Keukenachterwand: Welk materiaal is het beste?

De tegelspiegel was jarenlang de achterwand in veel keukens. Tegenwoordig worden de achterwanden van de keuken aangeboden in vele moderne materialen. De meestal homogene oppervlakken bieden veel ontwerpmogelijkheden en zijn vaak zeer eenvoudig te reinigen. Welke keukenachterwand overwogen kan worden hangt af van het type keuken en uiteindelijk ook van je eigen ideeën.

De achterwand van de keuken is tegenwoordig gemaakt van moderne materialen

De tegels voor de achterwand van de keuken werden vroeger geïnstalleerd tussen het werkblad en het wandmeubel of de afzuigkap. De tegels hebben spatten en vuil verzameld die zijn ontstaan tijdens het koken, koken en frituren. Het vuil heeft zich echter ook genesteld in de voegen van de tegels, die er in de loop van de tijd niet mooi hebben uitgezien. Tegenwoordig zijn de achterwanden van de keuken gemaakt van moderne materialen die een glad en homogeen oppervlak hebben. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

Veel keukenfabrikanten bieden ook achterpanelen van brandwerende en hittebestendige kunststoffen of materialen zoals gecoat persbord, hout en steen. De ontwerpmogelijkheden zijn bijna onbeperkt door de selectie van veel verschillende materialen en materialen.

De selectie van het materiaal moet van tevoren worden gemaakt

Keuken achterwand gemaakt van moderne, honingraat tegels

Keuken achterwand gemaakt van moderne, honingraat tegels

Afhankelijk van waar de achterwand van de keuken is geïnstalleerd, moet het gebruikte materiaal brandwerend of hittebestendig zijn. Veel materialen worden ook blootgesteld aan een hoge luchtvochtigheid of waterdamp. Het is dus een voordeel dat je er van tevoren over nadenkt. Als u bijvoorbeeld een gasfornuis in uw keuken wilt gebruiken, kunt u geen achterwand van acryl of plexiglas gebruiken. Het materiaal zou smelten door de grote hitte tijdens het koken. Als er veel waterdamp of een hoge luchtvochtigheid wordt geproduceerd, is gecoat persbord maar ook onbehandeld hout vrij ongeschikt. Als u niet zeker weet welke keukenachterwand de juiste is, kunt u gedetailleerd advies krijgen in een speciaalzaak.

Lees ook:   Met Wat Kan Je Wodka Mixen?

Een keukenachterwand kan ook achteraf worden gemonteerd

Keuken met moderne achterwand

Keuken met moderne achterwand

Als u besluit om een nieuwe keuken te kopen, krijgt u meestal de juiste keukenachterwand geleverd en geïnstalleerd. Keukenachterwanden gemaakt van moderne materialen kunnen ook achteraf worden gemonteerd. De verschillende materialen worden dan eenvoudig bevestigd aan de oude tegelspiegel. Natuurlijk kan de oude tegelspiegel ook vooraf worden verwijderd. De methode waarmee de nieuwe achterwand moet worden bevestigd, is echter afhankelijk van het gekozen materiaal. Kies je voor een achterwand van veiligheidsglas of acrylglas, dan kies je voor een frameconstructie als bevestiging. Hierdoor heeft het materiaal wat speling en kan het bij verhitting uitzetten. Composieten zoals HPL, steen, hout maar ook aluminium en RVS kunnen verlijmd worden. Voor de metalen, steen en hout zou echter ook het bevestigen met deuvels en schroeven een optie zijn.

Stijlvol en elegant of effectief en gemakkelijk schoon te maken

Keuken achterwand met modern bloemenpatroon

Keuken achterwand met modern bloemenpatroon

Welk materiaal geschikt is voor een keukenachterwand hangt volledig af van de individuele wensen van de huisvrouw of de huisvrouw. Als u het nobeler, eleganter en hoogwaardiger wilt maken, kunt u kiezen voor glas, roestvrij staal, aluminium, hout of steen. Effectiever en ook gemakkelijker te behandelen en schoon te maken zijn verschillende composieten met coatings gemaakt van melaminehars of acryl en plexiglas. Deze materialen zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar met een coating die een hoogwaardige graniet-, marmer- of houtlook heeft. Deze materialen zijn bijna onbreekbaar, kras- en schokbestendig en kunnen indien nodig ook snel vervangen worden.

Spatschermen bij het fornuis: ideeën voor het ontwerp van de achterwand van de keuken