Een lekkende keukenkraan repareren – zo simpel is het!

Een witte kalksluier is constant op de kraan te zien, de gootsteen is niet langer droog. En als je de hendel van je keukenkraan aanraakt, heb je meteen natte vingers. De kraan lekt. Nu heb je de keuze: je kunt een nieuwe kraan kopen en installeren, je kunt de klantenservice bellen, of je kunt gewoon zelf je druipende keukenkraan repareren.

Waarom druipt dit überhaupt?

Als de keukenkraan druipt, zijn er twee mogelijke oorzaken: de inzittende patroon is defect of een van de afdichtingen in de kraan is defect. Beide onderdelen kunnen met weinig tijd en materiaal worden vervangen. Dit is het geval met moderne eenhendelmengers. Misschien vind je in je keuken ook wel een oude keukenkraan met twee knoppen. Blijf ontspannen, zelfs in dit geval is de reparatie eenvoudig. Er zit geen cartridge op deze oudere fittingen. Hier kunnen alleen kalkaanslag leiden tot ongewenste druppels. Of een afdichtrubber is broos en oud geworden. Ook deze is eenvoudig te vervangen.

Kalkaanslag vormt zich binnen en buiten de kraan wanneer het water op uw locatie hard is. Hard water betekent dat een bijzonder groot aantal mineralen wordt opgelost in leidingwater. Dit is op veel plaatsen in Duitsland het geval, omdat het leidingwater vaak uit diepere gesteentelagen komt en de kwaliteit van mineraalwater heeft. Hoewel dit vanuit gezondheidsoogpunt prettig is, leidt het ook tot kalkaanslag. Onder bepaalde omstandigheden, zoals temperatuurschommelingen en onder druk, “slaat” de kalk neer. De mineralen blijven niet opgelost in het water, maar bezinken waar het water is. Dit kunnen leidingen en afdichtingen zijn, dit kan het buitenoppervlak van je kraan zijn, maar het kan ook je gootsteen zijn. In de fitting zijn de kalkaanslag ongewenst omdat ze de afdichtingsfunctie van de rubberen ringen vernietigen en de fitting laten lekken. Aan de buitenkant kun je de afzettingen eenvoudig verwijderen met een beetje azijnreiniger.

Lees ook:   Wat Kost Het Aan Gas Om Te Koken?

Meestal is de reparatie de moeite waard

We hebben dus drie scenario’s:

  1. Je oude keukenkraan met twee knoppen lekt. Vervang eenvoudig de afdichtingsringen.
  2. Je niet helemaal nieuwe keukenkraan met eenhendelmixer druipt. Als er nog geschikte reserveonderdelen zijn, kunt u de fitting zelf repareren.
  3. Uw nieuwe keukenkraan met eenhendelmengkraan lekt. Je wisselt cartridges en body seals uit.

Een nieuwe keukenkraan hoeft niet kostenintensief te zijn, maar ook niet absoluut noodzakelijk. Als je toch aan het verbouwen bent, is een nieuwe kraan natuurlijk prima. Maar soms lekt de keukenkraan ook, ook al heb je net een nieuwe kraan geïnstalleerd. Dit is met name het geval bij nieuwbouw. Dit komt omdat vreemde voorwerpen via het leidingsysteem in de fitting kunnen komen. De patronen van de nieuwe eenhendelmengers tolereren dit niet, ze zijn beschadigd. Het gevolg is dat je nieuwe keukenkraan druipt.

Hoe precies de afdichtrubbers van een oude keukenkraan worden vervangen door twee knoppen, leer je elders. Allereerst gaat het erom hoe je je keukenkraan weer strak krijgt met een eenhendelmengkraan.

Reparatie druipende kraan

Reparatie druipende kraan

Merk bepalen, model bepalen, reserveonderdelen zoeken

Blijf niet stilstaan bij gedetailleerd oorzaakonderzoek. Als je keukenkraan druipt, kun je als leek niet zien of het komt door de afdichtingen of de patroon. Het is beter om te zoeken naar informatie over welke pasvorm het is. Je hebt het merk en de exacte typeaanduiding nodig. Als u deze informatie heeft, kunt u een nieuwe cartridge en de bijbehorende afdichtingsringen bestellen bij de fabrikant. De modelnaam moet kloppen, want de afmetingen van de cartridges variëren, evenals de exacte constructie. Zorg ervoor dat het echt de juiste cartridge is. Voor merkfabrikanten en nieuwere kleppen zou dit relatief onproblematisch moeten zijn. Voor oudere modellen en minder bekende fabrikanten kan dit echter behoorlijk problematisch zijn. Het kopen van een nieuwe kraan is logisch als u het exacte model van uw keukenkraan niet kunt achterhalen of als er gewoon geen vervangende cartridge is. Voor producten van hoge kwaliteit vindt u meestal vervangingen. De cartridges kosten grofweg tussen de 20 euro en 30 euro.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Rode poon met fijne groentjes

Uitwisseling gebeurt in enkele minuten

Voordat u begint met reparaties, plaatst u alle bbenodigde onderdelen terecht. Je hebt nodig:

  • de nieuwe cartridge
  • de nieuwe afdichtingsringen
  • Ventielvet
  • een schone, pluisvrije doek
  • een doek voor het reinigen
  • een inbussleutel
  • Gereedschap voor het losmaken van de cartridge (let op de instructies van de fabrikant)

Sluit in de eerste stap de afsluit- of hoekkleppen onder de gootsteen. Open de hendel van je kraan en controleer of er echt geen water meer stroomt. Nu moet u de afvoerzeef sluiten. Als er kleine onderdelen van je af vallen, mogen ze niet zomaar in de afvoer verdwijnen.

Zoek naar de afdekkap op de hendel van uw kraan. Maak de dop los en schroef de beugel eronder los met de inbussleutel. Nu kunt u de hendel verwijderen. Alle gedemonteerde onderdelen (evenals de nieuwe onderdelen) worden op het doek geplaatst, zodat er niets verloren kan gaan. Onder de hendel ziet u de cartridgehouder. U maakt het vervolgens los, zodat u de cartridge kunt verwijderen. Leg de oude cartridge opzij, zodat je hem niet verwart met de nieuwe. In de volgende stap maak je de oude bodyrubbers los en pel je ze af. Maak de kraan nu schoon met een papieren handdoek of een zachte katoenen doek.

Vervolgens wind je de nieuwe afdichtingsringen op. Plaats ze zoals de oude zaten. Wat kraanvet is geschikt. Plaats vervolgens uw nieuwe cartridge, bevestig deze en plaats de hendel er weer op. Als alles is geïnstalleerd, open je de kleppen en het afvoerscherm en controleer je of ten eerste het water weer stroomt en ten tweede of de kraan nog druipt. Klaar.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Cheeseburger met abdijkaas, pancetta en pepermayonaise

Conclusie: Lekkende kraan repareren

Het repareren van een druipende kraan klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. De reparatie is in een paar stappen gedaan en zeker goedkoper dan het kopen van een nieuwe keukenkraan.