Kan een roestvrijstalen pan op de grill? Een uitgebreide gids

Kun je een roestvrijstalen pan op de grill zetten? Ben je in de war?

De meeste mensen die hun weg weten in de keuken zullen het ermee eens zijn dat een goede roestvrijstalen pan de investering waard is.

Gezien zijn nut, duurzaamheid en veelzijdigheid is het praktisch een must-have voor keukengerei, maar hoe zit het met het grillen?

Het korte antwoord is NEE!

Generally, stainless steel pans are made for cooking at low to moderate cooking temperatures and hence cannot be put on a grill. 

Terwijl sommige pannen bestand zijn tegen temperaturen tot 600 graden Fahrenheit (°F)kan een grill mogelijk hogere temperaturen bereiken die de standaard roestvrijstalen pan kunnen beschadigen.

Dus, het is het beste om het binnen te laten de volgende keer dat je een barbecue hebt.

Het verschil tussen koken op het fornuis en grillen

het verschil tussen koken op de kachel en grillen

Laten we eerst het verschil tussen deze kookmethodes begrijpen.

Bij grillen wordt het voedsel op een rooster geplaatst, direct op een hittebron bij een zeer hoge temperatuur.

De directe hitte kookt het oppervlak van het voedsel en produceert de rokerige smaak en korst die kenmerkend zijn voor gegrild voedsel.

Koken op de kookplaat is anders omdat het voedsel niet direct op een warmtebron wordt geplaatst.

In plaats daarvan wordt het voedsel gekookt in een pot of een pan die de warmte concentreert op de bodem van het kookvat.

Bij deze methode wordt de warmte verdeeld om het voedsel binnen en buiten vrij gelijkmatig te garen, zodat er minder korst en bevredigende rokerigheid en een meer uniforme smaak..

Note: When grilling, food is cooked directly on a heat source, whereas on a stovetop, food is cooked indirectly, in a vessel, like a pot or a pan.

Houtskoolgrill en roestvrij staal zijn geen vrienden

houtskool en roestvrije pan

Houtskoolgrills kunnen temperaturen bereiken van ver boven de 600°Fwat de drempel is van sommige meer hoogwaardige roestvrijstalen pannen.

Door te hoge temperaturen kan een roestvrijstalen pan uitzetten en zijn vorm verliezen, ook wel kromtrekken genoemd.

Het is mogelijk dergelijke vervormingen soms terug te draaien, maar een pan kan permanent verschroeid en kromgetrokken raken als dit voortdurend gebeurt.

Als u liever een pan gebruikt bij het grillen op houtskool, kunt u hiervoor het beste zwaardere, ovenveilige opties gebruiken, zoals een gietijzeren koekenpan of een (pan met dikke bodem) van koolstofstaal.

A cast-iron skillet can withstand ridiculously high temperatures, as high as 1500°F, and not that any food requires that much heat.

Let op het materiaal van de handgrepen van de pan. Plastic, silicone, of houten handvatten mogen niet in contact komen met grote hitte.

Ook zijn niet alle metalen handgrepen even hittebestendig als de pan zelf, dus u kunt het beste een keukenhanddoek of een ovenwant gebruiken om het handvat van de pan niet te beschadigen, of erger nog, uw hand te verbranden!

Dat is niet het soort vlees dat je wilt grillen.

De hoge temperatuur van een houtskoolgrill kan een roestvrijstalen pan kromtrekken, dus het is beter om een gietijzeren koekenpan of een pan van koolstofstaal te gebruiken om te grillen.

Gasgrills – De uitzondering op de regel?

gas grill

Nu we hebben begrepen dat het gebruik van roestvrij stalen pannen op houtskoolgrills een no-no is.

Sommigen van jullie zullen zich afvragen hoe het zit met gasgrills?

Sommigen beschouwen gasgrills als een hybride tussen een gasfornuis en een krachtige oven. Gasgrills worden niet zo heet als houtskoolgrills, met temperaturen tot 550°F.

Dus, als je een roestvrij stalen pan hebt die geschikt is voor gebruik in de 500-550°F temperatuurbereik en geen plastic of siliconen handvat heeft, kunt u hem misschien op een gasgrill zetten.

Omdat gasgrills niet zo heet worden als houtskoolgrills, kunt u misschien uw roestvrijstalen pan erop gebruiken.

Kan je een roestvrij stalen pan op de Grill zetten?

gebruik roestvrije pan in grill

Hoewel het mogelijk is te koken met een roestvrijstalen pan op een gasgrill, zijn er toch betere opties zodat u niet het risico loopt een prijzige pan te beschadigen.

Een roestvrijstalen pan van goede kwaliteit kan u immers honderd dollar of meer kosten, terwijl een stevige gietijzeren koekenpan u ongeveer vijfentwintig kost.

Het is dus waarschijnlijk het beste om uw goede roestvrijstalen pan in de keuken te houden en uw stevigere koolstofstalen of gietijzeren koekenpannen te gebruiken om buiten te koken.

Bedenk dat te hoge temperaturen de kruiden van de koekenpannen kunnen verwijderen, maar u kunt de pan altijd opnieuw kruiden als u dit merkt.

Als u er toch voor kiest om uw roestvrijstalen pan op een gasgrill te gebruiken, zorg er dan voor dat uw pan een blank stalen kookoppervlak heeft, want gecoate oppervlakken raken gemakkelijk beschadigd en zijn onveilig bij blootstelling aan hoge temperaturen.

Tip: If you don't want to risk damaging an expensive stainless steel pan by using it on a grill, opt for a more affordable oven-safe pan.

De voordelen van roestvrijstalen pannen

voordelen van roestvrije pannen

Ze zijn misschien niet geschikt om te grillen, maar u zult merken dat uw roestvrijstalen pan een van de meest waardevolle soorten kookgerei is om te bezitten.

Ten eerste zijn ze een veel lichter dan gietijzeren koekenpannen en duurzamer en steviger dan anti-aanbak pannen.

Een goede roestvrijstalen pan kan in goede staat blijven voor minstens een decennium als je er goed voor zorgt. Je hebt er die generaties meegaan.

Roestvrij stalen keukengerei is ook gezonder dan anti-aanbak varianten die bij krassen schadelijke chemicaliën kunnen afgeven. Naast grillen op houtskool kunt u een roestvrijstalen pan gebruiken voor bijna elke andere kookmethode.

Hoewel roestvrijstalen pannen niet geschikt zijn voor grillen op hoge temperatuur, hebben ze vele andere toepassingen en voordelen.

Hoe beschermt u uw roestvrijstalen pan?

Als u waar voor uw geld wilt krijgen uit uw roestvrijstalen pan, zijn er enkele beschermende maatregelen die u kunt nemen om de levensduur te verlengen en te voorkomen dat hij kromtrekt en vlekken krijgt:

Haal uw pan niet door “temperatuurschokbijvoorbeeld door een hete pan op een koud oppervlak of onder koud water te zetten.

Vermijd het gebruik van metalen keukengerei bij het roeren of verwijderen van voedsel uit een roestvrijstalen pan. Gebruik in plaats daarvan houten of siliconen keukengerei.

Om een roestvrijstalen pan schoon te maken,

  • Laat hem na gebruik minstens 15 minuten afkoelen en was hem dan af met een warm sopje.
  • Schrob hardere vlekken, voorzichtig, met een beetje zuiveringszout, maar vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen.
  • Droog de pan volledig af voordat u hem opbergt om vlekken te voorkomen.
You can extend the life of your stainless steel pan by not exposing it to extreme temperature changes, scratching its surface with sharp cooking utensils, and by properly washing and drying it.

Speciale roestvrijstalen pannen

speciale roestvrijstalen pan

Als u een ervaren kok bent, hebt u waarschijnlijk gemerkt dat roestvrijstalen pannen niet zo snel opwarmen als sommige andere pannen.

Dat komt omdat standaard roestvrij staal geen goede warmtegeleider is, het kan gematigd hoge temperaturen verdragen zonder beschadigd te raken.

Nu, het is een andere competitie als het gaat om roestvrijstalen pannen die andere metalen combineren die betere warmtegeleiders zijn, zoals aluminium of koper.

Dit soort pannen zijn geschikt voor koken op hoge temperaturen.

Note: Stainless steel isn't a good heat conductor. 

Maar, pannen die het materiaal combineren met uitstekende warmtegeleidende metalen zoals koper en aluminium maken de pan beter bestand tegen hoge temperaturen.

Conclusie

Kun je een roestvrijstalen pan op de grill zetten? Als het gaat om grillen op houtskool, is het beter om het gebruik van een roestvrijstalen pan te vermijden.

Pannen zijn er in vele vormen en materialen, elk met zijn beste doel en ideale temperaturen.

De meeste keukengerei experts zullen het erover eens zijn dat onnodig hoge temperaturen een ravage kan aanrichten aan uw potten en pannen als je afwijkt van het gebruik.

Aan de andere kant is grillen op gas veiliger, maar het blijft verstandig om de gebruiksaanwijzing van uw pan te controleren op de temperatuur die hij werkelijk kan verdragen.

Als u niet het risico wilt lopen een perfect goede roestvrij stalen pan te ruïneren, kiezen voor een betaalbare ovenveilige pan die de hitte van een open grill aankan.

Lees ook:   Suikermais Koken Hoe Lang? (Best solution)