Inductie, elektrisch (Ceran) of gas – wat is beter? De grote kookplaat vergelijking

De vraag naar de kookplaat – of inductiekookplaat, gasfornuis of elektrische kookplaat– wordt geleverd met elke keukenplanning. Want wat zou een keuken zijn zonder het juiste fornuis? Maar welke van de kookplaatalternatieven is de juiste voor uw nieuwe keuken?

Kookplaatvergelijking: elektrisch (keramisch), inductie- en gasfornuis

We vertellen je de voor- en nadelen van inductie- en elektrische kookplaten en of een gasfornuis de juiste keuze is voor jouw keuken.

Elektrische kookplaat of elektrisch fornuis

Elektrische kookplaat gemaakt van glaskeramiek van Miele; Foto credit: Miele

Elektrische kookplaten (in de volksmond ook als keramische kookplaten) zijn de klassieker in de keuken en genieten nog steeds een grote populariteit. Bij een elektrische kookplaat – in tegenstelling tot een inductiekookplaat – wordt de kookplaat zelf heet. Door een pot of pan op de hete kookplaat te plaatsen, wordt de warmte overgedragen en kan deze worden gekookt. Elektrische kookplaten zijn goedkoper in aanschaf in vergelijking met inductiekookplaten. Er gaat echter meer warmte verloren door het type warmteoverdracht. Hierdoor duurt het kookgerei langer om te verwarmen en resulteert dit in een hoger energieverbruik.

Elektrische kookplaat: voor- en nadelen

  • Goedkoper in aanschaf dan een inductiekookplaat. Elektrische kookplaten zijn – uiteraard afhankelijk van model en kwaliteit – qua prijs vergelijkbaar met gaskookplaten.
  • Hoger energieverbruik dan inductiekookplaten.
  • De kookplaat zelf wordt heet. Hierdoor is er een hoger risico op brandwonden.
  • Overkokende vloeistoffen verbranden gemakkelijker.

Inductiekookplaat en inductiekookplaat

Aansturing van de inductiekookplaat met geïntegreerde kookplaatafzuiging van Neff. Foto: Neff

Inductiekookplaten hebben de laatste tijd veel populariteit gewonnen. Omdat een inductiekookplaat niet de kookplaat verwarmt, maar direct de pot of pan erop, gaat er minder energie verloren – en dus is het ook sneller dat potten en pannen de gewenste temperatuur bereiken. De inductiekookplaat zelf wordt niet heet. Alleen wat warmte, die wordt teruggestraald uit de verwarmde pot of pan, is merkbaar op de kookplaat na het koken. Daarom is er veel minder risico op brandwonden met een inductiekookplaat. Maar dat waren niet alle voordelen van een inductiekookplaat…

Lees ook:   Hoe Lang Spek Koken? (Correct answer)

Inductiekookplaat: voor- en nadelen

  • Een inductiekookplaat genereert de warmte direct in de bodem van de pot, de kookplaat zelf wordt alleen warm, niet heet.
  • Bij het overkoken brandt er niets op de kookplaat.
  • De directe warmteontwikkeling in de pot zorgt ervoor dat er veel sneller verwarmd wordt.
  • Inductievelden hebben een lager energieverbruik dan bijvoorbeeld elektrische kookplaten.
  • Omdat er niets meer brandt op de kookplaat, is het schoonmaken van de kookplaat gemakkelijker.
  • Met inductiekookplaten kan warmte heel goed worden gedoseerd. Ze reageren snel wanneer u de temperatuurinstelling wijzigt.
  • Duurder in aanschaf dan elektrische of gaskookplaten.
  • Inductiekookplaten werken alleen met bepaald (ferromagnetisch) kookgerei. Voor de test houdt u eenvoudig een magneet op de bodem van de pot – als deze wordt aangedraaid, is de pot geschikt voor een inductiekookplaat.
  • Inductiekookplaten werken met een sterk magnetisch veld. Afhankelijk van het apparaat kan niet volledig worden uitgesloten dat het wordt beïnvloed.

We hebben meer geschreven over het gezondheidsaspect van inductiekookplaten in een apart artikel.

Gaskookplaat en gasfornuis

Neff gaskookplaat met 9 niveaus; Foto credit: © Neff

De eerste keuze van veel ambitieuze chefs is de gaskookplaat. Want de vlam van een gasfornuis brengt meteen het volledige vermogen en reageert heel snel als temperatuurveranderingen gewenst zijn. Voor beginnende chef-koks is koken op open vuur echter meestal even wennen. Daarnaast heeft het een gasaansluiting in de keuken nodig.

Gaskookplaat: voor- en nadelen

  • Door het lage energieverbruik is een gasfornuis goedkoop in gebruik.
  • Met een gaskookplaat kun je direct beginnen met koken. Met de ontbranding van de vlam is de volledige warmte er meteen.
  • Door de korte reactietijd kan de temperatuur van een gasfornuis bijzonder eenvoudig en snel worden geregeld.
  • Koken op open vuur verhoogt het risico op brandwonden op een gaskookplaat.
  • Een gasaansluiting is nodig om een gaskookplaat te bedienen.
  • Een gaskookplaat is veel omslachtiger schoon te maken door de kookdragers dan een inductie- of elektrische kookplaat.
Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kipfilet met dragonsaus en boontjes

Als je niet kunt beslissen, ben je misschien ook geïnteresseerd in een combinatie. De omslagfoto toont bijvoorbeeld de combinatie van een inductiekookplaat met een gaskookplaat van Neff. U kunt ook meer te weten komen over kookplaten in de keukengids.

Elektrisch, gas en inductie: alle voor- en nadelen op een rij

Kookplaat Voordelen Nadelen
Elektrisch gunstig
eenvoudig te gebruiken
snel branden
hoog energieverbruik
lange voor- en naverwarming
Gas snel warm
laag energieverbruik
Veiligheidsrisico
Gasaansluiting is nodig
uitgebreide reiniging
Inductie snel warm
laag energieverbruik
laag risico op letsel
vrij duur
speciaal kookgerei vereist

Omslagfoto: Neff