Potten voor de inductiekookplaat: Welk kookgerei is geschikt om te koken?

Inhoud op deze pagina:

Heb ik nieuw kookgerei nodig?

We verdrijven nu een veel voorkomende mythe: om op een inductiekookplaat te koken, hoef je niet per se een nieuwe set speciale pannen en pannen te kopen. In principe is elk kookgerei met ferromagnetische eigenschappen geschikt. Dit betekent eigenlijk niets anders dan dat het kookgerei magnetisch moet zijn. De reden hiervoor is de functionaliteit van een inductiekookplaat: in tegenstelling tot een conventionele keramische kookplaat wordt de kookplaat niet gebruikt voor verwarming, maar alleen als bescherming van de onderliggende elektronica en als opslagoppervlak voor pannen en potten. Het kookgerei wordt verwarmd door inductieve magnetische velden. Dus als je thuis magnetische pannen en potten hebt, kun je ze gebruiken om te koken op inductiekookplaten – ongeacht of ze expliciet zijn gemarkeerd als inductiegeschikt of niet.

koken met inductie; Foto: AEG

Welk kookgerei is geschikt?

Meestal geschikt voor inkepingskachels zijn kookpotten gemaakt van gietijzer. Gietijzer zelf is eigenlijk niet magnetisch.  Het materiaal vereist daarom een magnetische stalen kern. Omdat het materiaal echter erg populair is voor kookgerei, bouwen de meeste fabrikanten een overeenkomstige, magnetische kern in de potten en pannen.  Je kunt er dus niet vanaf het begin van uitgaan dat de oude gietijzeren pan van je oma geschikt is om op het inductiefornuis te koken. Dit is anders bij nieuwe, moderne gietijzeren potten zoals Le Creuset. Daarnaast is kookgerei van geëmailleerd staal, zowel met als zonder tefloncoating, ook geschikt. Men leest en hoort vaak dat pannen en potten gemaakt van aluminium en roestvrij staal niet geschikt zijn om te koken op inductievelden. Maar dit is slechts ten dele waar. Omdat roestvrijstalen of aluminium kookgerei kan worden gekookt op inductiekookplaten, zolang ze zijn uitgerust met een magnetische bodem. Hetzelfde geldt voor keramische kookpotten en koekenpannen.

Welke kookpotten zijn geschikt voor inductie?; Foto: AEG/Electrolux

Hoe weet ik of mijn potten geschikt zijn om op een inductiekookplaat te koken?

Potten en pannen met het “spiraalsymbool”

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gepofte aardappel met appeltsatziki en zalm

Nieuwe kookpotten en koekenpannen zijn meestal uitgerust met het zogenaamde “spiraal” symbool. Het golfachtige symbool, dat een inductielus voorstelt, markeert kookgerei als geschikt voor inductie. Je zult het symbool echter niet op elk kookgerei vinden. De van de grootmoeder geërfde koekenpannen hebben dus zeker geen “spiraalsymbool”. In dit geval helpt alleen de praktijktest met een magneet.

Test kookgerei met een maag

Ook kun je je oude kookgerei eenvoudig in de praktijk testen. Het enige wat je nodig hebt is een kleine magneet. Als dit wordt aangetrokken door de bodem van de potten en pannen, kunt u gemakkelijk met de gerechten koken op een inductiekookplaat.

Welk kookgerei is geschikt om te koken op een inductiekookplaat?; Foto: Neff

Wat gebeurt er als ik de verkeerde potten op mijn inductiekookplaat gebruik?

Maak je niet druk! Als je potten en pannen op je inductiekookplaat gebruikt die eigenlijk niet geschikt zijn om met inductie te koken, zal er niets breken. In feite gebeurt er niets. Omdat het kookgerei niet ferromagnetisch is, warmt het ze ook niet op. Kortom, het is dus niets meer dan het halen van de potten en pannen van het hete fornuis tijdens het koken. De meeste inductiekookplaten hebben een waarschuwingssysteem en beginnen na het inschakelen te piepen of te knipperen. Dit geeft eigenlijk aan dat er geen pot of pan op het fornuis staat. Het piepen en knipperen wordt ook geactiveerd als u geen ferromagnetisch kookgerei op een inductiekookplaat plaatst.

Kook met de juiste pannen en potten op het inductiefornuis; Foto:Neff

Kunnen inductiepotten in de vaatwasser worden gereinigd?

In principe zijn alle inductiepotten en pannen vaatwasmachinebestendig, met uitzondering van gegoten aluminium kookgerei. Maar je speelt op veilig als je de instructies van de fabrikant bekijkt. En over het algemeen is het afwassen met de hand zachter voor alle potten en pannen en zorgt ervoor dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je kookgerei.

Lees ook:   Wanneer is het gistdeeg klaar?

Welkede inductiekookplaat is het beste, u zult het ontdekken in onze grote inductiekookplaatvergelijking!

Omslagfoto: AEG