Kan het aanlaten van de oven brand veroorzaken? Feiten die u moet weten!

Stel je voor dat je een brisket hebt die je ‘s nachts wilt garen, maar je vraagt je af of het aanlaten van de oven brand kan veroorzaken?

Als je de brisket ‘s nachts kookt, kun je het eten van morgen makkelijk voorbereiden, maar… is het het risico waard als het brandgevaarlijk is?

Of, misschien is het winter, en is de centrale verwarming in uw huis kapot gegaan. Is het veilig om de oven urenlang aan te laten staan om het hele huis te verwarmen?

Leaving the oven on unattended is never a good idea. A gas oven could cause a fire or carbon monoxide poisoning, while an electric oven could cause a fire.

Laten we dit veiligheidsrisico bespreken, zodat u weet hoe u uw huis veilig kunt houden.

Kan het aanlaten van de oven brand veroorzaken?

de oven aan laten staan

Als u de oven ‘s nachts aan hebt laten staan, kunt u brand of koolmonoxidevergiftiging riskeren. Dit zijn beide ernstige situaties, en je moet ze als zodanig behandelen.

Brand door ovens heeft een grotere kans om ‘s nachts te ontstaan omdat er niemand is om het voedsel binnen te controleren.

Of het nu gas of elektrisch is, beide kunnen in brand vliegen.

Als er niemand is om het vuur te stoppen, kan het zich snel verspreiden. Een enkele vlam in een oven kan gemakkelijk uitgroeien tot een complete huisbrand als men niet oppast.

U kunt ook lijden aan koolmonoxidevergiftiging als u een gasoven heeft. In deze gevallen kan het gas van het fornuis ervoor zorgen dat uw keuken zich vult met koolmonoxide.

Zonder ventilatie en zonder manier om de verspreiding te stoppen, loopt u het risico dat uw huis volloopt terwijl u slaapt of niet bij de oven bent.

Note: If you have a gas oven, make sure to have carbon monoxide detectors in your home.

Het beste is om de oven uit te schakelen, tenzij je hem kunt verzorgen terwijl hij in gebruik is.

Zelfs op laag vuur kan uw oven nog steeds defect raken en schade veroorzaken aan uw huis en uw gezin. Het is het risico niet waard, ook al bespaart het u tijd.

Hoe een ovenbrand te voorkomen

het voorkomen van ovenbrand

Bijna 50% van alle woningbranden ontstaan door koken, dus het is van cruciaal belang om op te letten en de veiligheidsrichtlijnen te volgen bij het gebruik van uw oven.

Lees ook:   Kook op restaurant niveau met sous vide

Gebruik de oven alleen om te koken

Hoewel het aanlaten van de oven voor warmte voor veel gezinnen een gemakkelijke optie kan zijn, kunt u het beste investeren in een ruimteverwarming voordat u de ovendeur open laat staan.

Het risico op brand of koolmonoxidevergiftiging is te groot om de oven als verwarming te gebruiken.

Als u de oven moet gebruiken voor warmte, probeer het dan zo te timen dat u ook iets kookt terwijl u de oven gebruikt.

Dat geeft het apparaat een bepaalde tijd om aan te staan en laat de keuken opwarmen terwijl je je eten maakt.

Wees klaar en alert bij het koken

Als u van plan bent om te koken, zorg er dan voor dat u in de juiste hoofdruimte bent om te koken.

Als je gedronken hebt, medicijnen hebt ingenomen die slaperigheid of een tragere reactietijd kunnen veroorzaken, of als je moe bent, kun je het beste uit de buurt van de oven en het fornuis blijven.

De meeste branden ontstaan wanneer mensen niet meer letten op de kooktijd van hun voedsel. Als u niet zeker weet of u kunt koken, kunt u het beste het zekere voor het onzekere nemen en het bij maaltijden houden waarvoor geen vuur of hitte nodig is.

Blijf in of dichtbij de keuken

blijf in de keuken

Door tijdens het koken in de buurt van de oven te blijven, kunt u ervoor zorgen dat er geen brand of gaslek kan ontstaan. Indien mogelijk is het het beste om tijdens het koken in de keuken te blijven totdat het eten klaar is.

Probeer niet naar boven te gaan of naar een kamer waar u de oven niet kunt zien.

Als u de keuken moet verlaten, vergeet dan niet om elke paar minuten terug te komen om de oven te controleren.

Houd uw ogen open voor vlammen, luister naar brandalarmen of gekraak van vlammen, en als u rook ruikt, controleer dan onmiddellijk de oven.

Controleer uw voedsel regelmatig

Open tijdens het koken af en toe de oven om de voortgang van uw maaltijd te controleren.

Zorg ervoor dat u de oven volledig sluit telkens als de deur open is.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Tartiflette

Controleer indien mogelijk de temperatuur van uw voedsel om er zeker van te zijn dat u het er niet te lang in houdt.

Note: Be wary of hot grease and drippings in the oven. These can cause a fire if not cleaned.

Wanneer u de oven opent om uw voedsel te controleren, zorg er dan voor dat u het voedsel, de ruimte rond het voedsel en de bodem van de oven controleert.

Probeer niets in de opening van de oven te laten staan, ook al zou u de warmte in de keuken willen verspreiden. Sluit de deur volledig wanneer u hem opent.

Gebruik een timer voor kooktijden en inchecktijden

Het gebruik van een timer herinnert u niet alleen aan de kooktijden, maar kan u ook laten weten wanneer u uw maaltijd moet controleren.

Als je een timer gebruikt, zorg er dan voor dat je de oven controleert zodra het alarm afgaat.

Probeer de tijden dat je het voedsel controleert om de 15 tot 20 minuten te spreiden.

Tip: If you are unsure of the cooking time of your meal, check every 10 to 15 minutes instead of 15 to 20 minutes.

Als je klaar bent met koken, de timer uit met de oven. Elke keer als je klaar bent met eten, moet de hitte op hetzelfde moment uitgaan.

Houd brandbare stoffen uit de buurt van de oven

verwijder brandbare

Brandbaar is alles wat heet wordt of brandt bij blootstelling aan hoge temperaturen.

Veel voorkomende voorwerpen van dit type zijn ovenwanten, thee- of handdoeken, schorten, plastic of houten keukengerei (bv. spatels, lepels) en niet voor de oven goedgekeurde borden, schalen en kookgerei.

Controleer voordat u iets in de oven gebruikt of het gerecht veilig is.

Veel ovenveilige artikelen zullen als zodanig gemarkeerd zijn op de doos waarin ze zaten, of ze zijn te vinden op de bodem van de verpakking.

Bij twijfel is het het beste om ofwel Google voor dat specifieke servies of een ander te gebruiken waarvan je weet dat het ovenbestendig is.

Tekenen van koolmonoxidevergiftiging

Tekenen van brand zijn algemeen bekend, maar veel mensen weten niet de symptomen van koolmonoxide (CO) vergiftiging.

Als je een gasoven hebt, is het belangrijk om de tekenen te kennen die bij de ziekte horen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Wintersalade met brokkelkaas, dadels en spek

Volgens de CDC zijn de algemene symptomen van CO-vergiftiging vergelijkbaar met griep: verwarring, duizeligheid, zwakte, hoofdpijn of migraine, maagklachten, pijn op de borst en braken.

Mensen die slapen of dronken zijn, kunnen de tekenen negeren tot het te laat is. Te veel CO kan snel flauwvallen en de dood veroorzaken als het niet wordt aangepakt.

Iedereen loopt risico op CO-vergiftiging, en het komt vaak voor op plaatsen waar ovens ‘s nachts aanstaan om te verwarmen.

Je hebt een grotere kans dat CO je ruimte vult als je een gasoven ‘s nachts aan laat staan met de deur open. Aangezien je slaapt, kan dat leiden tot een snelle dood.

Hoe om te gaan met brand en koolmonoxide

brand en co2

Als er brand is in uw oven, houd dan de deur gesloten om te voorkomen dat het vuur zich over de hele keuken verspreidt. Zet indien mogelijk het vuur uit.

Zodra u de verwarming heeft uitgezet, open dan de ramen in uw huis om de rook te laten luchten.

Wacht het ovenvuur af, want het zou moeten afsterven zonder zuurstof in de oven.

Laat de oven met rust zodra het vuur is uitgebrand, zodat de oven kan afkoelen. Als hij is afgekoeld, maak hem dan schoon voordat u hem weer gebruikt.

Tip: If you are unsure if a fire is dying or if it spreads, make an emergency call. It’s better to be safe than sorry.

Als u CO-vergiftiging vermoedt, verwijder uzelf en uw gezin dan uit het huis. Controleer of er koolmonoxidemelders zijn afgegaan voordat u vertrekt.

Bel de hulpdiensten en laat ze controleren op CO-vergiftiging.

Het kan zijn dat u op een andere locatie moet blijven totdat de CO volledig is verdwenen.

Recapitulatie: Kan het aanlaten van de oven brand veroorzaken?

Als u erover denkt om de oven ‘s nachts aan te laten, vraag uzelf dan af of het aanlaten van de oven brand kan veroorzaken en denk aan de risico’s.

Het is het beste om de oven uit te laten terwijl u slaapt om brand en koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.

Gebruik het apparaat in plaats daarvan alleen zoals voorgeschreven, installeer CO-detectoren en investeer in ruimteverwarmers.