Keukens met handgrepen of handvatloos in vergelijking: wat is beter?

Afhandelingsloze keukens zijn momenteel erg in zwang. Maar hoe zit het met het eenvoudige keukenontwerp? Brengen greeploze keukens alleen een modern design over of zijn ze ook praktisch in het dagelijks leven? We keken naar het onderwerp en maakten een vergelijking tussen keukens met handgrepen en greeploze keukens, waarbij we de verschillende voor- en nadelen uitwerkten om te eindigen met de vraag “Wat is beter? Keuken met of zonder handvaten”?  antwoorden.

De greeploze keuken

Als u niet kunt beslissen over handgrepen, kies dan gewoon een keuken zonder greep. Wat logisch klinkt, is allesbehalve waar. Want zelfs een greeploze keuken moet heel goed doordacht zijn. Bij een greeploze variant is het belangrijk dat de beslissing relatief vroeg in de keukenplanning wordt meegenomen. Helaas werkt het achteraf weglaten van de handgrepen in een afgewerkte keuken niet. Om ervoor te zorgen dat de keukenkastjes open zijn zonder handgrepen, moet je kiezen tussen verschillende varianten. Een variant zijn speciale keukenfronten die kunnen worden geopend door uitsparingen of afgeschuinde randen. Als u echt volledig gelijkmatige fronten wilt, moet u vertrouwen op het openen van ondersteuning: tik gewoon en de kastdeur of lade opent als bij toverslag.

Greeploze keuken in steenlook; Foto: LEICHT Küchen

Greeploze keuken in steenlook; Foto: LEICHT Küchen

Verzonken handgrepen en afgeschuinde voorranden

Voordelen

  • Elegant, eenvoudig en modern
  • Geen vervelende handgrepen voor kinderen om te uploaden
  • De keukenfronten zelf kunnen continu worden afgeveegd (zonder vervelende handgrepen)

Nadelen

  • Verlies van bruikbare opslagruimte
  • Vuil en stof hopen zich snel op in de greepuitsparingen
  • Kinderen kunnen de verzonken handvatten gebruiken als ladder
  • Risico op letsel op scherpe randen
Lees ook:   Gevulde pasta: 7x recepten voor ravioli

Greeploze keukens met steun voor het openen

Voordelen

  • Elegant, eenvoudig en modern
  • De keukenfronten zelf kunnen continu worden afgeveegd (zonder vervelende handgrepen)
  • Geen verlies van opbergruimte (in vergelijking met verzonken grepen/afgeschuinde randen)
  • Geen risico op letsel en kindveilig

Nadelen

  • De fronten worden ook snel onbedoeld geopend wanneer ze ertegenaan leunen (maar er zijn oplossingen voor dit probleem)
  • Omdat greeploze keukens langs de hele voorkant worden geopend, zijn vette vingerafdrukken niet ongewoon (maar de voorkanten kunnen ook snel en gemakkelijk worden afgeveegd)

De keuken met handgrepen

Niet alle keukenhandgrepen zijn hetzelfde. Wie zich niet vroeg genoeg bezighoudt met de vraag naar het juiste keukenhandvat in de keukenplanning, zal vroeg of laat klagen over ontbrekende functie, ontbrekend ontwerp of uiteindelijk over beide. Keukens met handgrepen kunnen heel anders worden ontworpen. De kwestie van de keukengrepen is zo belangrijk omdat niet alle soorten handgrepen achteraf kunnen worden bevestigd.

Moderne keuken met handgrepen in de trendkleur koper; Foto: rational

Moderne keuken met handgrepen in de trendkleur koper; Foto: rational

Voordelen van keukens met handgrepen

  • Nieuwe keuken met nieuwe handgrepen: Keukenhandgrepen vormen een nieuwe keuken. Dus als u uw oude keuken wilt renoveren, kunt u eenvoudig nieuwe handgrepen kopen en uw keuken zal een geheel nieuwe look maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van keukenhandgrepen in de huidige trendkleur koper?
  • Prijsvoordeel: Keukens met handgrepen zijn vaak iets goedkoper dan keukens met verzonken handgrepen, afgeschuinde voorranden of keukens met openingssteun.

Nadelen van keukens met handgrepen

  • Complexe reiniging: Keukengrepen moeten speciaal worden gereinigd en gepolijst. Bovendien kunnen keukenfronten met handgrepen niet in één doekje worden gereinigd.
  • Risico op letsel voor kinderen: Vooral kleine kinderen trekken zich graag op aan deurklinken en verwonden zichzelf soms onbeduidend.
  • Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen vinden het leuk om tegen deurklinken aan te lopen of vast te zitten met hun kleding.
  • Wees voorzichtig met kleine keukens: Vooral voor keukens met weinig ruimte en in L- of U-vorm moet bij het plannen van de keuken ervoor worden gezorgd dat de handgrepen niet te groot zijn, zodat de laden en dozen in het hoekgebied gemakkelijk aan beide zijden kunnen worden geopend.
Lees ook:   Hoe Duur Is Uit Eten Op Curacao?

Wat ikBen je beter? Keuken met of zonder handvaten?

Blauwe keuken met roestvrijstalen handgrepen; Foto: LEICHT Küchen

Blauwe keuken met roestvrijstalen handgrepen; Foto: LEICHT Küchen

Of een keuken met of zonder handgrepen beter is, hangt af van uw individuele behoeften. Als u vooral waarde hecht aan esthetiek zonder franje, is een keuken zonder handvat zeker iets voor u. Maar als u de voorkeur geeft aan een keuken met de mogelijkheid om te verbouwen, dan kunt u kiezen voor een keuken met handgrepen. Uiteindelijk is het een kwestie van individuele smaak. Mocht je twijfelen, dan helpt je keukenplanner je zeker graag verder.

Omslagfoto: Alno