Ontdooi gehakt snel

Vandaag staan er gehaktballetjes, lasagne of chili con carne op het menu en ben je vergeten het gehakt op tijd uit de vriezer te halen? Geen probleem! Met een paar eenvoudige trucs kan het vlees dat nodig is voor veel gerechten snel en veilig worden ontdooid en verwerkt.

Stapsgewijze instructies voor snel ontdooien

De conventionele manier om gehakt te ontdooien is door over te schakelen van de vriezer naar de koelkast. Afhankelijk van de portiegrootte duurt het proces tot 12 uur. Veel te lang, als de gasten of het hongerige gezin al in de startblokken staan. Met de volgende methode kunt u het vlees in 40 minuten rijp maken voor de pan.

1. Doe het bevroren gehakt in een luchtdicht geknoopte plastic zak of diepvrieszak met rits.

2. Plaats de zak in een grote kom koud water uit de kraan.

3. Gebruik een bord voor het wegen om de zak gehakt permanent onder water te houden.

4. Een halve kilo gehakt heeft tussen de 30 en 45 minuten nodig om op deze manier te ontdooien.

Na het ontdooien moet het gehakt op dezelfde dag worden gebruikt, anders kunnen zich schadelijke bacteriën vormen. Het risico op bacterievorming bestaat ook bij warmte, daarom is warm in plaats van koud water in de kom helaas geen alternatief voor een snellere afvoer.

Ontdooi gehakt in de magnetron

De magnetron is in principe niet de aangewezen methode om bevroren gehakt klaar te maken voor de pan. De apparaten geven onregelmatig warmte af. Aan de buitenkant begint het gehakt al te koken, terwijl binnen alles nog bevroren is. Consistentie en smaak gaan zo verloren. Als het moet, gebruik dan de ontdooifunctie van je magnetron en schraap de bovenste, ontdooide laag steeds opnieuw af. Doe ze in een extra kom. Dit voorkomt dat het vlees door de magnetron wordt gekookt in plaats van alleen maar te ontdooien. Overigens wordt het ontdooien van gehakt bij kamertemperatuur ook afgeraden. Zonder koeling is het gevoelige vlees een verzamelplaats voor allerlei bacteriën. Gehakt, dat kamertemperatuur heeft bereikt, moet daarna heel goed worden gekookt.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Toast champignon met roerei en blauwe kaas

Tip: Doe vers gehakt in een diepvrieszak, druk het vervolgens plat met de deegroller of handen en vries het in. De volgende keer wordt het gehakt in de dunne vorm binnen enkele minuten ontdooid.

Meer over dit onderwerp: