert Mertens

Het filter kan ook een reden zijn voor de onaangename geuren van uw stofzuiger. De meeste mensen legen regelmatig de vuilnisbak en de zak, maar vergeten of verwaarlozen vaak de uitlaat of het stoffilter. U kunt het filter het beste regelmatig en grondig in de gootsteen schoonmaken en zo nodig onmiddellijk vervangen.

Onze tip: Met een beetje parfum of olie verspreidt uw stofzuiger bij het volgende gebruik een aangename geur in huis.

Tip 7 – Maak de zuigbuis en de slang schoon

Onaangename geuren kunnen afkomstig zijn van de zuigbuis of slang van uw stofzuiger. Verwijder beide onderdelen voorzichtig en reinig de buis en de slang, bij voorkeur met heet water. Voeg een beetje azijn of zuiveringszout toe aan het water om het vuil nog sneller los te maken. Laat beide delen goed drogen voordat u ze opnieuw bevestigt en gebruikt.

De stofzuiger ruikt verbrand – wat moet ik doen?

Het ruikt niet muf, maar de De lucht van de stofzuiger ruikt verbrand.? In dergelijke gevallen bestaat het risico dat de motor van de stofzuiger een defect vertoont. De intense hitte die door dergelijke defecten ontstaat, doet stof verbranden. Bovendien kan plastic zo heet worden dat er een onaangename geur ontstaat.

Lees ook:   Wat gebeurt er als je beschimmelde koffie drinkt? Volledige analyse!
stinkende stofzuigerfilter
Motorfilter (onderzijde wit) en uitlaatfilter (bovenzijde zwart) zijn de eerste plaatsen waar u moet zijn als uw stofzuiger verbrand ruikt. Foto: Robert Mertens

Oververhitting door verstopt motorfilter

De elektromotoren van stofzuigers genereren soms veel warmte tijdens de werking. Deze warmte moet worden afgevoerd om oververhitting van de motor te voorkomen. De aangezogen lucht dient om de motor te koelen. Het dient als luchtkoeling voor de motor. Om te voorkomen dat er vuil in de motor wordt gezogen, wordt de lucht door een filter geleid. Deze kunnen na verloop van tijd verstopt raken en zo de luchtkoeling van de motor belemmeren – de motor loopt heet.

Daarom moet u het motorfilter reinigen of vervangen (volgens de gebruiksaanwijzing). Daarna zou het probleem van oververhitting en dus een mogelijke reden voor een verbrande stofzuiger opgelost moeten zijn.

Oververhitting door verstopt uitlaatfilter

Het uitlaatluchtfilter kan ook verstopt raken en zo een probleem veroorzaken met de motorkoeling. Controleer daarom ook het uitlaatluchtfilter als de stofzuiger verbrand ruikt. Deze bevindt zich meestal aan de bovenkant of aan de achterkant van het toestel, direct waar de afvoerlucht uitkomt.

Verstoppingen als oorzaak van warmteproblemen

Ook een verstopping van de slang of de zuigmond kan bijdragen tot oververhitting en dus tot het ontstaan van verbrandingsgeuren. De motor van een moderne stofzuiger is ontworpen om een bepaald luchtdebiet te leveren, afhankelijk van het ingestelde vermogen. Als het luchtdebiet te laag is (bv. door verstopping), probeert de motor harder om het luchtdebiet te bereiken. Dit zorgt dan weer voor meer warmte die niet goed kan worden afgevoerd.

Controleer dus alle sproeiers, slangen en aansluitingen op mogelijke voorwerpen die daar vast kunnen zitten. Als u niets vindt, controleer dan de stofzak.

Brandlucht kan duiden op motorschade

Dat een stofzuiger stinkt kan altijd gebeuren en kan meestal zonder grote problemen worden opgelost met bovenstaande tips. Als de stofzuiger echter verbrand ruikt en er geen verbetering optreedt met bovengenoemde tips, kan er sprake zijn van (beginnende) motorschade. Als u vermoedt dat de motor beschadigd is, moet u de stofzuiger niet meer gebruiken!

De oorzaak van motorschade is meestal slijtage of schade door langdurig onjuist gebruik (bijv. oververhitting). In de meeste gevallen is reparatie niet de moeite waard. Voor de meeste stofzuigers en stofzuigrobots zijn er geen vervangingsmotoren of reserveonderdelen.

Lees ook:   Lekker lokaal met Laura: zo wordt vegan kaas gemaakt

Verder lezen: Verwijdering van stofzuigers

Stofzuigers en stofzuigrobots goed onderhouden en geuren voorkomen

Met de juiste zorg kunt u de levensduur van uw apparaten verlengen en geurtjes voorkomen. Als u de volgende eenvoudige maar doeltreffende tips ter harte neemt, kunt u onaangename geurtjes letterlijk in de kiem smoren:

Tip 1 – Leeg het stof- en vuilreservoir regelmatig.

De meeste geuren van een stinkende stofzuiger ontstaan in het stof- of vuilreservoir. Door het reservoir van uw stofzuiger of robotstofzuiger regelmatig te legen en grondig te reinigen, kunt u de meeste onaangename geurtjes voorkomen. Als u een stofzuiger met een zak gebruikt, moet u het compartiment grondig schoonmaken en tijdens de opslag open laten om te voorkomen dat er vocht in komt.

Tip 2 – Voedingsmiddelen niet vacuüm zuigen!

Zelfs droge etensresten, die gemakkelijk en snel kunnen worden opgezogen, kunnen beter niet met de stofzuiger worden verwijderd. Suiker, meel en broodkruimels zijn een goede voedingsbodem voor allerlei micro-organismen en bieden de beste omstandigheden voor onaangename geuren. Als u toch etensresten hebt opgezogen, moet u de container of zak onmiddellijk na het opzuigen legen of vervangen.

Tip 3 – Bewaar de reinigingsapparatuur niet op een warme plaats.

Bacteriën en ziektekiemen houden niet alleen van vocht maar ook van warmte en vermenigvuldigen zich onder deze omstandigheden bijzonder snel. Bewaar uw stofzuiger of robotstofzuiger daarom op een droge en donkere plaats.

Tip 4 – Stofzuig geen vochtig vuil!

Als de stofzuiger stinkt en er onaangename geuren ontstaan, is er vooral vaak sprake van vocht. Wanneer u uw stofzuiger of robotstofzuiger gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de apparaten geen vochtig vuil opzuigen. Als dit toch gebeurt, leegt u de container onmiddellijk na het stofzuigen of vervangt u de zak. Laat uw stofzuiger goed drogen in de open lucht.

Verdere lectuur over dit onderwerp: Wat niet te zuigen met de stofzuiger
Verder met het onderwerp: Hoe een robotstofzuiger goed te onderhouden