Wat kun je doen met een dehydrator?

Een dehydrator opent volledig nieuwe mogelijkheden voor het conserveren van voedsel. Het zachte drogen zorgt ervoor dat waardevolle ingrediënten grotendeels behouden blijven.

Wat doet een dehydrator met het voedsel?

Heb je ooit gedroogd voedsel zoals appels of champignons in de oven? De dehydrator werkt op een vergelijkbare manier. Alleen werkt het apparaat veel efficiënter en op de optimale temperatuur, die niet te hoog mag zijn, zodat de voedingsstoffen behouden blijven. Bij het drogen wordt water uit het betreffende voedsel verwijderd, waardoor het duurzaam is. Het verliest gewicht en de consistentie verandert.

Tip: Als u de gedroogde voedingsmiddelen luchtdicht en beschermd tegen licht houdt, zijn ze een paar maanden houdbaar.

Wat kan worden gedroogd in de dehydrator?

Er zijn hier nauwelijks grenzen. Alles wat water bevat, kan worden gedroogd. Het is het beste om te beginnen met verschillende groenten en fruit en kruiden.

De productie van gedroogd fruit

Appels en fruit drogen

Zeer zwaarlijvig uit de Dörrautoamten: Zelfgemaakte appelringen

Eet je graag gedroogde appelringen? Ze zijn een heerlijke snack voor tussendoor. Als je iets zoets nodig hebt, dan is gedroogd fruit de plek voor jou. Drogen maakt de smaak intenser en zoeter, omdat de eigen suiker van de vrucht ook geconcentreerd is. Je zelfgedroogde appelringen bevatten geen toevoegingen en conserveermiddelen. Met een dehydrator kun je je favoriete vruchten drogen. Dit zorgt voor een verscheidenheid aan smaken. De vrucht is niet alleen goed om te snacken, maar ook als graaningrediënt.

Hier is een lijst met fruit dat ook goed is om te drogen:

  • Abrikozen
  • Datums
  • Bananen
  • Vijgen
  • Druiven
  • Pruimen
  • Mango’s
  • Bessen zoals aardbeien, frambozen en krenten
Lees ook:   Hoe Lang Ingevroren Soep Bewaren?

Tip: Als je wilt, kun je het gedroogde fruit ook tot een poeder malen en gebruiken voor je smoothie.

Groenten droog

Groenten drogen

Met een dehydrator maak je eenvoudig je eigen soepwort

Benieuwd wat je met gedroogde groenten kunt doen? U kunt bijvoorbeeld uw eigen soepgroenten maken, die vervolgens als een kruidenmengsel kunnen worden gebruikt om sauzen, soepen en stoofschotels te verfijnen. Door te drogen, kunt u de smaak van veel groenten behouden en een soep koken, zelfs als er geen verse groenten bij de hand zijn. Wat er in je soepkruid gaat, bepaal je helemaal zelf. Als je bijvoorbeeld geen uien kunt verdragen, kun je ze weglaten.

Het klassieke mengsel bevat de volgende groenten:

De gedroogde groenten worden door het koken weer zacht en ze nemen water op. Je kunt het dus mee eten. Bovendien is het de moeite waard om champignons, uien en tomaten te drogen.

Kruiden drogen

Kruiden drogen in de dehydrator

Kruiden kunnen ook uitstekend gedroogd worden in een dehydrator

Het is je misschien opgevallen dat je soepgroentenmix kruiden mist. Natuurlijk kunnen deze ook gedroogd worden.

Heerlijk om te drogen zijn:

  • Rozemarijn
  • Peterselie
  • Smakelijk
  • Marjolein
  • Oregano

Je kunt ook kruiden drogen voor je eigen thee.

Geschikt voor thee zijn bijvoorbeeld:

  • Munt
  • Salie
  • Tijm
  • Citroenverbena

Dingen om te overwegen

Het is niet moeilijk om voedsel te drogen. Maar zorg ervoor dat je alleen groenten en fruit gebruikt die vers zijn en geen rotte plekken hebben. Een goede keuze is biologisch voedsel, omdat het vrij is van verontreinigende stoffen. Neem de tijd voor het schoonmaken en wassen! Groenten en fruit die je meestal schilt, moeten ook worden geschild voordat ze worden gedroogd. Snijd het vervolgens in smalle plakjes of kleine stukjes. Zo krijg je de beste resultaten.

Lees ook:   Probleemoplossing als uw Elektrische Boiler Lekt

Koop dehydrators op Amazon