Lamsvlees bereiden in de oven: hoe lang en hoe heet?

Het goede nieuws helemaal aan het begin: lamsvlees bereiden in de oven is geen Hercules-taak. Vlees van goede kwaliteit kopen bij de slager is het halve werk! Vervolgens volg je deze instructies gewoon stap voor stap op om een lekkere roast op tafel te toveren voor je gasten.

De perfecte marinade

Om ervoor te zorgen dat het lam gelijkmatig in de oven kookt, moet het op kamertemperatuur zijn voordat het wordt ingeschoot. Daarom is het raadzaam om het vlees ongeveer een uur voor de bereiding uit de koelkast te verwijderen. Voordat je het lam insmeert met kruiden, verwarm je je oven voor op een temperatuur van ongeveer 205 graden. Omdat het lamsvlees bijzonder mals is, bespaar je jezelf een ingewikkelde marinade. Het is voldoende als je het insmeert met olijfolie en een beetje citroensap, rozemarijn, tijm, knoflook en salie toevoegt en dan zout en peper naar smaak.

Goede voorbereiding

De braadslee voor je lam mag niet veel groter zijn dan de foelie zelf. Zet het gekruide vlees nu een half uur in de oven om het op hoog vuur te bakken. Verlaag na ongeveer 30 minuten de temperatuur tot 175 graden en laat het vlees nog eens 30 tot 60 minuten stoven in de oven. U kunt een vleesthermometer gebruiken om te controleren of uw lam de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Kooktijd: Bloederig, medium of goed gaar

Als u liever van het lamsvlees geniet, moet het vlees een temperatuur van 52 graden bereiken. Bij een halve kilo lamsvlees duurt dit ongeveer 15 minuten. Als je je vlees liever medium hebt, is 55 graden de optimale temperatuur en moet je 20 minuten kooktijd toestaan. Voor de variant goed gedaan, heeft 500 gram lamsvlees 57 graden nodig en ongeveer 25 minuten in de oven.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Wentelteefje van peperkoek met peer en sabayon van geuze

Laat het vlees na het koken rusten

Nadat je het lam uit de oven hebt getrokken, moet je het een kwartier laten rusten. De jussappen dringen gedurende deze tijd volledig door in het vlees en het smaakt dan bijzonder sappig en pittig. Snijd nu het lamsvlees in plakjes van ongeveer 2,5 cm dik voor het serveren. Als je een foelie met bot hebt gebakken, is het aan te raden om elke 2,5 cm incisies te maken, de foelie verticaal te plaatsen en vervolgens met een scherp mes langs het bot te snijden. Op deze manier moet het goed gekookte vlees eenvoudig loskomen van het bot.

Tips voor het perfecte lammetje uit de oven

Lamsvlees wordt vaak geserveerd met een traditionele muntsaus. Dit kan heel gemakkelijk worden bereid uit de ingrediënten olijfolie, knoflook, citroensap, yoghurt en verse munt in een blender. Of giet over het lamsvlees met een jus gemaakt van een gebakken ui, wat kippenbouillon en een half kopje wijn. De resterende lamsplakken kunnen gemakkelijk worden ingevroren, gewikkeld in aluminiumfolie en opnieuw worden opgewarmd op ongeveer 175 graden. In de koelkast zijn de resten van je lam ongeveer 3 dagen houdbaar.

Meer over dit onderwerp: