Kip is heerlijk, grotendeels zelfgebraad en, met interessant voorgerecht en uitgebreid dessert, wordt het een representatief voedsel voor gasten dat zelfs voor beginners geen problemen zal veroorzaken. Alleen het bepalen van het juiste kookpunt is een beetje lastig: gevogelte smaakt niet goed, als het niet gekookt is en ook om hygiënische redenen moet worden gebakken; te gaar, strodroog kippenvogels zijn echter ook geen culinaire droom. Maar het bepalen van het juiste kookpunt is geen geheime wetenschap, je moet er gewoon grondig mee omgaan. We vertellen je hoe lang een kip erover doet in de oven.
Kooktijd: Een relatieve indicatie
Hoe lang duurt een kip in de oven? “Nou”, zei de grote foodie-goeroe, “het hangt van veel verschillende dingen af.” Dat klinkt gewaagd, maar hij heeft gelijk. Het begint heel eenvoudig: een kilo kip wordt gekookt op 180 °C in de oven in een uur klaar om te eten.
Je zult echter nauwelijks 1 kg kip voor je hebben, omdat kip wordt aangeboden om te frituren in gewichtsklassen tussen 1.100 g en 2.100 g. Sommige van deze kippen moeten nog steeds van de ingewanden worden verlost (meestal in een plastic zak). Als je de kip niet op een ingewikkelde manier wilt binden, maar gewoon in de braadslee wilt koken, moet je ook de vleugels afsnijden, die een half uur later in de oven komen en dan perfect knapperig worden in plaats van te branden.
Kookpunt van een Hänchnes: Hoe lang heeft een gebraden kip nodig in de oven?
Hoe de kooktijd van een kip te berekenen
Nu heb je het zogenaamde kookgewicht voor je, volgens welke de baktijd wordt bepaald. Voor een kip van 1.400 g werkt het als volgt:
60 min / 1.000 g = 6 min per 100 g x 14 = 84 minuten of 1 uur en 24 minuten kooktijd.
Als je de kooktijd voor een hele kleine kip moet berekenen (tot 650 g wordt het “huiskuiken” genoemd), resulteert dit in 54 minuten voor een minikip van 900 g, waar je je dan heel voorzichtig aan moet houden of moet inkorten tot 50 minuten, omdat deze minikip snel opwarmt in de oven en waarschijnlijk wat malser is. Als je een “halve zwaan” van 2.100 g wilt bakken, kan de 126 minuten (2 uur 6 min) die ervoor zijn berekend nogal royaal worden geïnterpreteerd als het goed tot op het bot moet koken.
Belangrijk bij de berekening van de formule is ook de bijbehorende temperatuur. Met een gewicht van 800g of meer zet je je kip gemakkelijk in de oven bij 180 °C. Voor kleinere stukken vlees moet u de temperatuur verlagen tot 150-160 °C om te voorkomen dat het vlees te droog wordt.
Fooi: Deze instructies voor het omzetten van de kooktijd kunnen worden toegepast op kleiner pluimvee zoals huiskuikens, kwartels en groter pluimvee zoals ganzen, eenden en kalkoenen. Dit is niet mogelijk met hele stukken rundvlees en Co. omdat deze, in tegenstelling tot gevogelte, niet noodzakelijkerwijs hoeven te worden doorgekookt en niet noodzakelijkerwijs moeten worden doorgekookt. Rosbief smaakt bijvoorbeeld het beste als het van binnen nog roze (dus bijna rauw) is.
Basisrecept voor “kip zonder franje”
De verse kip kan nu in de braadslee worden geplaatst zoals hij is. Je kunt jezelf beter het wassen van de kip besparen: de gevreesde salmonella zijn natuurlijke darmbacteriën van kippen, die vroeger vaker op de eieren werden overgebracht tijdens het leggen, wat nu wordt voorkomen door de legkippen te vaccineren. Deze darmbacteriën gaan sowieso zelden verloren op kippenvlees (salmonella wordt aangetroffen op minder dan 8% van de verse kippenvleesmonsters in willekeurige monsters van de gezondheidsautoriteiten). Als er echter een paar salmonella op de kip zitten, heb je de beste kans om ze in de keuken te wassen, waar ze zich vervolgens wekenlang vermenigvuldigen terwijl ze in de oven een zekere dood tegemoet gaan (salmonella sterft na 10 minuten bij 75 °C).
Bereid eenvoudige gefrituurde kip in de oven
Terwijl de oven voorverwarmt, wordt de kip gekruid: zout, peper, paprika in elke verhouding en eventuele paprikawarmte van edelzoet tot chili (ja, chili is ook een van de pepersoorten) roer door een beetje olie of opgeloste geklaarde boter en verspreid binnen en buiten op de kip met de keukenborstel of grondig gewassen handen. En dan ga je: In het met dem kip in de oven voorverwarmd tot 180 ° C convectie, open de eerste keer wanneer de vleugels moeten worden bijgevuld. Bestrijk vervolgens met de jus en de rest van het vet-kruidenmengsel, dat vaker herhaalt tot het einde van de kooktijd, zodat de schil mooi knapperig wordt. Aan het einde van de kooktest kunt u een rolladenaald of dunne breinaald in de borst van de kip steken – als het ontsnappende sap nog steeds bloederig is, blijft de kip een paar minuten in de oven. Voor het snijden moet de kip een paar minuten rusten, zodat het vleessap zich goed verspreidt; het vlees smaakt dus mals en sappig.
Fooi
De praktische diepgevroren kip verschilt niet in het minst van de vergelijkbare verse kip (biologische kip is ook verkrijgbaar als diepvriesproducten), omdat de individuele cellen grotendeels in hun oorspronkelijke staat blijven tijdens professionele shockvriezen. Het moet echter goed worden ontdooid om de volledige smaak te ontwikkelen: een nacht in de koelkast, zodat het zijn consistentie behoudt en bacteriën geen kans op vermenigvuldiging biedt. Bij voorkeur in een container met zeefinzet, waarin het ontdooiwater onmiddellijk kan wegvloeien. De kip moet hooguit droog worden gedept met keukenpapier en kan dan meteen in de braadslee, de ontdooicontainer wordt direct in de gootsteen getransporteerd en afgewassen.
Niet alle kippen zijn hetzelfde
De zojuist beschreven “ideale kip” houdt zich aan de berekende kooktijd, andere kippen niet noodzakelijkerwijs. Want deze kooktijd is geen vaste wetenschappelijke hoeveelheid, maar wordt bepaald door verschillende invloeden:
- Leeftijd van slachten
- Wijze van opslag
- Duur van de opslag
- Vochtigheid
- Omgevingstemperatuur
En het varieert met het voer en de houderij: de biologische kip van de soort-geschikte veehouderij heeft zijn goede voer krachtig geslagen (erin gepikt) en de geabsorbeerde energie verminderd door een wilde ronde over de boerderij. Het is doordrongen als een atleet, het sterke spiervlees duurt iets langer in de oven dan het vermoeide vlees van de gekooide kip.
Elke oven tikt anders
Dan heeft je oven inspraak, want het is eigenlijk zo: Elke oven tikt een beetje anders. Je moet dus goed op de eerste kip (of ander voedsel) letten om te zien of je oven overijverig is of een van de ontspannen late voorgerechten, zodat je de kooktijd precies in de toekomst kunt aanpassen.
In ieder geval vertrouwen perfectionisten niet op algemeen voorgeschreven kooktijden, maar komen ze tot op de bodem van de kern van het onderwerp “koken”, in de ware zin van het woord.
Het hangt af van de kerntemperatuur
Veel knappe koppen hadden al lang gemerkt dat algemene informatie over kooktijden niet het laatste woord in wijsheid is. Op een gegeven moment heeft een van deze knappe koppen de vleesthermometer uitgevonden, die in het vlees wordt doorboord om de temperatuur in de kern te meten. Dit is precies hoe het eruit ziet in de kip:
- Bij een kerntemperatuur van 75 °C worden alle ziektekiemen en eventuele antibioticaresten veilig gedood
- Bij een kerntemperatuur van 80 – 85 °C heeft kippenvlees het optimale kookpunt bereikt
- Deze meting is onafhankelijk van hoe groot je kip is en welke grillen je oven laat zien.
- Daarom is het resultaat altijd reproduceerbaar en aanpasbaar aan uw persoonlijke smaak.
- Als de kip bij 85°C iets te droog leek, haal hem dan de volgende keer gewoon uit de oven op 80°C
Meer over dit onderwerp:
Naar het gebraad van de kip vanaf 10 EUR
Inhoudsopgave