Ingeblikt voedsel: gezond of schadelijk?

Ingeblikt voedsel is al praktisch, maar lang verpakt voedsel ziet er natuurlijk niet echt vers uit. Maar maakt ingeblikt voedsel het ongezond? Of, integendeel, zijn de ingeblikt voedsel zelfs gezond? Hier kun je ontdekken wat blikvoer is en hoe gezond een blikje eigenlijk is.

Hoe ingeblikt voedsel te bewaren

Of het nu gaat om groenten, fruit of vlees – je kunt bijna alles vinden wat je nodig hebt om te koken van ingeblikt voedsel. En in tegenstelling tot vers voedsel, heeft ingeblikt voedsel een houdbaarheid van meerdere jaren. Dit is dus niet alleen handig om je voorraadkast aan te vullen, maar geeft je ook volledige flexibiliteit in de voorbereiding over meerdere weken. Dit betekent dat je kleurrijk en gezond kunt koken, zelfs als je niet naar de supermarkt of de wekelijkse markt bent geweest. De doorslaggevende factor is hoe ingeblikt voedsel wordt geproduceerd. Het voedsel komt vers in het blik, wordt geblancheerd, waarna water, suiker of zout wordt toegevoegd. De doses worden vervolgens gesteriliseerd bij 100 ° C of gepasteuriseerd bij 70-95 ° C. De temperatuur is bepalend voor hoe lang een ingeblikt voedsel kan worden bewaard. Bij normaal gebruik maakt de houdbaarheid van het ingeblikt voedsel echter meestal niet uit.

Vitaminen en voedingsstoffen zoals vers van het veld

Nu komen groenten of fruit vers geoogst in de blikjes en dit heeft een geweldige bijwerking: ingeblikte groenten zijn bijna net zo rijk aan vitamines en gezond als verse groenten. Want het blikje kan – in tegenstelling tot de glazen of in krimpfolie verpakte groenten – ook beschermen tegen licht. Zonder zuurstof en licht wordt het aantal chemische reacties dat vitamines en voedingsstoffen afbreekt verminderd. Dit betekent voor u in totaal: Blikjes zijn lang houdbaar, maar omdat er geen conserveringsmiddelen worden gebruikt, maar pasteurisatie of sterilisatie, hoeft er niets aan de groenten te worden toegevoegd.

Lees ook:   KitchenAid keukenmachines

Zeemansziekte scheurbuik

Je hoeft alleen maar te bezuinigen op het vitamine C-gehalte, dat meestal lager is dan bij verse groenten. Dit is echter niet erg, in de regel nemen we te veel vitamine C en vitamine C is niet zo nuttig tegen verkoudheid als de mythe suggereert. Tenzij je op lange zeereizen vaker last hebt van scheurbuik… Soms lopen de blikjes zelfs voorop als het gaat om voedingsstoffen. Ingeblikte tomaten bevatten bijvoorbeeld meer lypokin dan verse tomaten, deze secundaire plantaardige stof bindt vrije radicalen in het lichaam.

Ingeblikte bijwerkingen – Bisfenol-A

Je moet echter niet zonder aarzeling ingeblikt voedsel eten. Dit komt echter minder door het voedsel zelf dan door het blikje. Blikjes worden aan de binnenkant gecoat met plastic, waarbij bisfenol-A (kortweg BPA) wordt gebruikt. Deze stof is verboden in babyflessen in de EU en kan zich op lange termijn ophopen in het lichaam.
In een Amerikaanse studie konden accumulaties in de urine al worden gedetecteerd na een ingeblikte maaltijd per dag. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid heeft echter bevestigd dat de hoeveelheden die via de blikjes het menselijk lichaam binnenkomen onschadelijk zijn – de hoeveelheid maakt het gif.

Conclusie: Hoe gezond zijn ingeblikt voedsel?

Als je op veilig wilt spelen en de voedselveiligheidsautoriteit niet helemaal vertrouwt, kun je natuurlijk zonder voedsel op het blikje. Anders kunt u veilig ingeblikt voedsel in de gebruikelijke hoeveelheid eten. Wat betekent dit concreet? Kook met vers voedsel en vul aan met ingeblikt voedsel als je geen seizoensgebonden ingrediënten kunt vinden of gewoon niet naar de winkel bent gegaan.

Lees ook:   Hoe Bevrucht Een Haan Een Ei?

Voedsel op voorraad kopen: deze voedingsmiddelen gaan voor altijd mee en smaken geweldig