Spoelbakken &Kranen Trends 2023

Hoe ziet een gootsteen er in 2022 uit? We keken rond bij de verschillende fabrikanten, analyseerden trends en keken naar innovaties op de (virtuele) keukenbeurzen. Het resultaat van ons trendonderzoek hebben we samengevat in de volgende paragrafen.

Zwart is het nieuwe roestvrij staal

Witte wastafel in de badkamer, roestvrijstalen spoelbak in de keuken. Lange tijd werd dit als een gegeven beschouwd. De trend van rvs spoelbakken is de laatste jaren langzaam maar zeker vervangen door gekleurde spoelbakken van kwartscomposiet. Eén kleur in het bijzonder viel op: zwart.

Zwarte gootstenen bevinden zich momenteel in het assortiment van bijna elke fabrikant en zijn een van de meest populaire nieuwigheden van de afgelopen jaren. Maar het kan niet zwart genoeg zijn voor de eindklant – dat blijkt onder meer uit de Black Collection van de Zwitserse keukenfabrikant Franke, waarvoor alle componenten van een spoelbak geleidelijk zijn aangepast aan de keukentrend. De nieuwe Black Collectie presenteert een grondig op kleur afgestemde look, waarbij zelfs de kleppen, knoppen en overlopen verkrijgbaar zijn in Black Matt.

In de Black Collection versmelten de overloop, knop, klepbokaal en zeefmand optisch met de bassins en spoelbakken en vormen zo een homogeen gekleurde eenheid.

In de Black Collection versmelten de overloop, knop, klepbokaal en zeefmand optisch met de bassins en spoelbakken en vormen zo een homogeen gekleurde eenheid. Foto: Franke GmbH

De uitvinder van de kwartscomposiet gootsteen, het Duitse bedrijf SCHOCK gevestigd in het Beierse Woud, vertrouwt ook volledig op zwart. Als een zwarte gootsteen niet genoeg voor u is, kunt u deze gebruiken met een zwarte kraan en ontwerp zo het afwasgebied uniform zwart in zwart. Zwarte kranen en Zichtbare delen of Wasmiddel dispenser in het oppervlak Puro completeren de donkere, moderne gootsteen. In 2022 breidt de Duitse gootsteenfabrikant uit het Beierse Woud zijn toch al brede assortiment kranen uit met full colour kranen in Puro voor de modellen. Altos, Altos S Episch, Epos ND, Cavus, Keto en Vitus.

SCHOCK breidt zijn assortiment fittingen in 2022 uit met nog meer full colour zwarte modellen. Foto: SCHOCK

SCHOCK breidt zijn assortiment fittingen in 2022 uit met nog meer full colour zwarte modellen. Foto: SCHOCK

Moed voor metallic kleuraccenten

Een schril contrast met de zwarte keuken, maar ook een spannend hoogtepunt zijn metallic kleuren. Wie in 2022 trendbewust is en kleur durft te gebruiken, vertrouwt op metallic kleuraccenten in de afwasruimte. Of het nu koper, goud of zilver is – vooral fittingen en accessoires rond de gootsteen kunnen in 2022 schitteren en weer pronken.

Zo biedt SCHOCK fittingen, zichtbare onderdelen en wasmiddeldispensers niet alleen in zwart, maar ook in verschillende metallic uitvoeringen. Bijzonder modern en extravagant is de keukenkraan met bijpassende zichtbare delen in koperlook. Iets klassieker, maar zeker niet minder elegant, ziet er een zwarte SCHOCK spoelbak met kraan en Co in witgoud uit. Cool en enigszins ingetogen is echter de kleur gunmetal. Hierdoor glanzen kranen, zichtbare onderdelen en wasmiddeldispensers in zwartgrijs met een chique metallic glans.

Passende en zichtbare delen van het merk SCHOCK in de kleur koper. Foto: SCHOCK

Passende en zichtbare delen van het merk SCHOCK in de kleur koper. Foto: SCHOCK

Spoel MONO D-100S in combinatie met kranen en zichtbaar deel in de kleur Wit Goud.

Spoel MONO D-100S in combinatie met kranen en zichtbare delen in de kleur Wit Goud. Foto: SCHOCK

Glinsterende fittingen in Gunmetal van SCHOCK. Foto: SCHOCK

Glinsterende fittingen in Gunmetal van SCHOCK. Foto: SCHOCK

Glamoureuze highlights in de keuken kunnen ook worden ingesteld met Franke kranen in de nieuwe PVD-coatings Champagne Gold, Copper en Antraciet. De Fittingen echte blikvangers worden dankzij de metallic coating en de Spoelruimte naar het hoogtepunt van je keuken. Koele kleuren zoals zilver, chroom of roestvrij staal kunnen worden gebruikt om bij de meubels of warme kleuren zoals goud te passen, Koper en brons.

Franke heeft nu ook Atlas Neo en Eos Neo in zijn portfolio in de kleuren Champagne Gold, Copper en Antraciet.

Franke heeft nu ook de Atlas Neo en de Eos Neo (foto) in de kleuren Champagne Gold, Copper en Antraciet in zijn portfolio. Foto: Franke GmbH

Atlas Neo keukenkraan in goud van Franke. Foto: Franke

Atlas Neo keukenkraan in Champagne Gold van Franke. Foto: Franke GmbH

De spoelbak als centrale werkplek van de keuken

Net zoals de keuken, woon- en werkruimtes steeds dichter bij elkaar komen in de zin van een open woonkeuken, voegt de keuken zelf de verschillende ruimtes steeds meer samen. Dit omvat ook de afwasruimte. Voor veel fabrikanten wordt de spoelbak omgetoverd tot de centrale werkplek van de keuken. Dankzij diverse accessoires zoals geïntegreerde rails, planken, kommen en nog veel meer.  is getransformeerd van een eenvoudige Gootsteen zonder drainerend oppervlak in een mum van tijd afwas-, werk-, kook- en afwateringsstation.

Andy Chef heeft een roestvrijstalen lekbak, een massieve notenhouten snijplank en een scherp keukenmes.

Andy Chef heeft een roestvrijstalen lekbak, een massieve notenhouten snijplank en een scherp keukenmes. Foto: Franke GmbH

De elegant ontworpen koffer van Andy Chef past perfect in de succesvolle Franke Box spoelbakserie. Foto: Franke

De elegant ontworpen koffer van Andy Chef past perfect in de succesvolle Franke Box spoelbakserie. Foto: Franke GmbH

Gepresenteerd met Andy Chef Frank een stijlvolle keukenhulp: de welgevormde, compacte oplossing voor Gootsteen bundelt de belangrijkste keukenhulpen en past perfect in de Franke Doos – maar ook vrijstaand, Andy Chef is een blikvanger in uw keuken.

Prepstation van SCHOCK met geïntegreerd werkblad en bijpassende accessoires. Foto: SCHOCK

Prepstation van SCHOCK met geïntegreerd werkblad en bijpassende accessoires. Foto: SCHOCK

Met de Prepstation van SCHOCK u bespaart tijd en loopafstanden.  Door een geïntegreerde Werkblad de gootsteen krijgt een geheel nieuwe functie. Dankzij een eigen werkplek in de directe omgeving van de gootsteen kunnen werktrappen en vooral werkroutes worden bespaard – in de zin van ergonomische keuken.

Lees ook:   Hoe Sla Je Een Youtube Filmpje Op? (Best solution)

Functionele armaturen die het dagelijks leven gemakkelijker maken

De Keuken is waarschijnlijk een van de meest gestreste componenten in de keuken. Daarom is het belangrijk om Oppervlakte van de gootsteen bijzonder ergonomisch en praktisch en uitgerust met verschillende functies. Warmwaterkranen, bellenkranen, raamkranen aan de voorzijde, filterkranen, contactloze kranen, enz. – ze helpen u allemaal om uw dagelijks leven gemakkelijker te maken en u werk te besparen bij het koken, spoelen, winkelen en co.

De contactloze klep van Franke belooft niet alleen een eenvoudige bediening, maar ook een milieuvriendelijk gebruik van hulpbronnen. Foto: Franke GmbH

De contactloze klep van Franke belooft niet alleen een eenvoudige bediening, maar ook een milieuvriendelijk gebruik van hulpbronnen. Foto: Franke GmbH

Gefilterd water zonder verontreinigende stoffen direct uit de kraan: U kunt hier gemakkelijk en op elk moment van genieten met de SCHOCK filterwaterkraan Vitus.

Gefilterd water zonder verontreinigende stoffen direct uit de kraan: U kunt hier gemakkelijk en op elk moment van genieten met de SCHOCK filterwaterkraan Vitus. Foto: SCHOCK

Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol in spoelbakken

Duurzaamheid is een groot probleem. Niet alleen als het gaat om voedsel, kleding of auto’s, maar ook als het gaat om keukenapparatuur, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de herkomst en milieuvriendelijkheid van materialen. SCHOCK zet met CRISTADUR een bijzondere stap naar duurzaamheid® Groene lijn. De SCHOCK spoelbakken bestaan voor ~ 99% uit natuurlijke, hernieuwbare of gerecyclede grondstoffen. Het resultaat: de meest duurzame kwartscomposiet spoelbak van SCHOCK.

Royale CRISTADUR® Green Line Green Line wastafel in kleur "Dag". Foto: SCHOCK

Royale CRISTADUR® Green Line Green Line zinken in de kleur “Day”. Foto: SCHOCK