Looptijd van een vaatwasser: Hoe lang duurt de spoelcyclus? Welke vaatwassers (AEG, Bosch, Siemens, Miele…) wassen het snelst?

Waarom spoelen sommige vaatwassers langer dan andere en hoe lang duurt een spoelcyclus meestal? In dit artikel vergelijken we de spoeltijd van verschillende vaatwassers van Bosch, Miele, Siemens, Gaggenau en Co naar de bodem en geven we informatie over welke vaatwasser het snelst en meest watervriendelijk spoelt.

Langere spoeltijden dan voorheen

Vaatwasmachine. Foto: Neff

vaatwasser van Neff; Foto: Neff

Moderne vaatwassers verbruiken minder energie en water dan oudere apparaten, maar ze hebben ook een veel langere looptijd voor de afzonderlijke programma’s. Vroeger duurde een spoelcyclus meestal niet langer dan 45 minuten of maximaal een uur, maar tegenwoordig zijn spoeltijden tot 3 uur niet ongewoon. De reden hiervoor is enerzijds het recyclen van het water, anderzijds langere droogtijden bij lagere temperatuur. Over het algemeen geldt dat hoe langer een spoelcyclus duurt, hoe energie- en waterbesparend het is. De langere spoeltijden betekenen niet dat de vaatwassers sneller slijten, omdat ze minder belast zijn.

Geen sprake van prijs: alle apparaten spoelen even lang

G 6000 EcoFlex vaatwasser met EcoTech warmteaccumulator. Foto: Miele

G 6000 EcoFlex vaatwasser met EcoTech warmteaccumulator. Foto: Miele

Kortom, er kan worden aangenomen dat dure apparaten sneller en grondiger spoelen dan goedkopere modellen. Dit is echter niet waar. Er zijn nauwelijks verschillen in wastijden tussen premium en normale vaatwassers. Wat wel een verschil maakt, is de kwaliteit en levensduur van de apparaten. Bovendien hebben duurdere modellen vaak speciale programma’s en functies zoals lekbescherming, handige opening, zeolietdroging, speciale apparatuur, enz.

Kort spoelen en sparen of eco-programma’s

Bauknecht inbouwvaatwasmachine, Foto: Bauchknecht

Bauknecht inbouwvaatwasmachine, Foto: Bauchknecht

Natuurlijk varieert de looptijd van een vaatwasser ook afhankelijk van het programma. Zogenaamde korte spoelprogramma’s zijn het snelst. Deze duren meestal slechts 30-45 minuten en verbruiken veel energie en water. De korte spoelprogramma’s moeten daarom indien mogelijk worden vermeden. Natuurlijk zijn ze goedkoop op feestjes en grote bergen servies die onder de knie moeten worden. Zo kunt u uw vaatwasser in- en uitladen zonder veel wachten. In het dagelijks leven daarentegen raden we u aan om te vertrouwen op een spaar- of eco-programma. Hoewel deze meestal heel lang spoelen, zijn ze ook bijzonder zacht en energiezuinig.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kippenbouten met dragonsaus en kroketten

Welke vaatwasser spoelt het snelst?

Kookeiland met houten werkblad en Bauknecht inbouwvaatwasmachine, Foto: Bauchknecht

Kookeiland met houten werkblad en Bauknecht inbouwvaatwasmachine, Foto: Bauchknecht

In de onderstaande tabel presenteren we de nieuwste vaatwassers van de meest populaire merken op de markt en vergelijken we ze op basis van spoeltijd en waterverbruik van elk eco-programma.

Model Duur in min Waterverbruik in l
AEG FSK93800P 232 11
Siemens iQ700* 195 9,5
Bosch Serie 8* 195 9,5
Neff N90 195 9,5
Gaggenau Serie 400* 195 9,5
Bauknecht BCIO 3T121 PE 190 9
Miele G4203 i Actief 161 13,5

* identieke vaatwassers

De meeste vaatwassers wassen min of meer dezelfde lengte in het Eco-programma. Er zijn geen ernstige verschillen, geen enkel programma duurt minder dan 1,5 uur. De Miele vaatwasser wast het snelst. Dit verbruikt echter ook het meeste water met 13,5l water per spoeling. De beste performer in deze ranglijst is het Bauknecht model met 190 minuten en slechts 9 l waterverbruik.

Omslagfoto: Gaggenau