Wat zijn de neerwaartse extractor nadelen? 5 zwakke punten van BORA, Miele, NEFF, Siemens &Co

In dit artikel willen we graag ingaan op de nadelen van de kookplaatafzuiging (een artikel over de Voordelen is hier te vinden). Er is veel te zeggen voor een kookplaat met geïntegreerde afzuigkap naar beneden. Voordat u echter kiest voor een kookveldafzuiging, moet u zich ook afvragen: “Wat zijn de nadelen van een neerwaartse extractor?” We vroegen rond en hebben de zwakke punten en hobextractienadelen in dit bericht voor je samengevat.

window.kaeuferportal = { pid: ‘528’, partner: ‘528KUECHENFINDER’, rwmid: ‘1230’, wmid: ‘cc’, cpid: ‘1’ };

Kookveldafzuiging nadelen: deze 5 zwakke punten hebben een extractor naar beneden

  1. Minder opslagruimte
  2. Hob dwang
  3. Reiniging
  4. Effectiviteit bij hoge potten
  5. Peper en zout, kookplaat afzuigkap

Nadeel #1: Minder opbergruimte en ruimte voor pull-outs

Kookveldafzuigers overtuigen vaak aan de oppervlakte met een minimalistisch ontwerp en nobele oppervlakken. Om de keukenstoom voldoende te extraheren en te filteren, is natuurlijk de juiste technologie vereist. Van rvs en/of actieve koolfilters tot motoren en luchtafvoerkanalen, er is veel op te slaan. En natuurlijk vereist dit ook ruimte onder het aanrechtblad.

Dit ruimteverlies met een afzuigkap naar beneden kan in de keukenplanning worden meegenomen. Vooral in kleine keukens, waar vanaf het begin ruimtegebrek is, moet u zich bewust zijn van dit hobextractienadeel.

Hoeveel ruimte een kookveldafzuiging (bijvoorbeeld in het kookeiland) inneemt – en dus niet beschikbaar is als opbergruimte voor uittrekbare producten – hangt af van de fabrikant en het model van de kookplaatafzuiging. Sommige fabrikanten verplaatsen bijvoorbeeld de omvangrijke onderdelen naar beneden in de basis.

Door de compacte inbouwruimtes is er nog ruimte voor maximaal drie uittrekbare plaatsen in de onderkast.

Door de compacte inbouwruimtes is er nog ruimte voor maximaal drie uittrekbare plaatsen in de onderkast. Foto: homeier

Nadeel #2: Mogelijke hob dwang bij sommige fabrikanten

In een afzuigkap naar beneden worden meestal twee apparaten gecombineerd: een kookplaat en een afzuigkap. Als u bijzonder individuele vereisten voor beide keukenapparatuur hebt, moet u voldoende tijd nemen voor een gedetailleerde vergelijking van het kookveldafzuigmodel. Het afzuigvermogen van een model kan bijvoorbeeld correct zijn, maar de kookplaat biedt niet de gewenste functies – of andersom.

Lees ook:   Deze recepten met gnocchi wil je vandaag nog maken

Natuurlijk heeft het nadeel van een hob-dwang ook een goede reden – en een positieve kant. Hierdoor kunnen producenten en ontwerpers zich concentreren op de coördinatie van een beperkt aantal apparaten tijdens de ontwikkeling. Dit voorkomt compromissen en bevordert de prestaties. Zo weet u zeker dat u een kookplaatafzuiging koopt waarbij beide apparaten – de kookplaat en de afzuigkap – optimaal op elkaar zijn afgestemd.

Overigens zijn er ook kookveldafzuigingsfabrikanten die hun afzuigkap laten combineren met alle gangbare glaskeramische en inductiekookplaten ongeacht de fabrikant. Deze fabrikanten van flexibele kookplatenafzuiging omvatten bijvoorbeeld homeier met hun DOWNAIR MISTRAL-modellen.

Keuken met houten kookeiland en een kookplaat afzuigkap van Neff.

Keuken met houten eiland en een NEFF kookplaat afzuigkap. Foto: NEFF

Nadeel #3: Frequent schoonmaken

Een kookplaatafzuiging staat dichter bij de actie en moet meestal vaker worden schoongemaakt dan een traditionele afzuigkap boven het fornuis. “Maar hoe vaak moet je een afzuigkap naar beneden schoonmaken?” vraag je je nu misschien af. Hoe vaak je je kookveldafzuiging echt moet schoonmaken, hangt af van je eigen kookgedrag en de bereide gerechten. Het kan echter goed zijn dat u de kookveldafzuiging – bijvoorbeeld van BORA, Miele, NEFF of Siemens – al na één keer gebruik moet reinigen.

Dit betekent natuurlijk niet dat schoonmaken tijdrovend of ingewikkeld is. Ondanks het vaak zeer compacte ontwerp van kookveldafzuigsystemen, is reiniging vanaf het begin een belangrijk onderwerp in de planning. Fabrikanten besteden er veel aandacht aan dat componenten die moeten worden gereinigd, gemakkelijk toegankelijk zijn. Deze componenten omvatten voornamelijk vetfilters of afdekkleppen / roosters. Deze kookplaat afzuigdelen kunnen meestal gewoon in de vaatwasser worden bewaardchine te reinigen.

Lees ook:   Perfecte rijst koken zonder rijstkoker? Zo doe je dat

Nadeel #4: Effectiviteit op zeer hoge potten

U kunt uzelf persoonlijk overtuigen van de effectiviteit van kookveldafzuigsystemen bij elke dealer met kookveldafzuigingen in het assortiment. Een extractor naar beneden maakt gebruik van een zogenaamde cross-flow om de opstijgende stoom af te leiden en rechtstreeks uit pannen of potten naar binnen te zuigen.

Slecht nieuws voor Pastafaris: De kookplaatafzuiging bevindt zich meestal direct ter hoogte van de kookplaat. Dus de zuigkracht van gewone pannen en potten werkt heel goed. Bij zeer hoge potten (spaghetti!) bereikt de dwarsstroom echter niet zo gemakkelijk (en met minder energie) de stoombron, wat ook resulteert in efficiëntieverlies.

Dit betekent echter niet dat spaghettiliefhebbers het zonder een extractor naar beneden moeten doen: je kunt je kookplaatafzuiging ondersteunen bij het extraheren uit een zeer hoge pot door simpelweg een deksel diagonaal op de pot te plaatsen. Zo richt je de resulterende stoom direct in de richting van de afzuigkap en zuigt deze zonder problemen af.

Overigens zijn er ook kookplaatafzuigers die vanuit een verhoogde positie zuigen. De Novy One is een mooi voorbeeld van zo’n kookveldafzuiging.

Nadeel #5: Peper en zout, kookveldafzuiging krijg het

Waar de zuigkracht soms niet voldoende is voor hoge potten, is deze vaak te hoog voor andere toepassingen. Als je graag zout voor peper over de potten verwerkt, moet je oppassen voor hongerige kookveldafzuigers. Als het prestatieniveau te hoog is, kan het gebeuren dat een deel van de kruiden door de afzuigkap wordt geconsumeerd wanneer eroverheen wordt gestrooid.

We hopen dat deze kookplaatafzuigingen en zwakke punten u zullen helpen beslissen voor of tegen een afzuigkap naar beneden. Kent u andere nadelen van kookplaatafzuiging? Laat het ons dan weten en schrijf een reactie onder dit bericht.

Lees ook:   Hoe verwijder je versnipperd papier gemakkelijk?

Een kookveldafzuiging heeft ook voordelen

Natuurlijk is er ook de andere kant van de medaille met een extractor naar beneden. In het volgende artikel leert u over de voordelen van een kookplaatafzuigkap: Afzuigkap naar beneden: 5 voordelen van BORA, NEFF, homeier &andere kookveldafzuigsystemen

Omslagfoto: NEFF