Gistdeeg rijst niet! Wat te doen?

Op onze breedtegraden wordt een breed scala aan gebak bereid uit gistdeeg. Zoete deeltjes, gistvlecht, maar ook basen voor sheet cakes of voor de populaire pizza worden gemaakt van gistdeeg. Om het deeg los te laten, moet de aanwezige gist zich vermenigvuldigen. Dit gebeurt tijdens het rusten van het deeg na het kneden. Maar wat te doen als het gistdeeg niet rijst?

Het gistdeeg lukt alleen met alle ingrediënten

Als je gistdeeg na 30 of 40 minuten nog niet is bewogen, dus het is een beetje gestegen, moet je reageren. Eerst moet u controleren of het deeg alle ingrediënten bevat. Als je de gist bent vergeten, wat kan gebeuren, kan je deeg niet rijzen. Spontane fermentatie zonder gist is bijna onmogelijk. Als gist daadwerkelijk ontbreekt of deeg te koud is, is er de mogelijkheid om het deeg te bewaren. Een beetje lauwe melk, een snufje suiker en de gist worden verleid. Het deeg wordt opnieuw gekneed met deze ingrediënten. Tijdens het kneedproces wordt een beetje bloem en een snufje zout toegevoegd. Anders zou het deeg veel te zacht worden. Daarna wordt het deeg weer afgedekt, opgewarmd en krijgt het weer een deegrust.

Vergeten om daarna gist aan het deeg toe te voegen

Gist vergeten: Meng de gist gewoon met een beetje warme melk en suiker en kneed daarna in het deeg.

Oude gist in het deeg rijst niet meer

Het kan echter ook zijn dat je alle ingrediënten goed gekneed hebt en het deeg nog steeds niet rijst. Dit is vaak het geval wanneer de gist oud is. Een blokje verse gist is compact en heeft een lichtbruine kleur. Oude gist heeft scheuren, donkere randen en vaak lichte vlekken. Gist die te warm en te fel wordt opgeslagen, wordt ook vettig en ruikt onaangenaam. Met deze gist is geen gistdeeg gegarandeerd. Overigens mag gist niet in contact komen met vet of zout. Alle ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur worden verwerkt. Koude melk en koud water zijn dus ook niet bevorderlijk. Vloeistoffen heter dan 45 °C doden ook gistcellen. Om de gist niet vergeten te krijgen, is er een trucje: het zogenaamde pre-deeg. Je neemt de gist, wat lauwe melk of water, een snufje suiker en twee of drie theelepels bloem. Dit voordeeg wordt 10 tot 15 minuten warm gehouden en vervolgens toegevoegd aan de overige ingrediënten.

Lees ook:   5x recepten voor koekjes met chocolade