Fornuis boven de vaatwasser: kan dat? Problemen en oplossingen

Elektriciteit en water moeten in principe strikt van elkaar gescheiden zijn. Vooral bij driefasige stroom (hoge stroom) wordt de directe nabijheid van de vaatwasser alleen voorwaardelijk aanbevolen. Om ruimteredenen vraag je je nog steeds af of je het zonder vaatwasser moet doen of onder het fornuis kunt laten installeren. Wij vertellen u mogelijke problemen en hoe het fornuis boven de vaatwasser gerealiseerd kan worden.

Verschil tussen fornuis en kookplaat

First things first: Eigenlijk kun je geen fornuis boven de vaatwasser installeren of andersom. Want een fornuis is per definitie de verbinding tussen oven en kookplaat. Dus als je het over een fornuis hebt, bedoel je de combi-oven aan de onderkant en de kookplaat aan de bovenkant. In de volksmond worden fornuis en kookplaat ook vaak als synoniemen gebruikt en daarom laten we de vraag “vaatwasser onder fornuis?” ook van toepassing, zelfs als “vaatwasser onder de kookplaat?” de juiste vraag zou zijn.

Mogelijke problemen: condensatie en lekkende borstvoeding

Op basis van de grootteaspecten staat niets de gezamenlijke installatie van kookplaat en vaatwasser in de weg. Eén apparaat vervoert echter grote hoeveelheden water, terwijl het tweede apparaat is aangesloten op de driefasige stroom. Je kunt een beetje misselijk worden van deze gedachte – niet zonder reden. Technische problemen zijn mogelijk en vormen een niet te onderschatten risico. Hoewel de temperaturen niet zo hoog mogen oplopen dankzij een goede isolatie in moderne apparaten, kan warmteafgifte van de keramische kookplaat naar beneden en dus rechtstreeks naar de vaatwasser niet worden uitgesloten. Een andere factor is de te kleine opening tussen de apparaten, waardoor de ventilatie slechts marginaal kan plaatsvinden. Het resultaat: er treedt condensatie op. Kachelaansluitingen zijn driefasige aansluitingen die nooit onder de in- of uitlaat van de vaatwasser mogen worden geplaatst. Want een klein lekje in de afvoer van de vaatwasser is voldoende om vocht in de stroomvoorziening van het fornuis te laten dringen. Het feit is – als je het ongeschikte paar niet hoeft te vormen, kun je het beter doen zonder een hechte gemeenschap van vaatwasser en kookplaat.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Salade met couscous, verse geitenkaas en bietjes

Vaatwasser onder de kookplaat: oplossingen

Uitzonderingen bevestigen de regel en zijn al beschikbaar bij sommige fabrikanten. U kunt bijvoorbeeld een vaatwasser kopen waarop zich een keramische kookplaat bevindt met een aparte aansluiting op de anders geïnstalleerde oven. Ook een mogelijkheid zijn speciale kookplaten die zijn ontwikkeld voor gezamenlijke installatie met een vaatwasser in een module van uw keuken. Deze apparaten hebben een hogere veiligheidsnorm en zijn bestand tegen de onderlinge spanningen. Bij twijfel moet u het risico vermijden zonder speciale apparatuur. In het geval van defecten binnen de garantieperiode kan een vervanging door de fabrikant worden uitgesloten als het defect betrekking heeft op de onjuiste installatie. Als u een kookplaat en een vaatwasser “socialiseert”, zal de fabrikant u in de garantieclaim informeren dat de combinatie van de apparaten tot het defect heeft geleid en dat er dus een persoonlijke fout is.

Fooi: Als u, ondanks alle risico’s en gevaarscenario’s, geen andere optie ziet, neem dan contact op met een ervaren elektricien en sanitaire dienstverlener en bestel de aansluitingen bij een getrainde specialist. In geen geval mag u zelf omgaan met de delicate verbindingen en zo uw verzekeringsdekking via de inboedel naast de garantieclaim in gevaar brengen.

De vaatwasser achteraf inbouwen: Hier moet je op letten

Omslagfoto: Bauknecht