5 tips voor het reinigen van de gootsteen – Hoe de gootsteen echt schoon te maken

Er zijn momenten in het leven dat je graag met hamer en beitel of met een vlammenwerper op de verkalkte gootsteen wilt gaan. Dit zou zeker fataal zijn voor de kalkaanslag, maar helaas ook fataal voor de gootsteen. Maar lees voordat je naar de workshop gaat de volgende, minder heftige tips voor het schoonmaken van je gootsteen.

Als je granieten gootstenen en keramische gootstenen in de keuken hebt, is het iets gemakkelijker in het leven: keramische gootstenen hebben meestal een hoogwaardig glazuur dat het water gewoon laat rollen en daarom kan worden onderhouden met water en afwasmiddel; Granieten gootstenen zijn ook gemakkelijk schoon te maken en kunnen met een natte doek en reinigingsmiddel van vuil worden gereinigd. Maar de nachtmerrie van elke chef-kok is roestvrijstalen gootstenen. Deze zijn glanzend en modern, maar als ze lange tijd niet goed worden schoongemaakt, gaat de glans eruit en wordt de gootsteen aangevallen door kalkaanslag achter.

5 tips voor een schone gootsteen:

[edgtf_list_ordered]

  1. Altijd reinigen met microvezeldoeken
  2. Gebruik schuurmelk
  3. Kalkverwijderaar voor hardnekkige gevallen
  4. Azijn en citroen voor milieubewusten
  5. Wasadvies: polish and oil

[/edgtf_list_ordered]

Laten we vechten!

Zolang je gootsteen nog nieuw is, is het aan te raden om het oppervlak na elk gebruik droog te vegen met een doek. Dit voorkomt de vorming van kalkaanslag en hardnekkig vuil. Als dit echter kostbare tijd in beslag neemt, zijn er verschillende manieren om die omissie goed te maken en uw gootsteen er als nieuw uit te laten zien.

Blanco Avona in chroom, met uittrekbare slangdouche. Bron: Blanco Duitsland

Blanco Avona in chroom, met uittrekbare slangdouche. Bron: Blanco Duitsland

Tip 1: Microvezeldoeken

Voor de strijd heb je de juiste basiswapens nodig: De meest geschikte zijn microvezeldoeken. Hoewel deze iets duurder zijn dan conventionele vodden, kunnen ze in de wasmachine worden gewassen, zodat ze herbruikbaar zijn en elk oppervlak betrouwbaar reinigen. Bewapen jezelf met keukenhandschoenen om je handen te beschermen tegen agressieve stoffen.

Lees ook:   Wat Is Cv In Het Engels?

Tip 2: Melk schuren

Als schoonmaken met water en wasmiddel niet echt meer helpt, is het schuren van melk een goed alternatief om het grove vuil te verwijderen. Wrijf met een natte microvezeldoek de gootsteen in cirkelvormige bewegingen in met schurende melk. Laat de remedie inwerken en verwijder deze vervolgens met de doek en het water.

Tip 3: Kalkverwijderaar

Als de kalk echter al enkele weken koppig aan de kraan kleeft en zinkt, moet u uw strategie drastisch veranderen. De ultieme oplossing is een kalkverwijderaar als gel. Laat het iets langer inwerken en spoel de remedie vervolgens af met water en veeg af met de doek.

Tip 4: Azijn en citroenzuur

Wil je kiezen voor een milieuvriendelijke variant, maak dan je gootsteen schoon met azijn. Azijn essence is niet alleen milieuvriendelijk, maar verwijdert ook betrouwbaar vuil en kalkaanslag. Deze methode werkt het beste als je de azijnessence een paar minuten laat zitten en deze vervolgens verwijdert met de natte microvezeldoek – samen met vuil en kalkaanslag natuurlijk. Citroenzuur is zachter maar ook effectief. Bevochtig de microvezeldoek met citroensap en wrijf de gootsteen ermee in. Na een korte blootstellingstijd moet het citroensap vervolgens worden verwijderd met een natte microvezeldoek en een beetje water.

Tip 5: Verzorging

Strijd gewonnen? Ja! Maar onthoud: de vijand slaapt nooit. Daarom moet je het aanrecht duurzaam onderhouden. U kunt de gootsteen na reiniging polijsten met een universele polish of met een roestvrijstalen polish. Daarna moet je de gootsteen insmeren met olie. U kunt babyolie of massageolie nemen – dit garandeert een langere bescherming tegen vingerafdrukken, vuil en kalkaanslag.

Lees ook:   12 x recepten met spinazie - Van pasta tot hapjes

Nu kun je je wijden aan de volgende grote taak: een boek schrijven of schaakgrootmeester worden! Het mag niet meer bij de gootsteen zijn.