Keukenrenovatie/restauratie: Wat loont bij keukenrenovatie? Wat is het niet waard?

Voel je je gewoon niet meer op je gemak in je oude keuken? Dan is het tijd voor een keukenrenovatie – trouw aan het motto “Van oud naar nieuw!” Maar: Is het wel de moeite waard om de keuken te restaureren? Zou het niet verstandiger zijn om meteen te investeren in een nieuwe keuken? Soms wel, soms niet. In dit artikel geven we je tips over de omstandigheden waaronder het de moeite waard is om de keuken te moderniseren of achteraf in te richten en wanneer het misschien beter is om meteen een nieuwe keuken te plannen.

De keuken renoveren – het is gemakkelijk te doen

Beckermann fronten metallic koper en Siena Xtreme polair wit; Foto: Beckermann Küchen

#1 Nieuwe frontkleur

Vaak zijn een paar eenvoudige stappen voldoende en schittert je keuken in nieuwe pracht. Bijvoorbeeld met zelfklevende films in felle kleuren. Nog een mogelijkheid: Je schildert of schildert de fronten in je gewenste kleur – heb je genoeg van je houten keuken? Geef het dan een nieuwe look met een beetje witte verf. Een emmer verf is zeker goedkoper dan een compleet nieuwe keuken.

#2 Nieuwe handgrepen

Zij zijn de onderschatte helden van het keukenontwerp: handgrepen. Welke handvatten een keuken heeft, of überhaupt heeft (trefwoord: greeploze keuken) heeft een grote invloed op het totaalplaatje. Een mooie manier om de keuken een nieuw gezicht te geven is dan ook: nieuwe handgrepen. Of ook: oude handvatten – van de rommelmarkt. Daar vind je vaak echte sieraden die niemand anders gegarandeerd heeft.

Knop; Foto: rationeel ingerichte keukens

#3 Nieuw aanrechtblad

Een nieuw werkblad ligt ook binnen het bereik van wat haalbaar is als het gaat om het restaureren van de keuken. De varianten zijn talrijk – van duur tot goedkoop, je hebt enkele opties om je keuken te upgraden met een nieuw aanrechtblad.

Lees ook:   Zelf sushi maken: dat is makkelijker dan je denkt

#4 Verander de achterwand van de keuken

De tegelspiegel is vervelend? Maak je geen zorgen, de achterwand in de nis tussen het werkblad en de wandunits kan in de meeste gevallen ook relatief eenvoudig worden vervangen. Geschikte materialen zijn glas, laminaat, kunststeen, roestvrij staal, latexverf, enz.

Werkblad in wit (keramisch Bianco Marmo) met bijpassend achterpaneel. Foto: © Lechner

Werkblad in wit (keramisch Bianco Marmo) met bijpassend achterpaneel. Foto: © Lechner

#5 Nieuwe apparaten

Uw apparaten bestaan al enkele jaren en koken ermee is niet langer leuk? Begrijpelijk. Dan is het de moeite waard om de keukenapparatuur te vervangen – meestal niet alleen voor het gemak, maar ook om energiebesparende redenen. Oude apparaten kunnen echte stroomslurpers zijn. Het loont daarom de moeite om te investeren in nieuwe, energiebesparende apparaten.

De keuken renoveren – dat is moeilijk/het is het niet waard

Multiform’s “02” serie keuken met greeploze messing fronten; Foto: Multiform

#1 Nieuwe fronten

Een frontale uitwisseling valt in de categorie: gokken. Keukenfabrikanten hoeven geen aftersalesgarantie te geven. Dit betekent dat het voormodel van uw keuken mogelijk niet meer bestaat als u de keuken een paar jaar geleden hebt gekocht. Maar vragen kost niets, misschien staan de goden aan jouw kant. Maar zelfs dan is een uitwisseling van alle fronten meestal erg duur.

#2 Vernieuw fittingen

Als de fittingen of scharnieren in je keuken kapot zijn, is dat geen goed teken. Meestal betekent dit dat de keuken zijn langste tijd heeft gehad. Het is dus de moeite waard als je overweegt een nieuwe keuken te kopen.

#3 Nieuwe tracks, pull-outs

Hetzelfde geldt voor de looprails van je lades of pull-outs. Als de looprails kapot zijn, is de kwaliteit niet goed, of heeft de keuken gewoon zijn langste tijd gehad. Het vervangen van de looprails gaat meestal gepaard met hoge kosten – het is waarschijnlijk de moeite waard om na te denken over het plannen van een nieuwe keuken.

Lees ook:   Amerikaanse plattelandskeukens: ideeën, foto's, tips voor inrichting

Omslagfoto: Keuken in landhuisstijl met domusfronten in zandgrijs, zijdezachte glanslak met kookeiland; Foto: Schüller Küchen

Meer over keukenrenovatie

DIY-gids: verf en renoveer de keuken zelf met nieuwe kleur