Hoe lang gaat een koelkast mee?

De koelkast is een van de belangrijkste huishoudelijke apparaten in de keuken. Koelkasten creëren een speciaal klimaat in hun interieur en zorgen ervoor dat bederfelijk voedsel langer bewaard kan worden. Omdat de koelkast een elektrisch apparaat is dat continu werkt, is de levensduur ook vrij variabel. Maar hoe lang gaat een koelkast meestal mee?

Koelkasten hebben meestal een zeer lange levensduur

Helaas is er geen exacte tijdsindicatie van hoe lang een koelkast meegaat. Als u een moderne koelkast koopt, kunt u een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar verwachten. Er zijn echter ook elektrische apparaten op de markt die uitvallen na een veel kortere looptijd. Om ervoor te zorgen dat de koelkast een langere levensduur heeft, moet deze op de juiste manier worden geplaatst en met zorg worden behandeld. De locatie voor een koelkast is bijvoorbeeld erg belangrijk. Idealiter bevindt het elektrische apparaat zich op een koele en goed geventileerde plaats. Geschikt is een plek ver weg van de elektrische kachel zonder direct zonlicht. Ook mag de verwarming niet in de directe omgeving zijn. Een plek in een koele kelder is bijvoorbeeld ook optimaal.

Even belangrijk is de juiste temperatuur van de koelkast. Niveaus 1 en 2 zijn meestal voldoende voor alle voedingsmiddelen. Ze komen overeen met een temperatuur van ongeveer 5 °C tot 7 °C. Moderne koelkasten, zoals die van Liebherr, hebben speciale kluizen voor het bewaren van groenten en fruit, vlees en worst, vis &seafood en zuivelproducten zoals kaas, yoghurt, etc. Dankzij Liebherr’s BioFresh kluizen wordt voedsel bewaard bij een temperatuur van iets meer dan 0 graden Celsius en ideale luchtvochtigheid. Deze combinatie betekent dat voedsel dagen later nog vers van de markt is. Het resultaat: langer houdbaar, minder voedselverspilling.

Liebherr koelkast met BioFresh: Hierdoor blijven groenten en fruit langer vers; Foto: Liebherr

Liebherr koelkast met BioFresh: Hierdoor blijven groenten en fruit langer vers; Foto: Liebherr

Regelmatige reiniging van het elektrische apparaat verlengt de levensduur

Om ervoor te zorgen dat het apparaat niet continu hoeft te werken, moet een koelkast niet te vaak worden geopend. Het is daarom raadzaam om al het voedsel dat nodig is om te koken in één keer uit de koelkast te halen. Voor een lange levensduur is de juiste verzorging van de koelkast niet onbelangrijk. Regelmatig schoongemaakte koelkasten gaan langer mee. Wanneer al het voedsel eruit is gehaald, worden de glazen planken verwijderd. Het interieur wordt gereinigd met warm water en een reinigingsmiddel. Het reinigen van het afvoerkanaal en het reinigen van de afvoer voor het condenswater zijn erg belangrijk. De makkelijkste manier om schoon te maken is met een wattenstaafje. Ten slotte moeten de afdichtingen worden gereinigd met een vochtige doek. Wanneer de koelkast goed sluit, wordt er minder energie verbruikt.

Het goed reinigen van de koelkast en verlengt regelmatig de levensduur van het apparaat

Het goed reinigen van de koelkast en verlengt regelmatig de levensduur van het apparaat

Oude koelkasten moeten worden vervangen uit liefde voor het milieu

Als de koelkast niet meer goed werkt, moet deze professioneel worden gerepareerd of eenvoudig worden vervangen. Er is bijvoorbeeld sprake van een defect als het voedsel niet meer goed gekoeld is. Het is ook merkbaar wanneer de eenheid van de koelkast doorloopt zonder uit te schakelen. De koelkast bereikt dan niet meer de ingestelde temperatuur. Een reparatie is vaak alleen aan te raden als de koelkast nog maar een paar jaar oud is. Als er een defect is in een koelkast die al 10 jaar of ouder is, is een reparatie niet langer rendabel. In veel gevallen zijn er geen reserveonderdelen meer beschikbaar voor de oudere elektrische apparaten. Voor het milieu en ook voor je eigen portemonnee is het vervangen van het defecte oude toestel beter. Oude koelkasten hebben een zeer hoog energieverbruik.

Lees ook:   30 feitjes over thee - Foodies

Vijf handige tips van experts voor de koelkast