Wandkasten in de keuken: materialen, stijlen, montage- en openingssystemen

Glazen, bekers, borden, kommen, maar ook eten en keukengerei worden vaak in de keuken opgeborgen in een praktische bovenkast boven het werkblad, zijn snel bij de hand als ze nodig zijn en kunnen net zo snel weer worden teruggezet. Wandmeubels zijn er in evenveel maten en materialen als er keukenkastjes zijn. Zo kan iedereen de juiste wandkasten vinden.

Of het nu gaat om deuren van transparant of doorschijnend glas of volledig ondoorzichtig gemaakt van hout, in klassiek wit of in andere kleuren: zowel in de keuken als in de badkamer bieden wandmeubels veel opbergruimte en beschermen ze alles erin tegen zon en stof. Als de wandkasten boven het keukenwerkoppervlak zijn gemonteerd, kan er verlichting onder worden geïnstalleerd om goed licht te bieden voor koken en bakken.

Materialen & Stijlen

Hout

keuken met hoogglans fronten en houten wandmeubels; Foto: Hase und Kramer

keuken met hoogglans fronten en houten wandmeubels; Foto: Hase und Kramer

Een houten bovenkast hangt in de meeste keukens stevig. Hout is populair omdat het een zeer robuust, duurzaam en duurzaam materiaal is. Zowel hardhout zoals eiken, beuken of essenhout als naaldhout zoals sparren of grenen zijn zeer geschikt voor wandkasten. Dankzij hun verschillende ontwerpen zijn houten wandmeubels geweldig voor landelijke keukens, maar ook voor koloniale stijl of shabby chic.

Glas

keuken met glazen wandmeubels; Foto: DAN Küchen

keuken met glazen wandmeubels; Foto: DAN Küchen

Een glazen wandmeubel is elegant en stijlvol. In de meeste gevallen wordt het glas gecombineerd met hout of metaal. De eigenlijke basisstructuur is gemaakt van hout of metaal, de voorkant en de planken zijn gemaakt van glas. De deuren van de wandunits kunnen gemaakt zijn van transparant glas, matglas of patroonglas. Ze lijken helder en puristisch. De wandmeubels kunnen op een bijzonder moderne manier worden ontworpen als verlichtingselementen zorgen voor mooie effecten in het interieur.

Lees ook:   5x recepten voor banoffee pie

Vergadering

In de regel worden wandunits 70 centimeter boven het werkblad gemonteerd, waardoor er voldoende ruimte overblijft om te werken. Omdat een bovenkast momenteel wordt gevuld met gerechten en ander keukengerei in de keuken, moet al het gewicht stevig in de muur worden verankerd. Een waterpas helpt bij het bepalen van de juiste hoogte voor de boorgaten. Het deurkozijn of de bovenrand van de bezemkast of koelkast kan worden gebruikt voor een nauwkeurige oriëntatie.

1) De veiligste manier om de wandunits in het metselwerk te verankeren is met zogenaamde universele framedeuvels, die eerst een houten strook aan de muur bevestigen die het wandmeubel ondersteunt. De kast wordt vervolgens met zijn beugel op de houten strip gehangen en er stevig aan vastgeschroefd. Dit type bevestiging is vooral veilig als veel zware platen en bekers in de bovenkast moeten worden ondergebracht. De profielstrip zorgt ervoor dat de gehele belasting gelijkmatig verdeeld wordt over de gehele breedte van het wandmeubel.

2) De wandunits kunnen ook direct aan de muur worden bevestigd. In de meeste wandunits zijn al twee overeenkomstige gaten voorgeboord op de achterwand. Deze hoeven alleen op de muur te worden gemarkeerd – vergeet de waterpas niet, anders kan deze scheef staan – en het wandmeubel wordt vervolgens met stevige haken in deuvels aan de muur gemonteerd. De hele lading van de kast hangt hier op twee punten.

Openingssystemen

Blum biedt u een ruime keuze aan klepsystemen en fittingen voor wandmeubelen: