Hoe worden diepvriesfrieten gemaakt? Volledige gids

Vraag je je af hoe bevroren frieten worden gemaakt? Als je een fan bent van de show “How It’s Made heb je misschien een fascinatie voor hoe onze alledaagse voorwerpen worden gemaakt van grondstoffen.

Hier is een overzicht van de twaalf stappen die aardappelen zullen doorlopen om van een modderige aardappel te veranderen in schone, kant-en-klare frietjes die u thuis met uw gezin kunt maken.

Natuurlijk heeft elk bedrijf zijn eigen voorkeursmethode om de nederige aardappel te bereiden tot wat wij kennen als friet. Hoewel het proces in de meeste fabrieken ongeveer hetzelfde zal zijn.

Dit is typisch hoe bevroren frieten worden gemaakt. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar uitvinden hoe mijn favoriete eten wordt gemaakt is altijd fascinerend voor mij geweest.

Misschien bedenk je de volgende keer dat je een hamburger en frietjes pakt, hoeveel stappen er nodig zijn om ze op je bord te krijgen.

Aardappelen kweken voor frieten

het kweken van aardappelen voor frietjes

Wist je dat er veel soorten aardappelen zijn? Ze lijken op elkaar, maar verschillen in textuur, grootte en omvang.

Dus wat maakt de perfecte aardappel voor frieten? De meeste bedrijven gebruiken russet aardappelen om bevroren friet te maken.

The russet potato is long and oval in shape which makes for long fries that we most commonly see in shops. 

Zij zorgen ook voor de knapperigste friet. Bovendien hebben ze een laag suikergehalte, waardoor de friet langer wit/bleekgeel blijft.

Hoe bevroren frietjes worden gemaakt

Hier is een snel overzicht van hoe bevroren frietjes worden gemaakt van aardappel tot de producten die je kent en waarschijnlijk in je vriezer hebt liggen.

Stap 1 – Wassen

aardappelen wassen

Het allereerste wat er met de aardappelen gebeurt is een reinigingsproces.

Waarbij de aardappelen langs een reeks rollen lopen die vreemde deeltjes zoals vuil, aarde, planten of zelfs stenen wegschuren.

Vervolgens worden de aardappelen gewassen in een draaiende metalen kooi.

Lees ook:   Spice it up! 7 soorten chilisaus van over de hele wereld

De combinatie van beweging in de draaiende kooi en de gebruikte krachtige waterstralen reinigen de aardappelschillen verder.

Stap 2 – Sorteren

Voordat de aardappelen in frietjes gesneden kunnen worden zijn ze gesorteerd worden op grootte.

Note: This is done by shaking the potatoes through a number of layers of shaking grids, each made with decreasing size slots for the potatoes to fall through. 

Daarom zullen de kleinste aardappelen naar de onderste laag vallen en zullen de grootste aardappelen bovenaan blijven liggen.

De grote aardappelen zullen lange, stokvormige ‘klassieke’ frieten maken, terwijl de kleinere aardappelen worden gesneden om ronde of kubusvormige frieten te maken.

Stap 3 – Stomen

aardappelen stomen

Na het sorteren worden de aardappelen in partijen in een reusachtige stoomoven gekookt om het zacht worden te beginnen.

Aangezien de steamer een snelkookpan is, heeft elke aardappel maar 10 seconden nodig om zacht te worden genoeg om naar de volgende fase te gaan.

Stap 4 – Schillen

Voor de gemiddelde persoon ziet de aardappelschilmachine eruit als een enorme wasdroger. Omdat de schil zacht is vanaf stap 3, zullen de schillen met gemak loskomen.

De schiller is bekleed met rollen die bedekt zijn met fijne haren, gemaakt van zacht nylon. De haren verwijderen de schil terwijl de aardappelen langs de rand van de machine lopen.

Na een paar minuten tuimelen in de schilmachine zijn de aardappelen wit en kaal.

Dit is de meest efficiënte manier om de aardappelen te schillen, omdat het snel gaat en er zo min mogelijk aardappelvlees verloren gaat.

Stap 5 – Menselijke inspectie

Na het schillen kunnen de aardappelen met de hand worden onderzocht. De arbeiders gooien de aardappelen die niet aan de fabriekseisen voldoen weg.

Dit omvat elk product waarvan de schil nog intact is of groene of gekneusde aardappelen.

Lees ook:   Ovenstand hetelucht of elektrisch? Wat je wil weten over je oven

Deze aardappelen kunnen met de hand worden bijgesneden om verspilling te voorkomen of in andere productielijnen worden gebruikt om andere producten op basis van aardappelen te maken.

Stap 6 – Hakken

aardappels hakken

De manier waarop de aardappelen worden gesneden hangt af van de fabriek en wat voor soort friet men wil maken.

The two most common methods for slicing are: using a mechanical slicer or a hydraulic system, where the potatoes are cut against blades using the pressure of water.

Stap 7 – Computer Inspectie

Als vervolg op de menselijke inspectie zal een hoogtechnologische camera worden gebruikt om vast te stellen welke aardappelen niet geschikt zijn om te worden verpakt.

Dit is efficiënter omdat de camera honderden frietjes kan scannen op grootte en kleur.

De camera pikt friet van mindere kwaliteit op en een krachtige luchtstraal duwt het van de transportband.

Wie wist dat een camera werd gebruikt bij het maken van bevroren frieten?

Stap 8 – Weken

aardappelen weken

Alle aardappels die voorbij de inspectie komen worden geweekt in water. Tijdens het weken verlaat de suiker in de aardappel de friet en komt in het water terecht.

Dit zorgt ervoor dat alle frieten dezelfde kleur hebben wanneer ze gekookt en vervolgens verpakt worden voor de consument.

Stap 9 – Blancheren

Blancheren is de manier waarop de aardappelen worden gekookt voordat ze worden verpakt. De frietjes worden ondergedompeld in heet water en dan onmiddellijk in koud water.

Deze stap is essentieel voor het bewaren van de frieten en om te voorkomen dat ze de komende weken bederven.

Blancheren is de beste manier om de aardappel vers te houden en die luchtige frietjes te krijgen die we allemaal kennen en waar we van houden.

Voor het blancheren zitten de frieten vol water en daarom droogt het blancheren ze uit zodat ze stevig blijven en klaar zijn om te frituren.

Lees ook:   Pindarotsjes

Stap 10 – Bakken

het bakken van de vuren

De frieten worden dan in hete niet-gehydrogeneerde olie gedaan. Bij het frituren wordt meestal plantaardige olie gebruikt.

De aardappelfrietjes worden slechts enkele minuten gefrituurd. Als ze de frituur verlaten gaan de frietjes over een lopende band waar de overtollige olie weg kan druipen.

Stap 11 – Invriezen

In een grote vriezer bereiken de frieten temperaturen van 5 tot -4 graden Fahrenheit (of -15 tot -20 graden Celsius). Het invriezen duurt ongeveer 10 minuten.

Natuurlijk zal het proces voor verse frieten tot dit punt hetzelfde zijn.

De verse producten worden niet ingevroren en gaan via een kortsluiting rechtstreeks naar de keuken.

Echter, Verwar verse friet niet met meer voedingsstoffen. In feite, bevroren frietjes zijn aantoonbaar meer voedingsstoffen bevattende.

Dit betekent dan weer dat bevroren frieten gewoonlijk meer smaak hebben en doorgaans beter smaken.

Stap 12 – Verpakking

zet het in de verpakking

Met behulp van een machine worden de bevroren frieten in partijen afgewogen om in zakken te worden gedaan voor de verkoop. Ze worden in de verpakking geduwd, meestal een plastic zak.

Op de zakken is al merkinformatie gedrukt, zoals het logo, de barcode en instructies.

De machine verzegelt vervolgens de zak en de pakketten worden verzonden om te worden verkocht in uw plaatselijke winkel.

Waar je een zak kunt kopen en de aardappelen kunt koken om thuis perfecte frietjes te krijgen.

Conclusie

Het spreekt vanzelf dat dit 12 stappen proces zal variëren voor elk merk frietjes en hangt af van het soort aardappelen dat gebruikt wordt en wat het eindresultaat moet zijn.

Hoewel het proces grotendeels hetzelfde is voor de meeste huismerken.

Nu je het antwoord op hoe bevroren frietjes worden gemaaktGa nu naar de dichtstbijzijnde winkel!

Heb je iets geleerd vandaag? Deel deze post. als je geschokt was door hoe bevroren frietjes worden gemaakt.