Korte afstanden in de keuken – de indeling maakt het verschil!

In de keuken zijn we soms marathonlopers. Elke dag worden vele meters onbewust afgedekt om opslaggoederen uit de respectievelijke kasten te halen. Welke invloed de keukenindeling heeft en hoe je de afstanden kort kunt houden, laten we je hier zien.

Indeling: Hoe compacter, hoe minder afstand

De directe vergelijking van typische keukenindelingen maakt het duidelijk: bij een kitchenette bedek je de meeste meters. Om de juiste keukenindeling voor uw keukenplanning te kiezen, is het echter belangrijk om een paar factoren in de beslissing te betrekken: hoe wordt de keukenruimte gesneden? Waar zijn al wateraansluitingen, ramen en deuren geplaatst? Is er een verbinding met de eetkamer? Welke voorkeuren en gebruiksgewoonten hebben u of anderen die de keuken gebruiken?

Als je alleen naar de wandelpaden kijkt, moet je in een rijkeuken en een L-keuken meer afstand afleggen dan bijvoorbeeld in een U-keuken.

Uitgaande van een U-vormige keuken hebben we berekend hoeveel meer paden gemiddeld worden bedekt met hetzelfde aantal kasten, afhankelijk van de indeling.

Uitgaande van een U-vormige keuken hebben we berekend hoeveel meer paden gemiddeld worden bedekt met hetzelfde aantal kasten, afhankelijk van de indeling. Foto: Julius Blum GmbH

Veel mensen dromen van een royale eilandkeuken of koken graag samen. Een meer open keukenindeling is een goed idee, al zijn de routes op papier misschien niet altijd ideaal. Nuchter alleen op manieren geoptimaliseerde keukenplanning zijn meestal vrij puur werkende keukens. Uw keuken kan socialer en comfortabeler worden gemaakt, bijvoorbeeld met een gedeeltelijk eiland of aanrecht.

De eilandkeuken is een zeer populaire keukenvorm en presteert ook zeer goed met betrekking tot korte afstanden. Foto: Julius Blum GmbH

De eilandkeuken is een zeer populaire keukenvorm en presteert ook zeer goed met betrekking tot korte afstanden. Foto: Julius Blum GmbH

Keukenzones die de moeite waard zijn

De juiste opstelling van keukenkastjes heeft een grote invloed op vloeiende processen. Elke keuken kan eenvoudig worden onderverdeeld in zones. In deze zones worden typische opslaggoederen en gebruiksvoorwerpen bewaard, die hier worden gebruikt. We noemen de zones het aanleggen van voorraden, opslaan, spoelen, bereiden en koken/bakken. De beschreven volgorde is optimaal voor rechtshandigen, voor linkshandigen is het precies andersom.

Lees ook:   Parc Breda

Voorbeeld Blum Inspirations: Kleine keuken optimaal gebruikt

De verstandige indeling van de keukenzones bespaart afstanden en tijd in keukenwerk.

De verstandige indeling van de keukenzones bespaart afstanden en tijd in keukenwerk. Foto: Julius Blum GmbH

Doorloop typische activiteiten van tevoren

Als u er zeker van wilt zijn dat uw keukenplan rekening houdt met korte afstanden en eenvoudige processen in het dagelijks leven, is er een eenvoudige manier: speel mentaal door de typische activiteiten die u elke dag in de keuken doet, zoals het bereiden van het ontbijt, het dekken van de tafel, het wegzetten van boodschappen of het koken van uw favoriete gerecht. Dan wordt al snel duidelijk of er nog struikelblokken in de planning verborgen zitten.

Voorbeeld Blum Inspirations: 10 stappen naar voldoende opbergruimte

Een ruime pantry (zone stock) in de keuken scheelt menig uitstapje naar de bijkeuken of naar de kelder. Foto: Julius Blum GmbH

Een ruime pantry (zone stock) in de keuken scheelt menig uitstapje naar de bijkeuken of naar de kelder. Foto: Julius Blum GmbH

Als de kast (winkelzone) dicht bij de vaatwasser staat (spoelzone), zet hem dan als een uurwerk buiten en in loopt. Foto: Julius Blum GmbH

Als de kast (winkelzone) dicht bij de vaatwasser staat (spoelzone), zet hem dan als een uurwerk buiten en in loopt. Foto: Julius Blum GmbH

Als het werkoppervlak (Prepare zone) zich tussen de spoelbak (Spoelzone) en de kookplaat (Kook/Bakzone) bevindt, blijven de afstanden kort en is het werk eenvoudig. Foto: Julius Blum GmbH

Als het werkoppervlak (Prepare zone) zich tussen de spoelbak (Spoelzone) en de kookplaat (Kook/Bakzone) bevindt, blijven de afstanden kort en is het werk eenvoudig. Foto: Julius Blum GmbH

Een ander belangrijk punt in de keukenplanning is het gebruik van bestaande opslagruimte. Als u er meer over wilt weten, heeft Blum veel waardevolle tips en inspiratie om de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten en zelfs de kleinste openingen om te zetten in waardevolle opslagruimte.

Meer informatie over Blum