17 ontwerpideeën voor een keuken uit de jaren ’80 (met foto’s)

Omdat keukentrends blijven veranderen, is het heel fascinerend om te leren hoe de keuken in de loop der jaren is getransformeerd. De jaren 1980 waren een fascinerende tijd op het gebied van keukenontwerpideeën. Huiseigenaren verlangden naar verandering en maakten hun ruimtes lichter en helderder.

Hoewel de look van de jaren ’80 vandaag misschien niet het kopje thee van veel mensen is, was de stijl behoorlijk invloedrijk. Er was zoveel verandering gaande terwijl de oude keukenontwerpideeën nog steeds werden gemengd.

In dit artikel verkennen we verschillende keukenontwerpideeën uit de jaren ’80. Velen maken een comeback, en misschien zie je sommigen van hen in moderne keukens.

verdeler 5

De top 17 keukenontwerpideeën van de Jaren ’80

1. Ingebouwde Banquettes

De juiste meubels kunnen een keuken stijlvol en comfortabel maken. In de jaren ’80 wilden gezinnen meer in de keuken passen en hadden ze meer zitruimte nodig. Dit leidde tot de oprichting van ingebouwde banketten om meer zitruimte voor het hele gezin te hebben.

Het idee was om het banket aan een beschikbare muur te hangen, bij voorkeur een hoekje. Zodra het klaar is, zet de familie er een tafeltje voor. Ze zouden deze zithoek heel gezellig maken voor het hele gezin om samen te komen en samen te eten.

Enkele extra stoelen werden voor de tafel geplaatst om meer zitruimte te creëren voor grotere gezinnen. Voor opslagdoeleinden was extra ruimte nodig. Aan de basis van het banket werd een stoffen rok toegevoegd, waardoor er extra opbergruimte onder ontstond.


2. Big Center Eiland

Terwijl de jaren ’90 meer ideeën voor het middeneiland omarmden, zijn het de jaren ’80 die het concept pionierden. Voor die tijd hadden de meeste keukens bovenkasten om keukenapparatuur en items op te slaan. Hoewel deze in die tijd behoorlijk effectief waren, werden ze een beetje vervelend vanwege de hoogte.

Huiseigenaren wilden een andere manier om items op te slaan en niet te maken te hebben met hoogteproblemen. Dit was toen het idee van het centrumeiland ontstond.

Kortom, ze zetten een oversized middeneiland op met planken en kasten voor opslag. Velen kozen ervoor om de bovenkasten te behouden, maar meer van de ruimte op het middeneiland te gebruiken voor opslag in de keuken.


3. Houten meubels

In de jaren ’80 was het hele concept om een lichtere en huiselijke keuken te creëren. Een idee was om houten meubels binnen te halen. Bedrijven begonnen in die tijd een breed scala aan houten meubels te produceren die passen bij een modern huis.

Hout werd gezien als een revolutionaire oplossing voor een aantal problemen in de keuken van de jaren ’80. Ten eerste was het duurzaam, vooral wanneer meubels werden gemaakt met behulp van hardhout zoals essen, walnoot en eikenhout. Sommige mensen hebben vandaag de dag nog steeds meubels uit die tijd in huis.

Ten tweede was hout veelzijdig en paste het goed bij het lichte en warme thema van de keuken uit de jaren ’80. Het was gemakkelijk om te schilderen om andere delen van de kamer te matchen en een specifieke sfeer te creëren volgens de behoeften van de eigenaar. Bovendien werd dit gezien als een duurzame optie die geen schade toebrengt aan het milieu.

Lees ook:   Mini cheesecake met Oreo

4. Rustieke balken

In de jaren ’80 werd het omarmen van de country vibe een vrij populair concept. Moderne keukens in de stad waren enorm veranderd en verwijderd van de landelijke concepten. Maar nu willen sommige huiseigenaren het landgevoel weer omarmen.

Dit leidde tot het idee om rustieke balken te gebruiken die vrij gebruikelijk waren in landelijke keukens. Ze wilden nog steeds het comfort van een moderne keuken, maar wilden het er ook een beetje anders uit laten zien. Rustieke balken brengen veel karakter in de ruimte.

Deze rustieke balken werden blootgesteld, wat het hele uiterlijk van de keuken veranderde. Dit betekende het wegnemen van het plafond dat de balken bedekte en het opnieuw ontwerpen.


5. Met tegels bedekte afzuigkap

Stel je voor dat je een afzuigkap met tegels aan de buitenkant in je keuken hebt! Nou, dat was de jaren ’80 met zijn gedurfde ideeën. Gezinnen hielden van het idee en bedekten de afzuigkap en de muur tegen het fornuis met tegels.

In die tijd wilden huiseigenaren een lichtere en schone keuken. Het schoonmaken van tegels was eenvoudig, dus het leek alleen maar natuurlijk om ze op de kap toe te voegen. Op die manier, als er roet of rommel aan de buitenkant werd verzameld, was het gemakkelijk om het gebied schoon te vegen.

Bovendien kwamen de tegels overeen met die aan de muur om een heldere en lichte uitstraling te creëren. De stijl van het toevoegen van tegels op de motorkap vervaagde, maar het heeft langzaam een comeback gemaakt in het hele land.


6. Frans-Blauwe Kasten

Er was een tijd in de jaren ’80 dat veel people waren gek op Frans-Blauwe kasten. Deze waren aanwezig op veel huizen en ze werden gezien als de belichaming van design. Het idee was om Frans-blauwe kasten te hebben en wat hout bloot te laten liggen.

Fransblauw is een rokerige grijsblauwe kleur die heel onderscheidend is. Het dateert uit de 19Þ eeuw als de officiële kleur voor de militaire uniformen gedragen door Franse infanteristen. De kleur inspireerde huiseigenaren in de jaren ’80 om hun keukenkastjes te transformeren.


7. Honing-Eiken Kasten

Niet iedereen was overtuigd van de Frans-blauwe kabinetten. In feite hielden veel mensen van de honing-eiken kasten die een hoofdbestanddeel waren in de keuken van de jaren ’80. Tegenwoordig geven mensen de voorkeur aan wit en grijs als hun favoriete kleuren voor keukenkastjes.

Maar in die tijd was hout populairder als het ging om het maken van duurzame keukenkastjes. Velen werden gemaakt van hardhout dat zwaar en duurzaam was. Honing-eiken zorgde voor een warme en lichte vibe in de keuken in lijn met het jaren ’80 thema.


8. Gigantische magnetron

Magnetrons begonnen op de markt te komen in de jaren 1950. Maar op dat moment was het keukenapparaat niet direct beschikbaar. Veel gezinnen zagen het als een onnodige uitgave vanwege het hoge prijskaartje. Maar tegen de jaren 1980 waren de dingen veranderd.

De maakindustrie had het mogelijk gemaakt om apparaten zoals magnetrons in massa te produceren. Hoewel het nog steeds vrij groot was, werd het goedkoper, zodat veel meer mensen het konden kopen. Omdat veel vrouwen aan het werk gingen, werd het hebben van een magnetron in de keuken om maaltijden te verwarmen een hoofdbestanddeel.

Lees ook:   Foodies weekmenu #42 - Foodies

9. Kitchen Island Zitplaatsen

Voorafgaand aan de oprichting van de keukeneilanden werden de meeste familiemaaltijden in de eetzaal genuttigd. Gezinnen verzamelden zich in een aparte ruimte om te genieten van hun maaltijden buiten de keuken. Maar in de jaren 1980 versoepelden gezinnen de regels toen beide ouders zich bij het personeelsbestand aansloten.

Terwijl anderen kozen voor ingebouwde banketten in de keuken, kozen sommigen voor kinderstoelen voor het eiland. Het hele gezin kon zich rond het eiland verzamelen en maaltijden delen zonder de keuken te hoeven verlaten. Dit was vooral praktisch op drukke ochtenden.

De stoelen waren kinderstoelen of krukken. Dit idee is vandaag de dag nog steeds vrij populair omdat het idee van open keukens wortel schiet. Meer gezinnen genieten van maaltijden in de keuken in plaats van samen te komen in de eetzaal. Sommigen hebben zelfs een aparte eetkamer afgeschaft en gekozen voor een grotere keukenruimte.


10. Terracotta tegels

Keramische tegels zijn er in tal van soorten. Een van de belangrijkste soorten is de terracotta, die in de jaren 80 vrij populair was. De tegel is gemaakt van een gemakkelijk te vormen poreuze klei die wordt gebakken om het eindproduct te creëren. Voor de perfecte afwerking konden fabrikanten de bovenkant glazuren, wat in lijn was met de moderne look.

Terracotta tegels zijn er in lage en hoge dichtheden. Het idee was om duurzame tegels te maken die geschikt zouden zijn voor een ruimte die veel voetverkeer kreeg. De tegels met hoge dichtheid waren en zijn nog steeds een favoriet dankzij hun duurzaamheid. Ze barsten niet gemakkelijk en zijn waterdichter.


11. Laminaat Werkbladen

In de jaren 80 omarmden veel huizen laminaat werkbladen in plaats van hout. Voorheen werd laminaat gezien als een goedkoop materiaal om overal in huis te hebben. Maar fabrikanten begonnen kleurrijk en hoogwaardig laminaat te maken.

Dit veranderde alles, en nu kozen meer keukens voor laminaat werkbladen, die een meer betaalbare optie waren en heel handig voor het instellen. Keukenbladen hebben de neiging om nat te worden, maar het laminaat was waterdicht.

Bovendien was het materiaal gemakkelijk te onderhouden. Huiseigenaren konden hun werk doen met het bereiden van maaltijden, zonder zich zorgen te maken over vlekken op het aanrecht van de keuken.


12. U-vormige keukenindeling

Naarmate het kookeiland populairder werd, veranderde de vorm van de keuken. De U-vorm werd gezien als een betere optie en maakte het gemakkelijker om toegang te krijgen tot verschillende delen van de keuken. Een probleem was de beperkte ruimte zodra het eiland werd toegevoegd en zoals alle mensen zich in de keuken verzamelden.


13. Kurk vloeren en muren

Kurk is een materiaal dat je kunt krijgen van de schors van de haneneik. In de jaren 1980 werd het materiaal gebruikt om keuken te creëren Vloeren. Fabrikanten aarden het materiaal en creëerden vellen die op de keukenvloer moesten worden geïnstalleerd.

Omdat de platen meerdere lagen hadden, zorgden ze voor voldoende vloeren, zelfs in andere delen van het huis. Sommigen gingen zelfs door met het toevoegen van kurk aan keukenmuren om bij de vloer te passen. Het zou een kit nodig hebben als onderdeel van het onderhoud om vlekken en doorlaatbaarheid te voorkomen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Libanese gehaktballetjes met groenten en rijst

14. Kamerplanten

Naarmate meer millennials en Gen Z kamerplanten omarmen, is het gemakkelijk om te denken dat het concept relatief nieuw is. De waarheid is dat de jaren ’80 verantwoordelijk zijn voor het populariseren van het idee van kamerplanten.

In die tijd waren er veel tropische planten op de markt. Huiseigenaren wilden een groene sfeer in hun huizen creëren en ze maakten optimaal gebruik van deze planten. Tropische planten waren een favoriet, dankzij hun schoonheid en veerkracht als kamerplanten.

Je zou een gigantische plant kunnen spotten in de hoek van een keuken uit de jaren 80. Daarnaast stonden er kleinere potten op het aanrecht en eiland. Keukens uit de jaren ’80 hadden meer licht, wat perfect was voor het toevoegen van kamerplanten en zelfs het kweken van kleine kruidentuinen.


15. Dicht bloemenbehang

In de jaren ’80 stond alles in het teken van het omarmen van een lichtere en lichtere keuken. Maar een trend die mensen gewoon niet achter zich konden laten, was bloemenbehang. De keukenmuren waren bedekt met een dicht bloemenbehang in gebieden die geen tegels nodig hadden.

Stel je een ruimte voor die van boven naar beneden bedekt is met een rel van rode rozen. Dat is de jaren 80 voor jou! Naast de dichtheid was er ook een liefde voor behangborders. Het idee was om het bloemrijke behang te combineren met borders, meestal aan het plafond of plinten.

In huizen die vandaag de dag nog steeds het decor van de jaren ’80 hebben, kunt u bloemenbehang vinden dat lambrisering bedekt. In die tijd waren bloemenpatronen populairder dan zichtbare wandpanelen.


16. Zwart-witte keukenapparatuur

Voor het begin van roestvrijstalen apparaten moest de minimalistische look door de jaren 80 heen. Dit is de tijd waarin gezinnen afstand namen van kleurrijke fornuizen en blenders. Ze wilden iets subtielers en kozen voor witte en zwarte keukenapparatuur.

Het idee was om een lichtere en helderdere sfeer te omarmen. Wit was de populairste van de twee kleuren, maar je kon nog steeds langs een zwart apparaat in dezelfde keuken komen. Deze apparaten waren slanker en slanker dan hun tegenhangers.


17. Inbouwhouten omlijst TL-licht

inbouwverlichting geïnstalleerd
Afbeelding Credit: Mauro Soncin, Unsplash

Veel keukens uit de jaren 80 hadden inbouwhouten tl-licht. Je kunt dit ontwerp nog steeds vinden in huizen die sindsdien niet zijn geüpgraded. Het idee was om een frame van hout te bouwen om het tl-licht te omringen.

Het hout zat aan alle vier de zijden van het tl-licht. Toen was er een glazen bodem waar licht doorheen kon. De houten kist paste soms bij de honing-eiken kasten in de keuken.

verdeler 5Samenvatting

De jaren ’80 zijn nog niet zo ver weg. Sommige huiseigenaren en huurders wonen nog steeds in huizen met keukenontwerpen uit de jaren 1980. Dit was een fascinerende tijd van lichtere en lichtere keukens. Het draaide allemaal om extravagantie, vergelijkbaar met het haar van die tijd. Hoewel sommige verouderd zijn, maken velen een comeback.