Chocolade smelten in een waterbad: eenvoudige instructies

Voor een mooi, egaal cakeglazuur of voor desserts zoals mousse au chocolat moet je chocolade smelten. Dit kan in het waterbad en in de magnetron. Dit is het gemakkelijkst in een waterbad. Dit werkt het beste met couverture, omdat het een hoger vetgehalte heeft dan andere chocolade. Je kunt echter ook gewone chocolade gebruiken.

Waarom zou je chocolade smelten in een waterbad?

In een waterbad smelt chocolade gelijkmatiger dan in de magnetron. Je loopt niet het risico dat de zoete verleiding op je brandt. Dit is precies wat er zou gebeuren als je de chocolade alleen in een pot op het fornuis zou smelten. De chocolade kan zich snel op de bodem van de pot nestelen. Ook smelten in de magnetron is niet zo eenvoudig voor beginners. Met de verkeerde instelling verbrandt de chocolade in plaats van te smelten.

Benodigde gebruiksvoorwerpen: wat je nodig hebt

Om chocolade te smelten in een waterbad heb je nodig

  • een grotere pot waarin je water vult
  • een kleinere pot, bij voorkeur gemaakt van roestvrij staal, voor de chocolade
  • een houten plank en een groter mes voor het pletten van de chocolade
  • een lepel of troffel om te roeren.

Fooi:
In online winkels kunt u speciale smeltschalen van roestvrij staal bestellen. Ze hebben een lange steel en een ronde bodem zodat smelten beter werkt.

Welke chocolade is geschikt?

Couverture is het meest geschikt om te smelten vanwege het hogere vetgehalte. Afhankelijk van je smaak kun je ook elke andere chocolade gebruiken: pure chocolade, halfbitter, melk of witte chocolade. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe beter de chocolade stroomt. Donker of halfbitter is daarom het meest geschikt.

Lees ook:   Menu met mosselen - Foodies

De smelttemperatuur is afhankelijk van de gebruikte chocolade. Lichte variëteiten smelten sneller omdat ze een hoger melkgehalte hebben. De smelttemperatuur moet 40 tot 45 graden Celsius zijn. Pure chocolade vindt het heter en smelt het beste bij een temperatuur van 45 tot 55 graden.

Chocolade smelten: hoe verder te gaan

Vul eerst de grote pot met water. Probeer het juiste vulniveau door de kleinere pot of smeltkom erin te plaatsen. De grote pot moet ongeveer voor driekwart gevuld zijn met water. Om de chocolade sneller te laten smelten, moet je hem met een groot mes op een houten plank hakken. Doe de chocolade in de kleinere pot of smeltkom. Het water in de grote pan mag niet koken zodat de chocolade niet verbrandt. Een temperatuur van 60 graden Celsius is ideaal. Voor een gelijkmatig resultaat moet je de chocolade steeds opnieuw roeren terwijl deze smelt. Naar smaak kun je een scheutje room onder de gesmolten chocolade roeren.

Chocolade temperen

Om een glanzend cakeglazuur of mooi glanzende chocolaatjes te krijgen, moet je de gesmolten chocolade temperen. Dit werkt het beste met de vaccinatiemethode. Maar je smelt maar tweederde van de geplette chocolade. Roer de resterende chocolade erdoor als de gesmolten chocolade al aan het afkoelen is. Met een metalen lepel kun je testen of de chocolade goed getemperd is. Doop de metalen lepel in de gesmolten chocolade. De chocolade wordt goed getemperd als het snel droogt op de lepel en heeft een mooie glans. U kunt ze nu blijven gebruiken.

Chocolade smelten in de magnetron: een eenvoudige gids