Granita/graniet, sorbet en klassiek ijs – wat is het verschil? Hoe wordt het bereid?

Malse sorbet doet harten bij elke gelegenheid smelten. Een feestelijk dessert kan worden betoverd met ijs tot een culinair genot. U wilt uw gasten verrassen met een granita? Je kunt de Italiaanse klassieker zelf bereiden uit een paar ingrediënten. Of je nu de voorkeur geeft aan klassiek ijs of liever een nieuwe trend probeert, elk ijs heeft zijn verdiensten en rechtvaardiging. We leggen het verschil uit tussen graniet, sorbet en ijs en onthullen tips voor de bereiding.

Granita of Granité: Italiaanse ijscreaties voor sprankelend genieten

Granité of granita is een verleidelijk dessert van Italiaanse oorsprong. Het gearomatiseerde waterijs met de kristallijne, tintelende consistentie bestaat uit sap en suikersiroop, die eerst wordt ingevroren en vervolgens met de Gable wordt afgeschraapt. De naam komt van het Latijnse granum = graan en is net zo ongewoon als de ijskoude verrassing. Het verschil met sorbet is dat granita niet zo romig is, maar grovere kristallen heeft. Dit komt omdat granité alleen uit siroop bestaat en aan de andere kant dat het tijdens het vriesproces niet zo vaak wordt geroerd en alleen een beetje met de vork wordt bekrast.

Verfrissende granita

Verfrissende granita

Hoe granita wordt bereid

Een typisch Siciliaans basisrecept: Je laat suiker koken in water en voegt vers geperst citroensap toe aan de resulterende suikersiroop. Hoe wordt de heerlijke, korrelige ijsmassa gemaakt? Losjes roeren met een vork om de 30 minuten in de vriezer, krijg je na twee uur invriezen een perfect graniet. Afhankelijk van uw smaak kunt u heerlijke variaties van de korrelige verfrissing tevoorschijn toveren en uw gehemelte bederven. Traditioneel wordt citroensap nog steeds vervangen door koffie, espresso of thee in gelateria’s.

Lees ook:   Zalmburger met avocado

Je kunt je granité ook opleuken met specerijen en kruiden tot het exotische:

  • Rozemarijn
  • Basilicum
  • Aardbeien en peper
  • Kaneel en pruimen
  • Kardemom
  • Lavendel
  • Citroenmelisse
  • Munt
  • Anijs

Alle recepten voor de buitengewone ijsvariaties zijn ook geschikt voor de Thermomix.

De klassieker: ijs in alle variaties

Klassiek ijs overtuigt al tientallen jaren met zijn bijzondere romigheid. IJs wordt gemaakt van melk, room, suiker, eiwitten en verschillende smaakstoffen. Daarin ligt het verschil met sorbet. Want sorbet wordt meestal niet gemaakt met room of melk en is dus niet zo romig. Met behulp van een functionele ijsmachine in de moderne keuken kunt u romig-romige ijsdromen creëren. Zonder ijsmachine is de productie van ijs wat ingewikkelder. De huidige elektrische ijsmachines voor particuliere huishoudens zijn nu betaalbaar voor elk budget. Sinds enkele jaren worden extravagante ijscreaties met zure, zoete, zoute of fruitige smaken op de ijsmarkt bewaard. Er zijn geen grenzen aan creativiteit.

Romig ijs: De klassieker in de zomer

Romig ijs: De klassieker in de zomer

De meest populaire ijsjes zijn:

  • Vanille
  • Stracciatella
  • Chocolade
  • Aardbei
  • Citroen
  • Hazelnoot en walnoot
  • Amarena
  • Mango

Van het zelfgemaakte ijs vorm je prachtige balletjes voor je dessertbord. Subtiel romige ijsballetjes hebben een effect op taarten, fruitpuree of fruit. Je kunt de massa ook in vormen invriezen en mooie eigen creaties krijgen voor je dessert.

Tip: Vind je het wat minder calorieën? Gebruik yoghurt in plaats van room bij het bereiden van je favoriete variëteit.

Lactose-intolerantie en veganistische voeding zijn modewoorden van vandaag. U wilt recht doen aan iedereen met een zoetekauw? Probeer dan eens het vegan en lactosevrije peer-kokosijs zonder room met je vrienden: gepureerde perenpuree wordt gemengd met kokosmelk in plaats van ei en zuivelproducten. Neem als suikervervanger agavesiroop of ahornsiroop. Met een scheutje citroensap verfijn je je ijsdroom.

Lees ook:   Welk Fruit Mogen Paarden?

Caloriearme sorbet: klassiek, trendy of gek exotisch

Sorbet is een licht, caloriearm dessert. Je kunt zelf gemakkelijk en snel fruitige, delicate sorbet maken, zelfs als beginner. Sorbet in een blender: Meng vers fruit in het keukenapparaat tot een fijne puree, opRoer er tot slot suiker of poedersuiker door. Roer het sorbetmengsel steeds opnieuw in de vriezer. De maximale koeltijd is vijf uur.

Fruitige sorbet

Fruitige sorbet

Met je ijsmachine voor ijs en frozen yoghurt kun je ook sorbet maken. Het zoete fruitijs wordt bereid zonder zuivelproducten. Dit is ook het verschil tussen sorbet en normaal ijs. Omdat het echter vaak in de bereiding wordt geroerd, heeft het uiteindelijk een romiger consistentie dan granita. Onder sorbet verstaan experts een ijskoude drank of halfgevroren gemaakt van vruchtensap, water, fruitpuree en suiker. Sorbets voor speciale gelegenheden bevatten wijn of mousserende wijn in plaats van vruchtensap. De koele verfrissing is van een zachte consistentie en bevat geen ijskristallen. Inventieve fruitsoorten en kruiden maken van de sorbet een trendy ijservaring of een mediterraan ijssnoepje. In luxe restaurants wordt een sorbet geserveerd als tussengerecht voor het hoofdgerecht. Het kleine ijsplezier ertussen belooft gewenste eigenschappen:

  • verfrissend
  • vermindert verzadiging
  • stimuleert de spijsvertering
  • neutraliseert de smaak

Weten: Volgens de wet moet sorbet minstens 20% fruitpuree bevatten.
Fooi: Heb je haast? Als u bevroren bevroren fruit gebruikt, kan uw sorbet onmiddellijk worden geserveerd.

Groenten blancheren: tips voor het snel en gemakkelijk blancheren van wortelen, boerenkool en bonen