Soft-Close: Wat betekent het en hoe werkt het systeem?

Bijna elke hardware- en keukenfabrikant heeft keukenfronten met Soft Close Automatic in de aanbieding. Maar wat zit er achter het systeem en is soft close eigenlijk nodig of is het gewoon een moderne trend? We vertellen je alles wat je moet weten over Soft Close.

Wat is Soft-Close?

In moderne auto’s zorgt een soft-close automatische transmissie in de autodeuren ervoor dat de deur iets sluit, zelfs als de bestuurder geen momentum kan krijgen in een krappe parkeerplaats. In de binnenruimte is de soft-close technologie al enige tijd in gebruik, werkt perfect en zonder fysiek gevaar. Soft-Close in de keukenindustrie is een systeem dat kastdeuren en fronten als bij toverslag geruisloos laat dichtschuiven, merkfabrikanten zoals Miele gebruiken Soft-Close voor hun stille en zelfsluitende koelkast- en vriesdeuren, terwijl in het toilet het automatische verlagingssysteem in het soft-close deksel zorgt voor geruisloos comfort. In de meubelbouw wordt de soft-close-technologie nog steeds gebruikt voor meubeldeuren, laden en kleppen of scharnieren van alle soorten, zodat ze zo zacht als stil sluiten. De meeste fabrikanten van meubels en beslag bieden Soft Close-automaten, waaronder GRASS.

Al deze deuren, deksels, laden en kleppen kunnen net zo gemakkelijk worden geopend als zonder een soft-close automaat, omdat het mechanisme alleen wordt geactiveerd wanneer de deuren worden geopend: wanneer een soft-close lade of deur wordt geopend, spant dit de veer en verlengt het de demping, die nu het proces van sluiten dempt.

Hoe en waarom wordt soft-close technologie gebruikt in de keuken?

Soft-Close wordt ook geïnstalleerd in meubeldeuren en laden van keukenmeubilair. Er zijn mechanische en elektrische varianten van de soft-close-systemen, waarvan de laatste kan worden gecombineerd met Push To Open-technologie voor opening door een korte kraan, waardoor volledig greeploze keukens mogelijk zijn. Voor (RVS) keukens in het dure assortiment worden nog steeds uitgebreide zelfsluitende versies met magneetstrips op het frame en rond de lades aangeboden, waar geen veer door continu gebruik kan vermoeien.

Greeploze keukenfronten van GRASS; Foto: GRASS

Greeploze keukenfronten van GRASS; Foto: GRASS

Keukenelementen die volledig zijn uitgerust met een soft-close systeem kunnen enkele voordelen bieden:

  • De deuren van de keukenkastjes hebben niet meer dan een klein duwtje nodig om zichzelf te sluiten
  • Werkt bij het omdraaien met de uitgestoken hand, werkt ook met de punt van de voet van de keukenbank
  • De lades van de keukenkastjes doen eindelijk hun naam eer aan, want ze trekken net zo zachtjes aan zachte duwtjes.
  • Terzijde, soft-close maakt veel dagelijkse handelingen een stuk comfortabeler, vooral in de keuken.
  • Dit maakt het leven comfortabeler omdat het merkbaar tijd en energie bespaart wanneer deuren en laden zichzelf naar binnen trekken.
  • En het maakt het leven een stuk rustiger als de deuren niet meer snel dichtgeslagen worden onder tijdsdruk.
  • De soft-close systemen zijn daarom ook gunstig voor de duurzaamheid van het meubilair.
Lees ook:   Wat Hang Je Boven De Tv?

Fooi
Vooral in lawaaierige appartementen van beheersbare grootte kan de soft-close-technologie zelfs een betere kwaliteit van leven bieden, omdat de keuken ook midden in de nacht kan worden gebruikt zonder huisgenoten te storen.

Zelf soft-close inbouwen of installeren

Sommige creatief ingestelde huurders en bouwers bouwen hun eigen keuken, met aangepaste compartimenten, deuren en laden (en een tafel met een bank, een grote plantenmuur of misschien een tv in de kamer). Bij een verhuizing is het veel slimmer om een bestaande keuken te renoveren die goed in de ruimte past zodat deze bestand is tegen moderne eisen dan om een compleet nieuwe keuken te installeren. Dan rijst de vraag of je keukenmeubels die je zelf hebt gebouwd, gekocht bij de antiquair of overgenomen door de vorige huurder kunt uitrusten of achteraf kunt inbouwen met soft-close fittingen.

Het antwoord: Dat kan! Met enig vakmanschap is het geen probleem om achteraf een soft close fitting in te bouwen. Een soft-close fitting kost gemiddeld 10,- EUR. U moet echter al over wat doe-het-zelfvaardigheden beschikken voor vervanging of installatie en een goed uitgeruste gereedschapskoffer hebben (of iemand kennen die kennis en gereedschap heeft).

Een dergelijke uitwisseling of retrofitting van de soft-close-technologie moet goed worden toegepast.Om een deur uit te rusten met de nieuwe soft-close fitting, had de professional niet meer dan ongeveer 5 minuten nodig. De zelfinstallatie duurt meestal langer. Als u uzelf deze tijdrovende retrofitting wilt besparen, zijn er andere oplossingen.

Alternatieven voor soft-close technologie

Heel snel verhuist Soft-Close naar de keuken als je een bulkpakket vilten glijders krijgt en ze binnen in laden en deuren plakt. Een type automatische feeder kan op dezelfde manier snel achteraf worden gemonteerd door magneten in deuren en laden te steken:

Deze alternatieven zijn niet zo nobel als de echte soft-close techniek, maar goedkoop en geassocieerd met zeer weinig inspanning.

Greeploze keukens: varianten, afbeeldingen, voor- en nadelen