Hoe weet je of paddenstoelen nog goed zijn?

Champignons zijn gevoelig en moeten zo vers mogelijk worden gegeten. Hoe lekker de champignons ook smaken, soms is het gewoon niet mogelijk om ze direct te verwerken. En toen? Is er een onmiddellijke dreiging van paddenstoelvergiftiging, moeten braken, diarree en de dood worden verwacht? Hoe gevaarlijk is dat als de paddenstoelen niet meer helemaal vers zijn? En vooral: Hoe weet je in de supermarkt of de champignons nog vers zijn?

Als ze ongekoeld blijven, worden paddenstoelen snel slecht

Paddenstoelen hebben een zeer hoog aandeel eiwitten – dat is wat ze zo gezond maakt. Net als andere paddenstoelen bevatten paddenstoelen nauwelijks vet en weinig koolhydraten. Het zijn uitstekende bronnen van eiwitten. Maar dat betekent ook dat paddenstoelen heel snel bederven. Dit is vooral het geval als de champignons in krimpfolie zijn verpakt in plastic. Verpakte goederen in de supermarkt zijn daarom niet ideaal – zeker niet als de champignons niet gekoeld zijn. Idealiter koop je losse, verse goederen.

Dit vertelt je dat champignons vers zijn

  • Het hoofd is gesloten, maximaal half schot
  • De lamellen zijn lichtbruin tot medium bruin
  • De hoed en steel voelen droog en stevig aan
  • De interfaces zijn helder
  • De paddenstoel is knapperig
  • Je wordt begroet met een aangenaam aards-paddenstoelgeur

Verse paddenstoelen herken je dus aan Ruikenop de Uiterlijk en dat, Hoe ze zich voelen. Als de paddenstoelen niet meer helemaal vers zijn, worden de interfaces iets donkerder, de lamellen worden donkerder. Dan is de paddenstoel nog goed, maar niet meer vers. Maar als de paddenstoel ook donkere vlekken op de hoed ontwikkelt en op andere plaatsen vettig aanvoelt aan de oppervlakte, dan is de paddenstoel niet langer eetbaar. Individuele, kleinere drukpunten daarentegen zijn geen probleem.

Lees ook:   Alfi Skyline Schenkkan - Alpine Wit - 1L - 13x16xh25.5cm

Verse paddenstoelen vormen zich niet – alleen als ze bederven

Verse champignons zijn meestal niet van Schimmel overtekend. Het komt echter wel eens voor dat de paddenstoelen bedekt zijn met een fijn, wit gaas. De kleine draden kunnen de hele schimmel omsluiten. Dit is geen schimmel, maar het zogenaamde paddenstoelmycelium. Het komt uit de sporen van de paddenstoel en vormt een nieuw schimmelnetwerk. Het mycelium kan worden gegeten. Als je dat niet leuk vindt, wrijf het dan gewoon weg met een stuk keukenpapier.

Schimmel paddenstoelen, de schimmel is meestal zwart. Het is nooit genoeg om deze plek zomaar uit de paddenstoel te snijden! Gooi de hele schimmel weg, want schimmel is kankerverwekkend.

Bovendien moet u niet langer champignons eten of bereiden als:

  • de paddenstoel voelt sponsachtig of moeilijk aan
  • de paddenstoel ruikt onaangenaam tot vies
  • zwarte of bruine vlekken op de paddenstoelen.

Als je niet helemaal zeker weet of de paddenstoelen nog goed zijn, maar de paddenstoelen ruiken nog steeds “normaal”, kook ze dan heel goed voor het eten.

Meer over dit onderwerp: