Hoe werkt pyrolyse bij Siemens?

De pyrolysefunctie initieert een zelfreinigend programma van de oven, waardoor vervelend schrobben overbodig wordt en de hele oven in een optimale staat van hygiëne wordt gebracht. De pyrolyse in een Siemens-oven werkt zoals in alle andere ovens met deze functie, Siemens heeft het zelfreinigende programma slechts een speciale naam gegeven en de bediening bijzonder handig gemaakt.

Pyrolyse: Moeilijk woord, eenvoudig proces

Pyrolyse is de korte vorm voor “pyrolytische ontleding”, beide termen zijn samengesteld uit de oud-Griekse woorden pyr = vuur en lysis = ontbinding. Dat zegt genoeg: wanneer een oven zelf gereinigd wordt door pyrolyse, wordt de oven in gesloten toestand verhit tot ongeveer 600 graden Celsius, dus in grote mate in afwezigheid van zuurstof.

Bij zulke hoge temperaturen verbranden alle verbindingen van organische oorsprong, voedselresten en kruimels, vetten en ziektekiemen, tot hygiënisch schone as, die na afkoeling eenvoudig wordt gestofzuigd met de tafelstofzuiger en / of uit de oven wordt geveegd met een vochtige doek. Omdat ovens anders intensief worden gebruikt en ook min of meer vies worden, worden meestal meerdere (meestal drie) pyrolysestadia aangeboden. Om steriliteit te bereiken, wordt dezelfde warmte ontwikkeld, die niet zo lang op de lage niveaus hoeft te worden gehandhaafd.

Siemens oven met pyrolyse functie; Foto: Siemens

Siemens oven met pyrolyse functie; Foto: Siemens

Pyrolyse in Siemens ovens

Tegenwoordig is de pyrolysefunctie in veel moderne ovens geïnstalleerd en in de huidige Siemens-productlijn hebben 41 van de 82 ovens en fornuizen met ovens een pyrolyseprogramma. Bij Siemens wordt deze pyrolyse “automatische zelfreinigende activeClean” genoemd en kan met een druk op de knop in gang worden gezet.

Lees ook:   Glutenvrije appeltaart met kruimels

Een zeer efficiënte manier om het hele oveninterieur te reinigen zonder arbeid en chemicaliën. De Siemens ovens zijn ook uitgerust met pyrolysebestendige roosters en zijrails, die tijdens de pyrolysereiniging in de oven blijven en dus ook hygiënisch perfect worden gereinigd.

Deze efficiënte methode heeft echter ook zijn nadelen: Ondanks de beste thermische isolatie (die zorgt voor een iets lager stroomverbruik tijdens het bakken), heeft een oven met pyrolysefunctie een aanzienlijk slechtere energiebalans dan andere ovens als de zeer energie-intensieve pyrolytische zelfreiniging in de aanbevolen mate wordt gebruikt. Bovendien kan de oven niet worden gebruikt tijdens het reinigingsproces, dat tot 3 uur duurt, maar tot 200 euro meer kost met de pyrolysefunctie.

Als deze nadelen u (te) storen, biedt Siemens het alternatief in de andere 41 ovens van de huidige productlijn: de speciale coating ecoClean Plus, die wordt geactiveerd wanneer de oven wordt ingeschakeld en bedoeld is om het werk dat gepaard gaat met ovenreiniging aanzienlijk te verminderen.