Gebruik rijstmeel in plaats van kokosmeel

Kokosmeel is een alternatief om de consumptie van andere soorten meel te verminderen. Het is glutenvrij en rijk aan vitaminen en mineralen. De fijne bloem is ideaal om te bakken, voor het maken van desserts en zelfs voor het binden van sauzen. Maar wat is een alternatief voor kokosmeel? Is het gemakkelijk om rijstmeel te gebruiken in plaats van kokosmeel?

Rijstmeel is geschikt voor gebak en voor het binden van sauzen

Gebruik rijstmeel om sauzen te binden

Rijstmeel is geweldig voor het binden van sauzen

Het is natuurlijk mogelijk om rijstmeel te gebruiken als alternatief voor kokosmeel. Vooral voor Aziatische gerechten is het meel van gebroken rijstkorrels veelzijdig. In de Aziatische keuken wordt rijstmeel gebruikt om sauzen of soepen te binden. De productie van gebak is ook mogelijk. Voor mensen met glutenintolerantie of coeliakie is rijstmeel ook een zeer goed alternatief voor conventioneel meel. Bakken met rijstmeel is echter maar in beperkte mate mogelijk. Door het gebrek aan gluten heeft het meel geen eiwitlijm die het deeg na het bakken bij elkaar houdt. Als u echter absoluut rijstmeel wilt gebruiken, moet het worden gemengd. Voor het mengen zijn bijvoorbeeld xanthaangom, aardappelzetmeel, guargom, johannesbroodmeel, vezelschil of tapiocazetmeel geschikt.

Kokosmeel heeft een zoete smaak van zichzelf en absorbeert veel vloeistof

Kokosmeel

Kokosmeel heeft een lichtzoete smaak van zichzelf

Bakken met kokosmeel is ook gebonden aan enkele speciale kenmerken. Als het tarwemeel in een recept wordt vervangen door kokosmeel, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de toevoeging van vloeistoffen. Kokosmeel absorbeert vloeistof in plaats van tarwemeel. De hoeveelheid vloeistof moet ook in aanmerking worden genomen als het tarwemeel slechts gedeeltelijk moet worden vervangen. Een ander bijzonder kenmerk van kokosmeel is de eigen smaak. Het smaakt lichtzoet van kokosnoot. Hier moet je rekening mee houden als je stevige baksels wilt maken met kokosmeel.

Lees ook:   Hoe maak ik brood weer vers?

Kokos- en rijstmeel kunnen worden vervangen door veel verschillende soorten meel zonder gluten

Glutenvrije alternatieven voor kokos- en rijstmeel: boekweit, amandel, amarant, rijst en kikkererwtenmeel

Glutenvrije alternatieven voor kokos- en rijstmeel: boekweit, amandel, amarant, rijst en kikkererwtenmeel

Als je nieuwsgierig bent naar culinaire hoogstandjes of wilt experimenteren in de keuken, heb je tegenwoordig veel alternatieven voor kokosmeel en rijstmeel. Dit geldt vooral voor mensen die glutenbevattende voedingsmiddelen willen vermijden. Bak- en kookliefhebbers kunnen de recepten aanpassen, bijvoorbeeld met boekweitmeel, amarantmeel, havermout, amandelmeel, sojameel of zonnebloempitmeel. Bij het gebruik van deze meelsoorten en vooral bij het mengen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de verschillende eigenschappen zoals bij een rijst- of kokosmeel. Veel van deze meelsoorten hebben een licht zure smaak. In plaats van kokosmeel kun je ook glutenvrije havermout, zonnebloempitmeel, soja- of amandelmeel gebruiken voor desserts.