Keuken in wit: mat of hoogglans? Wat is beter?

Onderwerpen op deze pagina:

Keukens met witte fronten zijn nog steeds de onbetwiste favorieten in de keukenplanning. Geen wonder, want witte keukens – of het nu gaat om keukenfronten in mat of glanzend – zijn nobel, elegant en tijdloos. Maar als het om detail gaat, rijst vaak de vraag: “Keuken in wit – mat of glanzend?”.

Wat is beter – mat of glanzend (hoogglans)?

Als je niet zeker weet of je een mat of glanzend keukenfront in wit moet kopen, ben je hier aan het juiste adres. We proberen wat licht in de duisternis te brengen. In dit artikel leert u wat de twee versies gemeen hebben. Daarna gaan we dieper in op de voor- en nadelen van matte en glanzende fronten.

Want één ding is duidelijk: er is bijna geen ander onderwerp van keukenplanning dat de meningen zo verschillend zijn als over het onderwerp “mat of hoogglans”. Dus, daar gaan we!

Wit en koper - een mooie combinatie; Foto: rational

Witte, matte keuken met koperen elementen – een mooie combinatie; Foto: rational

Wat fronten in mat en glanzend gemeen hebben

Deur open, borden eruit, deur dicht. Oh, een bord vergeten. Doe de deur weer open… Tijdens het dagelijkse werk in de keuken, Vingerafdrukken onvermijdelijk – en ze zijn gemaakt op zowel matte als glanzende keukenfronten. Het voordeel van een witte keuken is echter dat de vingerafdrukken – in vergelijking met donkere fronten – meestal bijna onzichtbaar te zien zijn. Het maakt niet uit of de witte keuken matte fronten heeft of fronten in hoogglans.

Ook de nobele, tijdloze look een witte keuken is gegarandeerd met zowel matte als glanzende fronten. Uiteindelijk is de Combinatie van materialen, bijvoorbeeld door handgrepen, op het werkblad of de achterwand van de keuken, heel veel van het uiteindelijke keukenontwerp. En de witte keuken is hier bijzonder geschikt voor – want wit is neutraal en daarmee de onverslaanbare materiaal-kleur-combinatie wereldkampioen!

Lees ook:   5x gerechten om te delen

Keuken wit mat: voor- en nadelen

IKEA keuken Metod in wit FotoCredit: IKEA Möbelvertrieb OHG

IKEA keuken Metod: landelijke keuken in wit, mat; PhotoCredit: IKEA Möbelvertrieb OHG

  • Vanwege het ruwere oppervlak zijn matte fronten complexer om schoon te maken dan glanzende fronten, vooral als het schoonmaken niet erg frequent is.
  • In witte, matte keukens zijn er nauwelijks lichtreflecties op de fronten.
  • Bij matte fronten zijn er grotere schommelingen afhankelijk van het model en de fabrikant op het gebied van reiniging en verzorging. Let dus op bij het kopen van fronten! Het is beter om een handje te helpen en te testen in de keukententoonstelling zelf.
  • Witte, matte fronten zien er nogal warm en huiselijk uit.

Witte glanzende keuken: voor- en nadelen

Witte keuken met rvs werkblad; Planning / Architectuur: SNAP Stoeppler Nachtwey Architekten Partner, Hamburg / Fotografie: Maris Stoeppler

Witte keuken met glanzende fronten en rvs werkblad; Planning / Architectuur: SNAP Stoeppler Nachtwey Architekten Partner, Hamburg / Fotografie: Maris Stoeppl

  • Witte, glanzende fronten zijn gemakkelijker schoon te maken dan de matte tegenhanger. Het zeer gladde oppervlak voorkomt dat vuil heel sterk blijft plakken.
  • Let op slagvastheid. Deuken zijn beter te zien met hoogglans fronten. Vooral bij glanzende foliefronten.
  • In glanzende keukens wordt het licht veel sterker gereflecteerd dan in matte oppervlakken.
  • Hoogglans fronten zien er vrij cool en elegant uit.

Foto’s, ideeën & voorbeelden van keukens in wit, mat of glanzend

Open keuken met eiland alles in het wit; Foto credit: Schreinerei Beer

Open keuken mat met eiland alles in het wit; Foto credit: Schreinerei Beer

Open keuken met kookeiland in wit; Bron: Tischlerei Sigg GmbH

Open keuken met witte fronten en kookeiland in wit; Bron: Tischlerei Sigg GmbH

Niet alleen “mat of glanzend” iis belangrijk – het materiaal speelt ook een essentiële rol.

Bij het kiezen van de rechter voorkant speelt echter niet alleen het oppervlak – mat of glanzend – een belangrijke rol. Bovenal heeft het materiaal een grote invloed op de prijs en kwaliteit van de keukenfronten. U kunt meer te weten komen over fronten in de keukengids: Keukenfronten in vergelijking

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Spätzle met gebakken ui en kaas

Details over de individuele keukenfrontmaterialen vindt u hier:

Als u de voorkanten van uw witte keuken zelf wilt moderniseren, moet u de volgende video bekijken:

Omslagfoto: U-vormige keuken in wit en hout, foto: Leicht Küchen

Inhoudsopgave