Zijn tomaten in blik gezonder dan verse tomaten?

Tomaten behoren tot de meest populaire groenten vanwege hun aromatische smaak en veelzijdige toepassingen. De rode vrucht is gezond en laag in calorieën. Maar welke tomaten zijn het gezondst? Dat tomaten in blik gezonder zijn dan verse tomaten is een bekende mythe met meer waarheid erachter dan je zou denken.

Zijn tomaten in blik echt gezonder?

Hoewel verse tomaten het meest zijn Voedingsstoffen , tomaten in blik zijn eigenlijk vaak de gezondere keuze. De redenen hiervoor liggen op de lange termijn. Transportroutes van tomaten. In Duitsland zijn tomaten alleen in het seizoen van april tot oktober. Buiten het seizoen komen de tomaten uit verder weg gelegen regio’s.

Zodat de tomaten na het lange transport niet papperig in de supermarkt liggen, zijn ze onrijp geoogst. Tomaten in blik kunnen daarentegen volledig volwassen worden. Pas dan worden ze direct geoogst en verwerkt. Zo verliezen tomaten in blik op weg van de struik naar de Supermarkt minder waardevolle voedingsstoffen.

Om deze reden, hoewel het tegenstrijdig klinkt, zijn tomaten in blik gezonder dan verse tomaten. Een uitzondering maken regionale tomaten die tijdens het seizoen kunnen worden geplant en verkocht zonder lange transportroutes.

Onrijpe tomaten

Verse tomaten worden vaak onrijp geoogst, zodat ze niet zo snel rotten in de supermarkt. Bron: Cv

Waarom rijping zo belangrijk is

De Rijpheid is belangrijk zodat tomaten zoveel mogelijk gezonde ingrediënten bevatten. Een voldoende rijpingsperiode met veel Zonlicht zorgt ervoor dat meer secundaire plantaardige stoffen getraind worden. De secundaire plantaardige stof lycopeen geeft tomaten niet alleen hun frisse rode kleur, maar beschermt ook tegen vrije radicalen. Andere belangrijke ingrediënten van tomaten zijn:

Lees ook:   Hoe maak je gebakken bakplaten schoon?

–Ascorbinezuur
–Vitamine e
–Foliumzuur
– Beta-caroteen
–Kalium

Fooi: De bereidingswijze maakt het verschil

De meeste ingrediënten bevatten rijpe, verse tomaten in ruwe staat. Sommige vitale stoffen kunnen echter alleen worden verkregen via de Hitte van groenten. Ascorbinezuur wordt het best verkregen uit rauwe tomaten. Wil je Vitamine e , is het raadzaam om het fruit met olie te mengen. Verhitting van tomaten lost de secundaire plantaardige stof op Lycopeen van de celwanden.