Vis in de oven met aardappelen: recept, ingrediënten, bereiding

Het bereiden van vis in de oven heeft enkele voordelen. Door de gelijkmatige verdeling van de warmte wordt de vis zachtjes gekookt in de oven, hij valt niet uit elkaar of kookt zijn malse filet te gaar. Op deze manier behoudt elke vis zijn volle aroma en smaakt veel beter. Bovendien vereist deze bereidingswijze minder olie, in tegenstelling tot frituren in de pan.

Talrijke soorten vis zijn geschikt voor het koken in de oven, waaronder zeebrasem, forel, zalm, rode mul en zeebaars. In deze context kan de vis zowel hele als alleen individuele filetstukken worden gebruikt. Als bijgerecht gaan aardappelen en groenten, gegarneerd met kruiden en specerijen, perfect. Qua smaak past citroen perfect bij vis en onderstreept het zijn fijne smaaktonen.

Traditionele bereidingswijze: forel uit de oven

Forel uit de oven met aardappelen & citroen

Forel uit de oven met aardappelen & citroen

Ingrediënten

  • 1-2 hele forellen
  • 250g aardappelen
  • Citroen

Voorbereiding

Vis kan op verschillende manieren in de oven worden bereid. Klassiek en tegelijkertijd eenvoudig is het wrijven van een hele vis met veel olijfolie, bijvoorbeeld een forel. Daarna zout en peper krachtig en vul de gesneden vis met wat schijfjes citroen. Vervolgens wordt de bereide forel in een vuurvaste vorm geplaatst, die ook vooraf wordt geolied zodat er niets brandt. Snijd aardappelen in fijne plakjes, breng ook op smaak en leg naast de vis in de vorm. Kook vervolgens ongeveer 30 minuten op ongeveer 180 ° Celsius in de oven. Wanneer de forel een goudbruine korst heeft, is hij klaar gebakken.

Zeebrasem met knoflook en aardappelen

Zeebrasem uit de oven met aardappelen &knoflook

Zeebrasem uit de oven met aardappelen &knoflook

Ingrediënten

  • twee middelgrote zeebrasem
  • 400g aardappelen
  • 2-5 teentjes knoflook (naar smaak)
  • Italiaanse kruiden naar keuze
Lees ook:   Wat Is Een Goede Rd Waarde?

Voorbereiding

Dit gerecht is snel en gemakkelijk te bereiden. Als ingrediënten zijn twee middelgrote zeebrasems en ongeveer 400 g aardappelen nodig. Het aantal knoflookteentjes is afhankelijk van persoonlijke smaakvoorkeuren. Voor kruiden worden zout, peper en Italiaanse kruiden gebruikt, naar smaak. Eerst worden de aardappelen geschild en in blokjes gesneden, daarna gekruid met de kruiden, zout en peper. Pel vervolgens de knoflookteentjes eraf, hak en meng met de aardappelen. Besprenkel met veel olie en bak in de oven op ongeveer 180 ° Celsius gedurende ongeveer 10 minuten. Was ondertussen de zeebrasem en dep goed droog en snijd de zijkanten vervolgens meerdere keren schuin af. Kruid de vis ook en bestrijk met olijfolie, voeg dan toe aan de aardappelen en kook nog eens 20 minuten.

Tip: Elke vis past goed bij een frisse salade met komkommers, geraspte wortelen, maïskorrels en tomaten.

Zalm met kruidenkorst en aardappelen

Zalm met korst uit de oven

Zalm met kruidenkorst uit de oven

Ingrediënten

  • 500 g zalmfilet
  • 500 g aardappelen
  • Een onbehandelde citroen
  • Wat laurierblaadjes
  • Een takje rozemarijn
  • Een halve bos gladde peterselie

Voorbereiding

Het wordt gekruid met grof zeezout, versgemalen peper en olijfolie. Was eerst de aardappelen, schil ze en snijd ze in langwerpige plakjes. Was vervolgens de filetstukken en giet af op een keukenpapier. Snijd vervolgens vier plakjes van de citroen af, wrijf een paar stukjes van de schil af en knijp de rest eruit. Hak laurierblad, peterselie en rozemarijnnaalden grof, meng met zeezout, peper en citroensap en geraspte stukjes tot een stevige pasta. Verdeel vervolgens de pasta over de stukjes zalm en garneer met de schijfjes citroen. Leg samen met de aardappelschijfjes in een eerder geoliede en ovenvaste schaal, kruid ook de aardappelen en besprenkel met olie en citroensap. Bak in een voorverwarmde oven op ongeveer 200° Celsius gedurende ongeveer 25-30 minuten.

Lees ook:   Koekjes bakken bij welke temperatuur?