Je eigen gehaktballetjes maken: recept, ingrediënten en instructies

Gehaktballen zijn een tijdloze klassieker. Er zijn talloze “geheime recepten” en “beste recepten” te ontdekken op het net. Uiteindelijk is het, zoals bijna altijd, een kwestie van smaak. En de smaak staat op de voorgrond van dit basisrecept. Dit betekent niet kruiden, specerijen en andere geheime ingrediënten. Nee, het hangt af van de smaak van het vlees. De lijst met ingrediënten is dus heel duidelijk.

Ingrediënten voor het basisrecept

  • 500 g gehakt
  • een grote ui
  • een groot ei
  • een theelepel zout
  • een theelepel zwarte peper (gemalen)
  • Margarine of olie om te frituren

Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten in totaal

Hoofdingrediënt om je eigen gehakt te maken

Maak je eigen gehakt

Maak je eigen gehakt

Allereerst is het aan jou welk soort vlees je wilt gebruiken voor je gehaktballetjes. Een mengsel van rundvlees en varkensvlees komt vaak voor. Maar je kunt net zo goed kiezen voor puur rund-, kalfs- of lamsvlees. Smaak en vooral het vetgehalte maken hier het verschil. Vetgehalte van eindproducten in vergelijking:

  • Varkensgehakt: maximaal 35%
  • Varkensvlees en gehakt gemengd: maximaal 30%
  • Gehakt: maximaal 20%
  • Lamsgehakt: maximaal 20%
  • Kalfsgehakt: maximaal 10%

Voor je zelfgemaakte gehakt is spiervlees geschikt – bijvoorbeeld stukjes borst, schouder of been. Lamsvlees uit de lendenen is vooral lekker. Als u het niet zeker weet, kunt u het beste advies inwinnen bij de slagerij die u vertrouwt.

Gehakt bestond al voor de uitvinding van de vleesmolen. Zoals de naam al doet vermoeden. Werken met een weegmes is vervelend, maar het leidt ook tot succes. Veel universele keukenmachines hebben een vleesmolenbevestiging. Of u kunt een handmatig apparaat met een zwengel gebruiken. Vandaar de term “gek worden”.

Lees ook:   10 x gezonde salade recepten - Verrassend lekker

In ieder geval snijd je het vlees eerst in blokjes. Dan ga je verder met het mes of draai je de stukjes vlees twee keer. De eerste keer neem je de geperforeerde schijf met de grote gaten. In de tweede pas werkt de middelgrote maat al. De rest wordt snel verteld.

Gehaktballetjes bereiden en braden

Vorm en bak gehaktballetjes

Vorm en bak gehaktballetjes

Schil de ui, snijd hem in kleine stukjes en voeg hem in een grote kom toe aan het gehakt. Voeg eierdooiers en eiwitten, zout en peper toe en werk goed door. Je kunt het mengsel met je handen kneden of een vork gebruiken. Het is belangrijk dat alle ingrediënten goed door elkaar worden gemengd. Het ei houdt alles bij elkaar.

Nu vorm je de gehaktballen. Ongeveer zes tot zeven centimeter in diameter en twee tot drie centimeter hoog. Of je maakt kleine feesttaarten. Verwarm het vet dan gewoon in een gietijzeren of een gecoate pan en bak de knoedels van beide kanten goed. Verlaag vervolgens de temperatuur naar laag vuur. Maak de pan niet te vol. Beter om met twee pannen of in twee ploegen te werken. Je draait de gehaktballetjes nog een paar keer en laat ze langzaam garen. Frituurtijd in totaal ongeveer 15 minuten. Natuurlijk zijn de kleintjes sneller klaar.

Bijgerechten en restjes

Gehaktballetjes Bijgerechten

Bijgerechten voor gehaktballetjes: aardappelsalade en brood

Je kunt gehaktballetjes volgens het basisrecept combineren zoals je wilt. Met mosterd en aardappelsalade of groenten in tomatensaus. Er zijn hier nauwelijks grenzen aan de verbeelding. Zelfs koud kunt u genieten van uw kleine kunstwerk. Als broodje of bij een frisse salade. In de koelkast is je Klopse één tot twee dagen houdbaar.

Lees ook:   Crockpot