Ovenfout E 011 bij Bosch, Neff, Siemens: hoe te repareren?

Foutmelding Neff, Bosch, Siemens oven

25De oven wordt bijna dagelijks gebruikt in Duitse keukens. De elektrische apparaten worden gebruikt voor het bakken, frituren, stoven of verwarmen van voedsel. Als een oven van Bosch, Neff of Siemens fout E 011 op het display vertoont, heeft het elektrische apparaat geen functie meer en kunnen de knoppen niet worden bediend. Hoe kan de foutmelding E 011 zonder veel moeite worden opgelost?

De fout E 011 is gerelateerd aan de knoppen van de oven bij de genoemde fabrikanten

Als de ovens van de fabrikanten Bosch, Neff of Siemens de foutmelding E 011 op het display weergeven, moeten de knoppen van de elektrische apparaten worden gecontroleerd. In de gebruiksaanwijzing wordt de fout uitgelegd met de toevoeging “continue werking van een knop”. Controleer daarom eerst de knoppen op het bedieningspaneel. Vet of kleverige vloeistoffen kunnen de scheuren tussen de knoppen en het bedieningspaneel zijn binnengedrongen. De zijkanten kunnen worden gelijmd en de knop is ingesteld op continue werking. Veeg de knoppen daarom eerst af met een vochtige inkt en druk ze vervolgens afzonderlijk in. De knoppen zijn nu meestal weer soepel en ze kunnen eenvoudig worden in- en uitgeschakeld. U moet de scheuren tussen de knop en het bedieningspaneel echter niet reinigen met scherpe objecten. Dit breekt vaak nog meer. Als de knoppen gemakkelijk opnieuw kunnen worden ingedrukt, is de fout weer van het scherm verdwenen. Het probleem is na enkele ogenblikken opgelost en de oven heeft nu alle functies zoals voorheen.

de foutmelding kan ook worden opgelost met een sneltoets of reset

Als de fout aanhoudt, kunt u deze ook opnieuw instellen op alle modellen van deze fabrikanten. Om dit te doen, drukt u op alle knoppen van de oven en ten slotte op de knop met het kloksymbool. In de regel wordt fout E 011 niet meer weergegeven op het display van de oven. Het is echter mogelijk dat de foutmelding ondanks de poging blijft bestaan. Dan helpt meestal alleen een reset van de oven. Dit werkt op dezelfde manier als de computer. Om dit te doen, moet de oven worden losgekoppeld van het lichtnet. Als de stekker vrij toegankelijk is, kan deze eenvoudig worden losgekoppeld. Het loskoppelen van de voeding gaat nog sneller door de zekering uit te schakelen. Druk hiervoor op de gemarkeerde F-schakelaar naar beneden. Na enkele ogenblikken kan de stekker weer worden aangesloten of kan de zekering worden ingeschakeld. De foutmelding mag niet meer op het display verschijnen. Vanwege de reset op ovens van Bosch, Neff of Siemens moet de tijd echter opnieuw worden ingesteld.

Lees ook:   Glutenvrije burgers

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.