Thermomix: Alle voor- en nadelen van de keukenmachine op een rij

De Thermomix ligt op ieders lippen. Het keukenapparaat, dat niet alleen kan mengen, kneden en pureren, maar ook kan koken en stomen, is een echte allrounder. De aankoop van de Thermomix heeft echter ook zijn prijs en critici beweren dat het apparaat niets kan doen dat conventionele keukenapparatuur niet kan. We vertellen je wat er eigenlijk achter de nieuwe keukentrend zit en geven je een overzicht van de grote voor- en nadelen van een Thermomix.

Voordelen van een Thermomix

Voordeel #1: Snel koken

Een groot voordeel is de tijdsbesparing die de aanschaf van de keukenmachine met zich meebrengt. Met een Thermomix kunnen maaltijden in maximaal 30 minuten worden bereid. De blender met thermische functie kookt helemaal vanzelf en er is meer tijd om te ontspannen, te werken, op te ruimen of tijd door te brengen met de kinderen.

Voordeel #2: Bespaar kosten

Een ander voordeel van de aankoop is aanzienlijk lagere verbruikskosten. Terwijl normaal koken meestal meerdere potten vereist en ze ook verwarmd moeten worden, gebeurt dit met een Thermomix samen in één stap. Zo wordt de dure aankoop gecompenseerd door de besparing van vervolgkosten.

Voordeel #3: Alles-in-één apparaat

De Thermomix combineert mengen, snijden, koken en stomen. Om deze reden heb je met de keukenmachine een blender, pan, stomer en zelfs snijplank en mes in één. Dit voorkomt het hamsteren van verschillende keukenapparatuur en maakt ruimte voor voedsel.

Voordeel #4: Makkelijk te gebruiken

Met de Thermomix kook je gemakkelijk zonder te verbranden of te gaar te worden. Om deze reden slagen zelfs moeders zonen erin om culinaire moeilijkere of uitgebreidere gerechten zoals risotto te maken.

Koken met de Thermomix is eenvoudig en kost weinig moeite; Foto: Vorwerk

Koken met de Thermomix is eenvoudig en kost weinig moeite; Foto: Vorwerk

Nadelen van een Thermomix

Nadeel #1: Zeer luidruchtig

Lees ook:   Mango Maniac

Een groot nadeel van het keukenapparaat is het volume. Koken met de Thermomix is veel luider dan in een normale kookpot. Het volume zelf hangt af van wat er wordt voorbereid. Het pletten van bevroren fruit of harde ingrediënten is natuurlijk luider dan het pureren van gekookte groenten.

Nadeel #2: Hoge aanschafkosten

Voor de aankoop moet worden verwacht met minimaal 900 euro. Dat is een grote berg geld en kan niet door iedereen gemakkelijk worden betaald. De aankoopprijs balanceert echter met de besparing van consumptiekosten – maar dit kost tijd.

Nadeel #3: Niet frituren

De Thermomix kan gekookt, gestoomd en gepureerd worden. Met het keukenapparaat lukt het echter niet om te frituren, waardoor geroosterde aroma’s verloren gaan. De pure kookfunctie is daarom geschikt voor groenten en aardappelen, vis en vlees smaken gefrituurd maar veel beter!

Nadeel #4: Veel stoom

Een ander nadeel is dat koken veel stoom produceert. Als je toch niet zonder het gebruik van het keukenapparaat wilt, heb je een hele goede afzuigkap nodig. Anders hoopt zich veel vocht op op de kasten, het plafond en het werkblad, wat op de lange termijn kan leiden tot schimmel in de keuken.

Bent u niet overtuigd door de Thermomix en bent u op zoek naar een alternatief? Meer informatie over mogelijke alternatieven voor de Thermomix

Omslagfoto: Vorwerk