Kinderen, keuken, rampen: 9 tips voor een kindveilige keuken

Als je kinderen en een keuken hebt, heb je twee opties: de kinderen veilig maken in de keuken of de keuken kindveilig maken. Omdat de keuken makkelijker te bewerken en te verschonen is dan kinderen, kiezen we voor de kindveilige keuken. Als je geen kinderen hebt, lees dan een artikel over mooi keukenwandontwerp – want kindveilige keukens kunnen mooi zijn, maar bruikbaarheid staat voorop.

9 tips voor een kindveilige keuken

Nu kun je de kindveilige keuken zo begrijpen dat de keuken veilig is voor kinderen. Dit is deels waar, omdat kinderen graag in de onderste lade reiken en alle potten eruit halen. Dit belooft niet alleen wanorde in de keuken, maar ook een wild freejazzconcert in je eigen huis. Het is een kwestie van smaak, maar als de vingers al zo lang zijn dat ze in de buurt van messen en kachelknoppen kunnen komen, stopt het plezier. Zelfs als de kinderen je verzekeren dat ze een Ossobuco alla milanese willen koken, is de kans dat de keuken of het hele gezin in brand staat aanzienlijk groter dan dat er iets eetbaars uitkomt.

1. Leg gevaren uit
2. Plan hoger
3. Beveiligingsartikelen
4. Deurbeschermers
5. Plastic servies
6. Bescherm stopcontacten
7. Spullen opruimen
8. Aandacht
9. Laat ons koken

Mes, vork, schaar, licht zijn niet voor kleine kinderen

1. Leg gevaren uit

Een slim artikel zegt dat kinderen spelenderwijs moeten worden uitgelegd dat hete elektrische apparaten en messen gevaarlijk zijn. Je moet dit niet spelenderwijs uitleggen aan je kinderen, anders zullen de kinderen het ook als een spel opvatten om de ouders bang te maken. Het is daarom belangrijk om het kind nadrukkelijk en serieus te informeren over de gevaren.

Lees ook:   Wat zijn de verschillen tussen een inbouwvaatwasmachine en een inbouwvaatwasmachine?

2. Plan hoger

Als de keuken momenteel wordt gepland, kan de veiligheid van het kind worden gepland in de vorm van een hogere hoogte. Als de kachel en werkbladen wat hoger zijn, kunnen kinderen er ook dichter bij komen.

3. Beveiligingsartikelen

Er zijn veiligheidsbarrières voor laden, deuren, ovens en koelkasten. Deze zijn een uitdaging, zelfs voor de ongetrainde volwassene – perfect voor kleine en nieuwsgierige vingers. Zelfs voor scherpe hoeken en randen zijn er hoekbeschermingsranden die een bloederige verrassing kunnen voorkomen.

4. Deurbeschermers

Als de kinderen door het huis ravotten, kan het gebeuren dat ze ongemerkt de keuken insluipen. Dit kan gemakkelijk worden vermeden door een deurwachter. Dit is zeer effectief, vooral voor kleine kinderen.

5. Plastic servies

Tijdens het eten gooien kinderen graag gerechten en eten rond. In zo’n voedselgevecht lijden de afwas, de vers schoongemaakte vloer en de vers gewassen kleding. Bestek, borden en glazen van plastic vermijden constant afwassen, maar vermijden het schoonmaken niet.

6. Bescherm stopcontacten

Voor sockets zijn er beveiligingsartikelen die de contacten blokkeren en verbergen. Deze moeten niet alleen in de keuken worden geïnstalleerd, maar ook in het hele huis.

7. Spullen opruimen

Tijdens het koken is het gemakkelijk om het mes en het bord op de keukentafel te vergeten om de saus in de pot te roeren. Er moet altijd voor worden gezorgd dat gevaarlijke en kwetsbare voorwerpen (zoals messen, vorken, glazen, bekers, elektrische apparaten, afwasmiddel en medicijnen) buiten het bereik van kinderen blijven.

8. Aandacht

Wanneer de kinderen in de keuken staan, moeten ouders altijd oplettend zijn en ze niet uit hun zicht laten om rampen te voorkomen. Omdat kinderen altijd een veiligheidskloof vinden of een manier om zichzelf en anderen pijn te doen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Wrap van omelet met heilbot, avocado en appel

9. Laat ons koken

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen voortdurend iets nieuws leren. Als je ze betrekt bij het koken, hebben ze er plezier in en leren ze tegelijkertijd de gevaren van de keuken kennen.

Nu is de keuken veilig en heeft het gezin er veilig plezier. En de Ossobuco kan, onder begeleiding, samen met de kinderen worden gekookt – wie weet leer je nieuwe smaken kennen.

Omslagfoto: Alena Ozerova – fotolia