Amerikaanse plattelandskeukens: ideeën, foto’s, tips voor inrichting

De sfeer in de keuken is iets waar je bij het plannen van je keuken niet honderd procent controle over hebt. Dit is echter precies de factor die bepaalt of je je uiteindelijk prettig voelt in de keuken. Een landelijke keuken in Amerikaanse stijl is hier zeker een stap in de goede richting, of op zijn minst een van de vele juiste. Een Amerikaanse keuken in landhuisstijl straalt de onmiskenbare charme van de zuidelijke staten uit en creëert een ontspannen sfeer met zijn kleine oneffenheden. De volgende tekst geeft u foto’s, ideeën en tips voor het plannen van een Amerikaanse landelijke keuken.

Amerikaanse keukens in landelijke stijl: keukenelementen

landelijke keuken in Mint; Foto: Scavolini

Grote Amerikaanse landelijke keuken in munt met klein kookeiland; Foto: Scavolini

Een keuken is een plek waar mensen werken: koken, bakken, spoelen, voor kinderen zorgen, voor huisdieren zorgen – dit alles moet ruimte vinden. Daarom vind je in veel landelijke keukens een kookeiland, dat een centrale werkplek vertegenwoordigt. Onder het werkblad van het kookeiland staan vaak open planken voorzien van mooie rieten manden – zo combineer je de romantische look met functionaliteit.

In een Amerikaanse plattelandskeuken kom je wel eens een slagersblok tegen, vroeger een professioneel meubelstuk voor slagers. Dit slagersblok wordt gebruikt als individueel meubilair voor het snijden, bereiden en serveren van voedsel. In principe geldt voor alle keukenmeubels het volgende: Niets hoeft perfect te zijn! Kleine tekenen van slijtage en materiaalgebreken horen erbij.

Amerikaanse keukens in landelijke stijl: materialen en kleuren

Moderne landelijke keuken met kookeiland. Foto: Leicht Küchen

Moderne en luxe landelijke keuken met Amerikaans kookeiland; Foto: Leicht Küchen

In een landelijke keuken zijn natuurlijke materialen belangrijk. Daarom zijn keukenmeubilair, fronten en kasten meestal gemaakt van hout, het werkblad van natuursteen of graniet. Een houten werkblad past echter ook perfect in de actie. Wat betreft fronten: De meest populaire fronten voor Amerikaanse plattelandskeukens zijn zogenaamde cassette- of framefronten. Deze kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van uw smaak (bijvoorbeeld blauw of rood zijn populair) of in hun natuurlijke staat achtergelaten. Voor de vloer zijn stenen of terracotta tegels geschikt, of, om de Amerikaanse geest te weerspiegelen, houten plankenvloeren.

Lees ook:   Mihoensalade met tofu

Amerikaanse keukens in landelijke stijl: koper, warm licht en textiel

IKEA keuken in houtlook

Moderne en minimalistische IKEA keuken in houtlook gebaseerd op Amerikaanse plattelandskeukens, foto: Inter IKEA Systems B.V.

Textiel van alle soorten zijn belangrijk voor de Amerikaanse country look. Van diverse tapijten tot patchwork quilts tot versierde tafelkleden – alles mag. Om de flair van het landhuis tastbaar te maken, kunt u ook oude koperen pannen of troffels voor decoratie over het kookeiland of op de muren verdelen. Als er een warm licht wordt toegevoegd dat wordt gereflecteerd in het koper, komt het feel-good effect vanzelf.

Tip: Decoratie in landelijke keukens

Wat betreft de rest van de decoratie: rommelmarkten zijn een hot tip. Hier vindt u charmante meubels in een gebruikte look en vintage decoratieve objecten. Ze toveren de onmiskenbare Amerikaanse landelijke keukenflair in uw keuken tevoorschijn!

Omslagfoto: Scavolini